Milyen arcot vágunk orgazmus közben? - videó

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Robbie Cooper fotográfus új kisfilmjében hat fiatal felnőtt beszél a pornó iránti rajongásáról, a fiatalok a monológ után a nyomaték kedvéért maszturbálnak is egyet a kamera és kedvenc pornófilmjük előtt, hogy megmutassák a saját „O” (orgazmus) arcukat. A film a Wallpaper elnevezésű weboldalon ingyen megtekinthető.

Robbie Cooper fotós nem először próbálja sokkolni nézőközönségét. Akik látták, azok biztosan nem felejtették el meglepően népszerű kisfilmjét, a Merülést (The Immersion), amelynek témája videójátékkal játszó fiatalok arckifejezése volt. Az intim beállítás és a csupán arcokból álló portré stílus bizarr keveréke furcsa hatással volt a nézőkre, akik kukkolónak érezhették magukat, de épp ez a reakció volt a film célja. 

Cooper ötletét Errol Morris rendező dokumentumfilmjei és interrotron technikája inspirálta. Az interrotron lényege, hogy a filmfelvétel alanyainak figyelmét elvonják a mesterséges helyzetről,  a kamerát rávetítéssel elleplezik, megkönnyítve ezzel az interjúalany helyzetét. Az eljárás segítségével a nyilatkozók őszintébben és természetesebben tudnak beszélni egyenesen a kamerába.

Cooper a technikát úgy finomította tovább, hogy nagy felbontású RED kamera elé helyezett üveglapra vetítette a videojátékot, így a gyerekek észre sem vették a készüléket. Nem lehettek mesterkéltek és nem jöhettek zavarba a felvételtől, a természetes viselkedés miatt viszont maga az alkotás lett zavarba ejtő. 

Cooper most még messzebbre ment, hogy nézőit kínos helyzetbe hozza és kizárólag a Wallpaper weboldalnak készített egy új filmet Sex, Sighs And Videotape címmel, amelynek a pornográfia és a maszturbáció a

© wallpaper.com
témája. A film, noha egyetlen explicit kép sincs benne (hacsak az orgazmustól eltorzult arcokat nem vesszük annak), mégis meghökkentően bizarr. Az alkotásnak az a célja, hogy megmagyarázza, miért néznek az emberek pornót és hogyan is élvezzük az ilyen témájú filmeket. A filmben három nő, Lindsay, Kristin és Genevieve, és három férfi, Benjamin, Rafi és Theodore beszél a kamerának a pornófilmekhez fűződő viszonyáról, miután a kamera megmutatja, ahogy egy-egy film élvezete közben maguk is elélveznek. A kizárólag csak az arcokra irányuló nyers képek zavarba ejtően intimek, rengeteg kérdést vetnek fel a kukkolás természetéről, az exhibicionizmusról, és bemutatják egy szóló szexaktus csupasz magányát.

A szakma szerint a film a 47 éves, Theodore nevű szereplő kivételével azt is meghökkentően dokumentálja, hogy a mai fiatalság mennyire tapasztalt, ha pornóról van szó. A legtöbbjük jól ismeri a filmfajtákat és stílusokat, tisztában van a pornózsargonnal, és nemcsak a szexuálpszichológiában jártas, de világosan látja saját szexuális viselkedésének hatásait is - nyilván ezért is vállalták a nyilvános maszturbálást. Mindez teljesen új jelenség, nem mondható el az internet előtti generációk egyikéről sem.

Ami a közönség reakcióját illeti, a filmhez és a hozzá kapcsolódó cikkekhez írt vélemények erősen megosztottak, a monológokról csakúgy, mint az „O” arcokról. Egyesek úgy gondolták, van valami, még a mindent megmutató képeknél is szexibb abban, ahogy ezeknek az embereknek a vonásait orgazmus közben láthatjuk, mások szerint a képek borzalmasak és csak még gátlásosabbá teszik az embert szex közben, mert sokkal inkább taszítóak, mintsem erotikusak.

Krisztina O'Brien