szerző:
life-style.hu

Az amerikai filmekből jól ismert jelenet, amikor a gazdag nagynéni vagy nagybácsi temetése...

Az amerikai filmekből jól ismert jelenet, amikor a gazdag nagynéni vagy nagybácsi temetése után a hozzátartozóknak a megbízott ügyvéd felolvassa a végrendeletet. A filmekben is gyakran megleckézteti vagy megtréfálja az elhunyt földi létének lezárásaként barátait, ismerőseit, azonban a valóság gyakran még megdöbbentőbb tud lenni, mint a film. Íme néhány a legfurább végrendeletek közül:

 
1. Harry Houdini

Az 1874-ben Budapesten született világhírű illuzionista és szabadulóművész élete és halála egyaránt bizarr volt. Miért is lenne ez másként a végrendeletével?! Amikor 1926-ban meghalt, minden mutatványos felszerelését testvérére hagyta. Könyvtárát, amely főként bűvésztrükkökről, varázslásról és okkult tudományokról szóló könyvekből állt, az Amerikai Pszichológiai Kutató Társaságra (ASPR) kívánta hagyni azzal a kikötéssel, hogy J. Malcolm Bird, a társaság egyik kutatójaés egyben az ASPR magazinjának szerkesztője moondjon le. Természetesen Bird nem mondott le, így a könyvek a kongresszusi könyvtár tulajdonába kerültek.
A nyulakat, amiket a mutatványai során a kalapból húzott elő, barátai gyerekeire hagyta. 
Feleségének összeírt 10 random módon kiválasztott szót, amelyek segítségével a túlvilágból fog kapcsolatba kerülni vele. Az özvegy férje halálát követően minden évben Haloween napján szeánszt tartott még tíz évig, de Houdini nem jelent meg neki.
 

2. Marie Curie

Marie Curie 1867-ben Lengyelországban született, majd később férjével együtt végzett természettudományos kutatásaiért több kitüntetésben részesült. Ő volt az egyetlen ember, akit két különböző tudományágban is Nobel díjjal jutalmaztak. Halálakor, 1934-ben az egyetlen vagyona egy gramm rádium volt, amit az amerikai nők ligájától kapott ajándékba. Végrendeletében azt írta: ez az egy gramm rádium olyan értékes, hogy nem szeretné magánszemélyre hagyni, hanem a Párizsi Egyetemé legyen azzal a feltétellel, hogy lánya, Irene Curie bármikor szabadon tanulmányozhassa és kísérleteihez használhassa, illetve hogy lánya kutatásait kövessék figyelemmel. 
 

3. William Randolph Hearst

A Hearst kastély
©

Az amerikai multimilliomos sajtómágnás 1863-ban született, a bulvár újságírás egyik úttörője volt, először egy new yorki újság tulajdonosa volt, majd média birodalma egyre nagyobbá duzzadt, később politikai szerepet is vállalt. Róla mintázták Orson Welles Aranypolgárának főszereplőjét. 1951-ben bekövetkezett halálakor 59,5 millió dolláros vagyonát özvegye, gyerekei és egy jótékonysági alapítvány kapta. Könyv hosszúságú végrendeletének egyik pikantériája, hogy megelégelve azokat a vádakat, miszerint gyermekei vadházasságból születtek, felajánlotta, hogy bárkinek, aki bebizonyítja, hogy az ő gyerek, fizet 1 dollárt. Senki nem jelentkezett soha.
A másik érdekesség, hogy 30 millió dollárt érő kastélyát a Kaliforniai Egyetemre hagyta, de az intézmény nem tudta kigazdálkodni a fenntartáshoz szükséges büdzsét, így tulajdonjoga átszállt Kalifornia államra, és a mai napig nyitva áll a turisták előtt.
 

4. John Bowman

John Bowman nevével valószínűleg soha nem találkoztunk volna, Vermontban élt és tímár volt. Hírnevét pusztán végrendeletével szerezte. Életében végig hitt családja feltámadásában, így 1891-es halálakor akkori 50 ezer dolláros vagyonát egy olyan társaságra hagyta, akiknek feladata a 21 szobás családi mauzóleum karbantartása volt. Minden estére vacsorát kellett felszolgálniuk az elhunyt családnak arra az esetre, haéhesek lennének a feltámadás után. Végakaratát 1950-ig rendben betartották, ekkor azonban elfogyott a hátrahagyott pénz.
 


5. James Kidd

Az merikai bányász hasonló módon vált híressé. Ő nem a feltámadásban, hanem a lélekben hitt és abban, hogy ha az ember meghal, lelke távozik a tesből. Kidd 1949-ben tűnt el, majd 1956-ban végleg halottá nyilvánították. Végrendeletében 275 ezer dolláros vagyonát arra tette fel, hogy ennek terhére bizonyítsák be a lélek létezését. A végrendeletet több alkalommal megtámadták, de a bíróság elrendelte, hogy teljesíteni kell a halott végakaratát. Így a pént az Amerikai Pszichológiai Kutató Társaság (akikre Houdini a könyveit szerette volna hagyni) kapta meg, de mindeddig nem sikerült a bizonyítás.
 

6 Eleanor E. Ritchey

A Quaker Állami Olajfinomító Társaság örököse 1968-ban halt meg Floridában. Az akkori értéken 4,5 millió dolláros vagyonát 150 kutyájára hagyta. 1973-ban a végrendelet végrehajtásakor az örökség értéke már 9 millió dollár votl, és mire a nekik épült birtok elkészült, már 14 milliót ért a kutyusok rezidenciája, bár ekkorra már csak 73 élt a 150-ből. Mikor az utolsó kutya is a másvilágra költözött 1984-ben, a birtok tulajdonjoga az Auburn Egyetem kutató alapítványáé lett, amiből állatok megbetegedéseinek kutatását finanszírozták.
 

7. Janis Joplin

A legendás blues énekesnő 1943-ban született Texasban. Rövid pályafutása során 4 albuma jelent meg, dalai közül több világsláger lett. Az alkohol és a drogok megtették hatásukat, és 1970-ben túladagolásban elhunyt. Vagyonát szülei örökölték, de végrendele alapján 2 500 dollárt egy kétszáz fős bulira fordítottak, amelyet Janis Joplin kedvenc szórakozóhelyén, a kaliforniai San Anselmoban tartottak. Az énekesnő így akart búcsúzni barátaitól.

Az angolszász területeken régóta divat, hogy mindenkinek van végrendelete. Magyarországon még a legtöbben a jog rendelkezéseire bízzák, mi történik vagyonukkal haláluk után, de lassan teret hódit magának a hóbort nálunk is. Hogy kinek miért fontos és mit szeretne üzenni vele, változó. Mindenesetre az ilyen esetek tanulmányozása után felmerül bennünk a gondolat: vajon mi mit üzennénk hozzátartozóinknak a sírból?
.
 
Via: Howstuffworks.com

IDEA-kutatás: Puzsér alkalmatlan

IDEA-kutatás: Puzsér alkalmatlan

Gyerekeket szállító buszok ütköztek frontálisan Bajorországban, sok a sérült

Gyerekeket szállító buszok ütköztek frontálisan Bajorországban, sok a sérült

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Olyat tud a Google új telefonja, hogy csak néz az ember: szinte tökéletes éjszakai fotókat lő

Olyat tud a Google új telefonja, hogy csak néz az ember: szinte tökéletes éjszakai fotókat lő

Úgy volt, hogy ő védi meg Japánt – aztán kiderült, hogy sosem használt még számítógépet

Úgy volt, hogy ő védi meg Japánt – aztán kiderült, hogy sosem használt még számítógépet