szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A teázás szertartása már önmagában is nyugtató, hiszen ezt az italt nem lehet gyorsan felhörpinteni.

A teázás szertartása már önmagában is nyugtató, hiszen ezt az italt nem lehet gyorsan felhörpinteni. Idő kell hozzá, amíg kiáznak a füvek, és amíg iható hőmérsékletűre hűl. Utána pedig – ha valóban megadjuk a módját – szinte valamennyi érzékszervünket kényezteti. Az igazi teásoknál szóba sem jöhet a filteres változat, hiszen minél nagyobb szálú füvekből, levelekből készül az ital, annál élénkebb lesz az íze és a hatása.
„Angliában van a teázásnak a legnagyobb kultusza: reggel egy angol első dolga az, hogy feltegye forrni a teavizet. Ha beér a munkahelyére, közösen teázik a kollégákkal. Ebéd után is automatikusan hozzák a csészéket, délután 5-kor pedig szinte megáll a forgalom, mert mindenki teát szürcsöl valahol” – meséli Bercsényi-Biró Zsuzsanna, teaszakértő, aki harminc éve dolgozik a szakmában. Angliában a világ egyik legnagyobb teás cégénél sajátította el a tudnivalókat, később maga is több tucat teakülönlegességet kreált.

A világ teái

„A 90-es évek végén kezdtek bejönni Magyarországra a különböző földrészek leveles teái, a fekete, a zöld, a fehér teák és az egész gyümölcsszemeket, virágszirmokat tartalmazó keverékek. Pár éve pedig hihetetlen népszerű lett az Oolong, a dél-afrikai Rooibos, a brazil Mate vagy a dél-amerikai Lapacho tea. Korábban csak indiai, kínai és grúz fekete teákat, illetve ízesített filteres variációkat lehetett kapni, mára azonban kialakult egy igényes teafogyasztó réteg, s igénylik, hogy folyamatosan bővüljön a paletta, mert szívesen kísérleteznek újabbnál-újabb típusokkal. Tapasztalatom szerint itthon manapság az ízesített, aromásított teáknak van a nagyobb keletjük, legyen szó fekete, zöld vagy Rooibos teáról” – osztja meg velünk tapasztalatait a szakértő.
A leveles teákra inkább a fiatal generáció a nyitottabb, az idősebbek még mindig jobban szeretik a megszokott filteres változatot. A férfiak inkább küllem alapján választanak egy teaszaküzletben, a nők szagolgatnak, és a hangzatos fantázianevekkel is ők a csábíthatóbbak.
Ahogy a Bercsényi-Biró Zsuzsanna mondta, a teák kedvcsináló fantázianeveit ránézésre, az alkotóelemek színe vagy illata alapján találják ki a forgalmazók, de az elnevezéseket később a teázók kedvük szerint megváltoztathatják. Példákat is említ a szekértő, a csábító nevű Álomgyümölcsöket és a Barbadost.

 

Tradícionális kínai tea


Teák és évszakok

 

Az évszakoknak is megvan a maguk teája, amelyben ismerős ízek, illatok köszönnek vissza. A tél egyik különlegessége volt például a Lovas szánon elnevezésű szálas zöld teakeverék, amely a karácsonyi sütemények ízét idézte. A tavasz nagy kedvence a tojáslikőr aromás tea, nyárra könnyű, epres, meggyes variációkat terveznek, hűvös őszi napokon pedig, amikor jól esik felmelegedni, a Kandallótűz elnevezésű tea volt nagy sláger. Szinte bármilyen gyümölcsből vagy fűszerből lehet aromákat készíteni, de például mogyoróval vagy dióval nem kísérleteznek, mert sokan allergiásak rá. Talán nem is gondolnánk, de arányaiban a különféle természetes hozzáadott aromák nagyságrendekkel többe kerülnek, mint maga a tealevél.
A jól elkészített tea nagy előnye, hogy nem kell hozzá cukor, vagyis nem tartalmaz felesleges kalóriát, nincs benne tartósítószer, és fedezhetjük vele a napi 2-3 liter folyadékszükségletünk akár 100 százalékát.

Hogyan válasszunk?

Ha üzletben vásároljuk a leveles teát, lehetőleg a minél nagyobb levelűt válasszuk, mert az a jobb minőségű: az ép, nagy levél magába zárja az aromát és lassan engedi ki magából. A teát sokszor nem megfelelő körülmények között tárolják – száraz helyre, aromazáró tasakra vagy üvegre van szüksége –, és bár maga a tea nem tud megromlani, az íze és az ereje sokat gyengülhet. Sajnos itthon nem dokumentálják az import teákat, újabban nem vizsgálják be a minőségüket, így előfordult már, hogy növényvédő szereket is tartalmaztak. Ezért gyanús helyről ne vásároljunk teafüvet, illetve előnyösebb, ha EU forrásból szerezzük be, ahol kötelezőek a vizsgálati előírások. A tökéletes íz és hatás érdekében tartsuk be a különböző teák elkészítési előírásait. Például a 100 fokos vízzel leöntött zöld tea keserű lesz, és egy életre elveheti a kedvünket az ízétől, de ha a megfelelő módon áztatjuk, kellemes, lágy üditőitalt kapunk.
A gyakorlott teafogyasztó tudja, melyik tea mire való, és ennek megfelelően váltogatja őket.

 

Forró tea citrommal - ahogya a legtöbben szeretik


Fekete tea

A világ legkiválóbb fekete teái Indiából, Ceylonból, Kínából és Kenyából származnak. A fekete teáknál több betűjel is lehet a tea neve mögött, ezek a minőségre és a méretre utalnak, s ezek – szemben a fantázianévvel – nem módosíthatók.
A legmagasabb koffeintartalmú tea, élénkítő hatása miatt a reggeli kávét is kiválthatja. Jelentősen gátolja a szájban megtelepedő baktériumok elszaporodását, ezért a fogyasztása megvédhet a kellemetlen lehelet kialakulásától, magas fluortartalma pedig a fogszuvasodás megelőzésében segíthet.
A fekete tea arcpakolásnak is kiváló, összetételének köszönhetően jó szolgálatot tesz a ráncok és a karikás szemek kezelésében. A fekete tea főzetbe áztassunk vattát, és mossuk át vele akár naponta a problémás bőrfelületet: megelőzésképpen hetente egyszer alkalmazzuk.

Elkészítése: 1 teáskanálnyi teára öntsünk 2-3 dl forrásban lévő vizet, majd áztassuk 3-5 percig. (Ha tovább marad benne a teafű, kesernyésebb ízt ad.) A kész italt ízesíthetjük tejjel, cukorral, mézzel és citrommal is, mindez nem von le semmit a hatásából.

Zöld tea

 

A teázás hét alapszabálya

1. A teák sokkal jobb hatásúak, ha nem filteresen, hanem szárított tealevél formájában forrázzuk le őket, mivel a hatóanyag-tartalom a zárt levélben megmarad, nem illan el.

2. Lehetőség szerint alacsony ásványianyag-tartalmú vizet használjunk a teakészítéshez. Ha magas a klórtartalom a vízben, 2 percig forraljuk a vizet.

3. Sose melegítsük a teavizet mikrohullámú sütőben. A legjobb egy rozsdamentes acél vízforraló.

4. A tealevél áztatásához a legmegfelelőbb a máztalan, vörös, kiégetett agyagkanna és a porcelán kanna. Sose használjunk fém edényt, mert káros anyagok oldódhatnak ki belőle.

5. Különböző formájú és anyagú teaáztatókból választhatunk, amelyekkel két decilitertől akár több literes mennyiségig is elkészthetjük az italt. Lehetőség szerint itt se a fém típust vásároljuk meg, inkább a porcelánból vagy textilből készültet.

6. Érdemes pontosan betartani az elkészítési időt, mert így érhető el a maximális gyógyerő és ízhatás.

7. A száraz teát jól záródó aromadobozban, vagy üvegben tároljuk, hogy megakadályozzuk a nedvességgel, a levegő páratartalmával való érintkezést, ami rontja a minőségét.

A zöld vagy más néven szűz tea abban különbözik a feketétől, hogy az alapanyag feldolgozásának a folyamatában nincsen erjesztés, így a levelek zöld színe megmarad. Íze a csersavaknak köszönhetően fanyarabb, keserűbb, mint a fekete teáé. A zöld tea Kínából és Japánból származik, de India és Sri Lanka területein is szívesen termelik. A Japánból származó kissé fűízű, a kínai kesernyés, füstös, míg az indiai gyümölcsösen friss aromájú.
A zöld tea éberebbé tesz, ezért például vizsgaidőszakban vagy erős koncentrációt igénylő napokon jó szolgálatot tehet. A gyomorban felszívódó kávéval szemben a zöld tea a belekben szívódik fel, így élénkítő hatása később jelentkezik, viszont tovább is tart. Szabadgyökmegkötő és rákmegelőző tulajdonságát számos tudományos kutatás is igazolta. Érdekes például, hogy Japánban, ahol rengeteg zöld teát fogyasztanak, a dohányos férfiak száma nagyon magas, ennek ellenére itt a legalacsonyabb a tüdőrákban elhunytak száma.
A zöld tea kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást és a káros koleszterin kialakulását, ezért érdemes azoknak is rendszeresen fogyasztaniuk, akiknek hajlamuk van az infarktus, az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulására. Segíti az anyagcsere folyamatokat, nehéz, zsíros ételek után megkönnyíti az emésztést. Fontos azonban eloszlatni a vele kapcsolatos tévhiteket: nem fogyasztó, nem étvágycsökkentő szer!
A citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így arcpakolásokban is gyakran előfordul a kivonata, hogy élénkítse, üdévé tegye a bőrt. Szabadgyökmegkötő hatása késlelteti a bőr öregedését, fürdővízbe öntve gyógyítja az enyhébb bőrproblémákat.

Elkészítése: 2 dl 70-80 ºC-os vízben 2-3 percig áztassunk lefedve 1 teáskanál zöld teát. Másodszorra is le lehet forrázni a leveleket, ilyenkor már 5-8 percig is ázhat. Lehetőleg ne ízesítsük cukorral és egyéb édesítőszerrel, mert veszíthet a jótékony hatásából.

Fehér tea

Dél-Kínából, Burma hegyoldalairól és Sri Lankáról származik. A fehér tea fogyasztása sokáig csak a császárok kiváltsága volt, ezért Kínában imperiálnak, azaz császárinak hívják. A növény bimbóját körülvevő és a levelei alján található bolyhok szedés után ezüstös pikkelyekké alakulnak át, innen kapta a fehér tea nevet. Teafőzete bársonyos, édeskés, aranysárga színű. Gyakran ízesítik jázminnal és rózsaszirommal.
Antioxidáns tartalma kétszerese a zöld teáénak: késlelteti a sejtek öregedését, segíti a regenerációjukat. Mivel alacsony a koffeintartalma, így csak enyhén élénkít. Aki rendszeresen iszik fehér teát, az csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ráadásul ez az ital a pajzsmirigyműködést is szabályozza. Alacsony nátrium- és magas káliumtartalmú ital, ami segíti az egészséges izomműködést. Sok benne a vas, ami ajánlott a vérszegényeknek, és a króm, ami pedig a vércukorháztartás egyensúlyának kialakításában játszik szerepet. Minimális csersavtartalmú, így kíméletes a gyomorhoz.
Bőrszépítő hatása miatt arckrémekben is használják a kivonatát.

Elkészítése: 2 teáskanálnyi fehér teát 3 dl 70 ºC-os vízbenl 5-7 percig áztassunk. Lehetőleg ne ízesítsük, mert veszíthet a jótékony hatásából.

Oolong

Az Oolong szó jelentése fekete sárkány. Félig erjedt, oxidált levelekből készül, és mind a zöld, mind a fekete tea jó tulajdonságait magában hordozza. Lágy ízű, a benne található szaponin gátolja a zsírok lerakódását, koffeintartalma pedig gyorsítja a zsírégetést, így sportolóknak, diétázóknak ajánlott a rendszeres fogyasztása. Flavonoidokban gazdag, segít a szívbetegségek megelőzésében; fokozza az anyagcserét, szabályozza a vércukorszintet. Az Oolong tea koffeint is tartalmaz, ami stimulálja a központi idegrendszert, javítja a koncentrációt. Enyhe vízhajtó hatású.

Elkészítése: 3 dl 90 ºC-os vízben 1-2 percig áztassunk egy teáskanál füvet, és hagyjuk állni 2-3 percig. Akár kétszer is leönthetőek a leveleket, mert nem veszítenek az erejükből.


Rooibos

Dél-Afrika nemzeti itala a Rooibos, ami vörös bokrot jelent. Növénye a vörös fokföldi rekettye főként a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységben terem. Tüskés kérgét és leveleit a napon szárítják, majd kis darabokra vágják. Koffeinmentes, lágy, krémes ízű.
Nyugtató, lazító és görcsoldó hatású, enyhíti az allergia tüneteit. Magas C-vitamin tartalma segíti a zsírégetést, a benne lévő kálium pedig az emberi test vízháztartását szabályozza. Emellett mangánban, kalciumban, magnéziumban, cinkben és vasban is gazdag. Gomba- és baktériumölő hTÁAÚ.

Elkészítése: 2 dl forrásban levő vízben áztassuk 8 percig1 púpozott teáskanál rooibos kérget.  Elalvás előtt is bátran fogyaszthatjuk.

Lapacho

A dél-amerikai tecoma fa hántolt, belső kéregrétegéből állítják elő. Az akár 700 évig is élő növény 40 éves kora után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt. A perui és bolíviai lakosok gyulladások, ízületi panaszok kezelésére, valamint bőrfekélyek, reuma, asztma és fertőzések esetén isszák a lágy, világos, édeskés forrázatát.
Immunerősítő, aktiválja a fehérvérsejteket. Segíti a szervezetet a baktériumok, vírusok és gombák legyőzésében. Gátolja a daganatsejtek szaporodását. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, főként a májsejtek méregtelenítését, és a nyirokkal történő salakanyag-eltávolítást. Elősegíti a vérképzést. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, fogyasztását a Candida gomba ellen is ajánlják a természetgyógyászok.

Elkészítése: 3 evőkanál teát 1 liter vízben 20 percig főzzünk, majd hagyjuk ugyanennyi ideig lefedve. (A fedőn lévő lecsapódást is öntsük vissza a főzetbe.) Egy hónapi rendszeres fogyasztás után érdemes pár napos szünetet tartani, mielőtt újra inni kezdenénk.

Mate

A Brazíliában honos Ilex bokorgyógyító erejére még az indiánok figyeltek fel. Leveleit leforrázva kesernyés, száraz ízű, nyugtató főzetet kapunk, amely sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A Mate tea hatóanyaga, a matein, bár rokona a kávéban található koffeinnek, nem csupán élénkít, hanem az idegrendszer működését is szabályozza. Ha fáradtak, lehangoltak vagyunk, feldob, amikor túlságosan izgatottnak érezzük magunkat, akkor megnyugtat. Sok káliumot, nátriumot, mangánt és magnéziumot, valamint A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz. Ideális energiaital sportoláshoz. Csökkenti az éhségérzetet és serkenti a bélműködést. Vízhajtó és méregtelenítő hatású, fokozza az anyagcserét, ezért fogyókúrákhoz is ajánlott. Rendszeres fogyasztásával kiegyensúlyozottabbá, ellenállóbbá válik a szervezetünk.

Elkészítése: 70 ºC-os vízzel leöntve 5-10 percig áztassuk. Tetszés szerint ízesíthető cukorral, mézzel, tejjel.

Csak úgy tudták megmenteni a turista életét, hogy amputálták a sziklák közé szorult lábát

Csak úgy tudták megmenteni a turista életét, hogy amputálták a sziklák közé szorult lábát

Van olyan iskola, ahol vezetői utasításra kell rögzíteni a KRÉTA-ban, hogy a diákok milyen vallásúak

Van olyan iskola, ahol vezetői utasításra kell rögzíteni a KRÉTA-ban, hogy a diákok milyen vallásúak

A Deltán nőttem fel, szerettem volna az arcomon érezni ugyanazt a hóvihart – Nagyítás-galéria

A Deltán nőttem fel, szerettem volna az arcomon érezni ugyanazt a hóvihart – Nagyítás-galéria

Elképesztő McLaren F1 GTR-t készített egy magyar fiatal

Elképesztő McLaren F1 GTR-t készített egy magyar fiatal