szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megvált mesés vagyonától egy osztrák milliomos, hogy újra boldognak érezze magát és hogy másokon segítsen.

A 49 éves Karl Rabeder utolsó nagy vagyontárgya, egy 1,5 millió eurót érő tiroli villa kedden sorsjegy útján cserélt gazdát. Az új tulajdonos egy bajorországi nő lett, egyike annak a 21 ezer 999 embernek, akik vásároltak a 99 eurós szelvényekből. A több mint 300 négyzetméteres ház közel háromezer négyzetméteres telken fekszik, edzőterem, úszómedence és strandröplabdapálya is tartozik hozzá.

"A vagyon teher" - vallja Rabeder. Milliókat hozó cégétől, dél-franciaországi nyaralójától, számos kisrepülőgépétől és egy luxuslimuzinjától már korábban megvált. "Lassan kezdem magam jól és könnyűnek érezni" - mondta a keddi sorsolás után az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

A bevételekből 2009-ben egy fejlődő térségekben mikrohiteleket nyújtó nonprofit szervezetet hozott létre a volt milliomos, MyMicroCredit néven. Az eddig rendelkezésre álló tőkét ki akarja egészíteni azzal, hogy vagyonos svájci, német és osztrák adományozókat is megnyer a célnak. A szervezet jelenleg Latin-Amerikában tevékenykedik, de Rabeder elképzelései között szerepel Dél-Afrika is.

Mint elmondta, a meghatározó élmény Latin-Amerikában érte, amikor látta, "hogy az ott élő legtöbb szegény ember boldogabb, mint Európában a gazdagok". "Ezzel valami nincs rendjén. A reklámok bebeszélik nekünk, hogy csak akkor vagyunk gazdagok, ha márkás farmert hordunk és házunk van" - nyilatkozta a Focus című német magazinnak. "Feltettem magamnak a kérdést, hogy mi tesz igazán boldoggá. A gazdagságra törekvés és a fogyasztás nyilvánvalóan nem. Engem az olyan dolgok tesznek boldoggá, amik nem kerülnek semmibe" - tette hozzá.

Karl Rabeder a maga erejéből, kertészeti és dísztárgyvállalkozásából gazdagodott meg, s csaknem egymilliárd forintnyi vagyon felett rendelkezett, mielőtt úgy döntött, hogy hátat fordít a luxusnak, és segít a szegénységben élőkön. Jelenleg havi ezer euróból él. A jövőben sem szándékozik ennél többet költeni, s egy kétszobás lakásba vagy egy hegyi kunyhóba akar visszavonulni.

hvg.hu Shake

Hogyan mulat egy milliomos barátnője? - videó

Némi cinizmussal teli izgatottsággal figyelik európai műértők, mit hoz ki moszkvai művészeti galériájából Roman Abramovics barátnője. Dása Zsukova a modern festők és szobrászok támogatója lehet, még ha dilettantizmusáról szájról szájra terjednek is a sztorik.

hvg.hu Napi merítés

Ön milyen milliomos lenne?

Ön mire költene 10 ezer dollárt? Segítene a családjának, barátainak, vagy rögtön elutazna a nyereményből? Az Adrenalin blog most összegyűjtötte milyen típusú milliomos emberek vannak.

MTI Világ

Svéd milliomos rendelte meg az auschwitzi felirat ellopását?

Egy svéd milliomos, Lars-Göran Wahlström áll az egykori auschwitzi náci haláltábor feliratának ellopása mögött – írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. Ő rendelte meg a történelmi feliratot az egyik gyanúsítottól, barátjától, a svéd Anders Högströmtől.

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban