szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Az Adult Literacy and Lifeskills Survey (ALL) felmérés a 16-65 éves korosztály teljesítményét négy nagy...

Az Adult Literacy and Lifeskills Survey (ALL) felmérés a 16-65 éves korosztály teljesítményét négy nagy készségterületen mérte. Hazánk 2004-ben csatlakozott a felmérés második köréhez, Ausztráliával, Hollandiával és Új-Zélanddal egyetemben, az nagy mintás adatfelvétel 2007-ben zajlott.

Nyerő munkaerő

A kutatási eredmények szerint a magyar nők szinte minden kompetenciájukban erősebbek, mint a magyar férfiak. Ezzel szinte az egész világon egyedül vagyunk, hiszen a legtöbb országban a férfiak legalább a számolásban megelőzik nőtársaikat.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint ez abból fakad, hogy alkalmazkodóbbak a nők, mint a férfiak. „Az elmúlt 20 év társadalmi változásai, az emancipáció ugyanis elvárássá tette, hogy a nők olyan készségeiket is használják, amelyekre korábban nem volt szükség. Az, hogy egy nőnek az élet minden területén meg kell felelnie, elmosta a tipikus férfi és tipikus női feladatkörök határait. A szinglikultúrával egyetemben pedig kialakulóban van az a mentalitás is, hogy az egyedülálló nőnek, aki nem számíthat a mindennapokban mellette álló férfi segítségére, jóval több mindenhez értenie kell, jóval több mindent meg kell oldania. Így természetes, hogy készségei és kompetenciái élesednek, fejlődnek. Az azonban nem vitatható el, hogy az absztrakt gondolkodási területeken még mindig a férfiak a jobbak.” – mondta a szakember.
 
A szakpszichológus azt is elmondta, hogy a munkaerőpiacon is jobban teljesítenek a nők, és jobb alkalmazottnak számítanak, hiszen a munka világa az első olyan terület, ahol a nők megmutathatják valódi képességeiket. A felmérés szerint, míg egy nőnek az elsődleges az, hogy lelkiismeretesen és szorgalmasan végezze a munkáját, addig a férfiak a munkában nagyobb hangsúlyt fektetnek egyéniségük kibontakozására.

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet