A francia konyha titkai - receptek és érdekességek
2006-ban jelent meg a Vince kiadó által a Kulinária- Európai konyhaművészet című hatalmas enciklopédia, amiben az írók...
2006-ban jelent meg a Vince kiadó által a Kulinária- Európai konyhaművészet című hatalmas enciklopédia, amiben az írók végigvették az európai országok nagy részének gasztronómiailag fontos tájegységeit. Érdekes történeteiket, regényes leírásaikat receptekkel, rengeteg képpel és hasznos információval tették izgalmasabbá. A 2010-ben megjelenő Francia kulinária című könyv valójában az Európai konyhaművészet Franciaország fejezetének alaposan kibővített, terjedelmes befejezése. Éppen ezért több képpel, recepttel és szöveggel már az eredeti változatban is találkozhattunk, de ez nem jelenti azt, hogy a könyv ne tudna újat is mutatni.
A 12 fejezetre tagolt könyv végigveszi Franciaország főbb tájegységeit. Minden fejezet elején egy kis térkép segít pontosan betájolni hol is járunk pontosan majd egy rövid előszó után megismerhetjük a régió fontosabb kulináris értékeit.. Nincs szigorúan alkalmazott struktúra, a gasztronómiához kapcsolódó bármilyen fogalommal szembe találhatjuk magunkat olvasás közben. Legyen az egy a tájegységre jellemző fogás, hely, étkezési forma, alapanyag, márka, híres család, ételkészítési folyamat, eszköz vagy történelmi momentum.
Lehetetlen lenne minden elemet felsorolni, amiről a francia konyha kapcsán informálódhatunk a könyvből. Talán kicsit sok is ennyi tudnivaló, túlságosan zsúfoltak az oldalak. Az biztos, hogy nem egy ültő helyünkben fogjuk végigolvasni a kiadványt, de nem is ez a cél. Inkább az a fajta könyv, ami hasznos, ha megtalálható az otthoni könyvespolcon, hogy időről időre elővehessük nézegetni. A könyv nem kifejezetten szakácskönyvnek íródott, inkább ismeretterjesztőnek. Egyesíti magában egy izgalmas útikönyv egy autentikus receptkönyv és egy részletes lexikon tulajdonságait. Ihletszerzésre utazáshoz, illetve egy francia lakoma elkészítéséhez tökéletesen alkalmas.
Bizonyos oldalakon igazi kincsekre lelhetünk. Ilyen például a marha bontásának képes atlasza, ahogy a franciák csinálják (30 kép a marha különböző részeiről leírással és felhasználási javaslattal) vagy az állati belsőségeket felsorakoztató képösszeállítás. Készítői nyilvánvalóan rengeteg időt és energiát áldoztak az elkészítésére és a sok munka eredménye egy érdekes, megbízható és tartalmas könyv lett. Bárkinek érdemes beszerezni a Francia kulináriát, aki egy kicsit is vonzódik Franciaországhoz, a francia kultúrához vagy csak érdeklődik a gasztronómia iránt.
A képek szépek, de nem a manapság megszokott trendi ételfotókról van szó, Günter Beer stílusa a hagyományosabb, 5-10 évvel ezelőtti divatot képviseli. A rengeteg illusztráció a különböző tájakról, emberekről, ételekről, alapanyagokról, nem beszélve bizonyos ételkészítési eljárások fázisfotóiról mind-mind élvezetesebbé teszik a könyv lapozgatását.
A receptek változatosak, hiszen minden tájegység más és más módon tekint az ételekre, alapanyagokra. Egyszerűbb és egész bonyolult receptek is találhatóak a sorban, tesztelésünk során ilyet is, olyat is kipróbáltunk és biztosan állíthatjuk, hogy mindegyik beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A képen az egyik általunk elkészített burgundiai recept, a Gougéres au fromage (Sajtfánk) látható.