A világ legérdekesebb receptjei Gordon Ramsay-vel
Gordon Ramsay Világkonyha című könyvével igen nagy fába vágta a fejszéjét.
Gordon Ramsay Világkonyha című könyvével igen nagy fába vágta a fejszéjét. A brit és francia konyhát mindig is meggyőzően képviselte, de most körbeutazva a világot a többi közkedvelt nemzeti konyhával is megpróbálkozik. A könyv minden fejezetében egy gazdagabb kulináris értékekkel bíró országot taglal. Az említett brit és francia konyhán kívül megismerhetjük a változatos olasz, a hagyományos görög és a tüzes spanyol ételeket, de szemezgethetünk pikáns kínai vagy keleti, fűszeres thai és indiai vagy populáris amerikai fogásokból is. A cél, hogy a konyhából egy tapodtat se mozdulva, különösebb mutatványok nélkül utazzuk körbe a Földgolyót. Az ételek közt bár megjelennek klasszikusok is, nem feltétlenül a legismertebb összeállításokat találjuk, a hagyományos görög muszaka, vagy az amerikai hamburger mellett feltűnnek olyan különlegességek is, mint a spanyol hideg mandulás fokhagyma-krémleves szőlővel vagy a kínai szezámos wonton fekete szezámmag-fagylalttal.
Gordon minden fejezetben 10 ételt vesz sorra, az előételektől a fő fogásokon át a desszertekig. Receptjei viszonylag egyszerűek, de a változatos felhozatallal minden hobbiszakács elégedett lesz. Sőt profik is rengeteg ötletet meríthetnek a könyvből, már csak azért is, mert Gordon tesz néhány kitérőt. Ezeken az oldalakon a sztárszakács elmagyarázza, hogyan készíthetjük el a legpuhább steaket, a legízletesebb spárgát vagy a legautentikusabb wokzöldséget. A fejezeteket és a recepteket bevezető pár soros ajánlásokon kívül a könyv mellőz minden felesleges sallangot, egyszerűen a tárgyra, azaz a receptre tér. Kifejezetten használható gyűjtemény, a hozzávalók nagy része itthon is beszerezhető és a leírások sem bonyolultak, hiszen Gordon a fogások elkészítésekor igyekezett az autentikus recepteket az ízvilág és a hangulat megtartásával ugyan, de konyha és emberbaráttá varázsolni.
Gyönyörű könyv, gyönyörű fotókkal, de ezt már megszokhattuk Ramsaytól. Ugyanakkor a visszafogott stílust, ami a sztárszakácsra eddig jellemző volt, most kissé mellőzték, hiszen a Világkonyhával egy kifejezetten színes, vidám összeállítás született, aminek lapozgatásával valóban kedvet kapunk a főzéshez. Velünk is ez történt, több receptet is kipróbáltunk és a bárány tadzsinnal, a Baba ganoushhal, a török joghurttortával és a Missisipi csokitortával is sikert arattunk. (A recepteket a linkekre kattintva nézheti meg.)