Nem elég hősnek lenni? - videók

Nem elég hősnek lenni? - videók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A varázslatos és félelmetes kamaszkori átalakulás évezredek óta elbűvöli az emberiséget.

A varázslatos és félelmetes kamaszkori átalakulás évezredek óta elbűvöli az emberiséget. Számos monda, mese, legenda középpontjában áll a felnőtté válás fizikai és pszichés kihívása, a klasszikus történetek persze, a szintén klasszikusnak számító szexizmus jegyében, az esetek többségében fiúkról szóltak. A női egyenjogúság korai harcosainak, majd a feministáknak köszönhetően azonban szerencsére megváltozott a helyzet és egyre több kamaszlány-hősnek sikerült bebizonyítania, hogy az amazonokról szóló meséknek megvan a maguk alapja.

A szuperhősök világában is feltűntek a harcos ifjú hölgyek, és díszletből szép lassan főszereplővé nőtték ki magukat. A 2010-es Kick/Ass-ben már egyértelműen minden szempontból környezete felett állt a 12 éves gyereklány, idén pedig Hannah, a 16 éves bérgyilkos bizonyítja majd be rátermettségét. Az 1968-ban kiadott True Grit valódi főszereplőjét, az intelligens és kitartó Mattie Ross-t a korai filmfeldolgozásokban a forgatókönyvírók még háttérbe merték tolni, de a Coen testvérek tavalyi változatában már teljes fényében tündökölt Hailee Steinfeld alakításában.

A trendként is minősíthető jelenség fényében nem meglepő, hogy az utóbbi évek egyik nagy könyvsikeréből, Suzanne Collins Éhezők viadala trilógiájából is film készül. A magyarul az Agave kiadónál megjelent eddigi két rész alapján érthető a felhajtás, Collins remekül ötvözi az egzotikumot a realityvel. A bomba utáni diktatórikus amerikai társadalomban az embereket kasztokra osztották, legtöbbjük számára mindennapos az éhezés. A központi hatalom a régi, bevált elv alapján a gyerekeiken keresztül tartja sakkban a polgárokat, egyfajta éves sarcot szedve. A kiválasztottak (ismerős szó, ugye?) egy interaktív reality műsor keretében küzdenek meg egymással életre-halálra. Mivel amerikai meséről van szó, persze nem gyilkolnak le értelmetlenül mindenkit, mint az egy japán szerző könyvében történne. Így az első könyv a rengeteg izgalom után egyfajta heppienddel, no meg komoly erkölcsi tanulságokkal zárul. A második rész cselekménye már jóval zavarosabb, Collins láthatóan nehezen birkózott meg az első rész sikere által támasztott elvárásokkal. A történet legfontosabb eleme a főszereplő, Katniss személye, aki egyesíti magában a harcos keménységét a kamaszlány érzékenységével, neki köszönhetően várjuk a harmadik részt.

©

Nem mindegy tehát, ki játsza Katniss-t a készülő filmváltozatban, a főhős hitelessége és megfelelő forgatkönyv nélkül az Éhezők viadala egy CGI cirkusz lesz csupán. Katniss esetében a külső megjelenés meghatározó, hiszen ez alapján lehet kasztjának tipikus képviselője és győzelme ettől válik a barnabőrű alantasok dialává a szőke, kékszemű elnyomók felett. A kétség kívül elfogult rajongók össze is állítottak egy listát a szerintük legalkalmasabb színésznőkből, de a jogokat megvásárló Lionsgate inkább a fehérbőrű, szőke, kékszemű Jennifer Lawrence-t választotta. Lawrence külsejétől eltekintve jó döntés, hiszen többek között Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték egy kamasz hős megformálásért a Winter's Bone-ban, az attitüdje megvan a szerephez. Ennek ellenére az interneten számos oldalon úgy látják, hogy Katniss kiszőkítése rasszista lépés. A filmet Gary Ross rendezi, aki a Pleasentville-lel és a Seabiscuit-tel bizonyította már kreatívitását és politikai korrektségét, de mint tudjuk, úgyis a stúdió dönt. A nézők között, legalábbis Amerikában pusztán statisztikai alapon egészen biztosan többségben lesznek a sötétebb bőrű és szemű fogyasztók, de úgy látszik, a stúdió nem nekik akar megfelelni.
Hozzászólások