szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Daily Mail szerint egy futurisztikus szerkezettel az evés alapjait megrengetve, a jövőben rágás és nyelés helyett...

A Daily Mail szerint egy futurisztikus szerkezettel az evés alapjait megrengetve, a jövőben rágás és nyelés helyett akár egy-két lélegzettel is elfogyaszthatjuk az ebédünket.

A masina feltalálója a Harvard professzora, David Edwards. Willy Wonka nyomdokaiba lépve 2007-ben kezdte meg a munkálatokat különös ételinhalátorán. A tudós a két Michelin csillagos Thierry Marx Bordeaux-i éttermében tett egyik látogatásakor kissé felöntött a garatra, aminek következtében a tapasztalt séfet arról faggatta vajon lehetséges-e az evés folyamatát inhalálással helyettesíteni.

A gondolat megragadt Edwards fejében és addig nem hagyta nyugodni, míg el nem kezdett kísérletezni a lehetőségekkel, eleinte csak saját szórakoztatására. Első eredményes szerkezete a Le Whif volt, mely kinézetre rúzsra hajaz, működés szempontjából pedig inhalálós gyógyszerre, de csokoládé, kávé illetve vitaminporral van töltve.  Ez a szerkezet Nagy-Britanniában már kapható, nem is túl drágán.

Le Whif továbbfejlesztett nagyobb változata az üvegburára hasonlító Le Whaf már komolyabb fogásokat, sőt italokat is képes puffogtatni.

Ma még csak két Whaf szerkezet létezik az egész világon, de a professzor nagyon pozitív találmányával kapcsolatban. A jövő ősszel kevesebb, mint 85 fontos eladási áron kiárusított masinára, a tudós szerint hamar felfigyel a világ, már csak azért is, mert segítségével a lerészegedés kellemetlenségei nélkül is alkoholizálhatunk majd.

A Whaf használata viszonylag egyszerű, folyadékok esetében csak beleöntjük a kívánt italt a gépbe és bekapcsoljuk. Összetett fogásokhoz már be kell szereznünk az ételekből készített speciális koncentrátumot, melyet Edwards csapatával titkos recept alapján állít elő laboratóriumában.

jingtheory.com

A szerkezetben található különleges kristályok a gép bekapcsolásakor gyors vibrációba kezdenek, így keltve ultrahang-hullámokat. Ezek a hullámok változó alacsony illetve magas nyomást kreálnak az ételkoncentrációban, ami bugyborékolni kezd, majd apró folyadék cseppekké alakul, látványos felhőt képezve az üvegben.

És hogy mire jó valójában a szerkezet? Ez még kérdéses, hiszen túlzás lenne azt állítani, hogy az evés oly sokunk számára kielégítő folyamatát valaha is szeretnénk elhagyni, bár a kevésbé szenvedélyes emberek talán örülnének neki. Mi leginkább fogyókúrák idején találnánk hasznosnak, hiszen egy csokoládés szippantás segíthet a ránk törő édesség iránti vágyon úgy, hogy közben mindössze 1 kalóriát juttatunk a szervezetünkbe.

Természetesen egy ideig, amíg meg nem unjuk, szórakoztatásra is kiváló, bár az ételfüstöt a -helytelenül molekuláris gasztronómia néven elterjedt, újabban techno-emocionális címen futó -  kulináris divat nagyágyúi (mint Ferran Adriá, vagy Heston Blumenthal) már évek óta használják fogásaik elemeként.

Közös kínai–orosz atomerőmű épülhet a Holdon, 2028-ban indulhat a projekt

Közös kínai–orosz atomerőmű épülhet a Holdon, 2028-ban indulhat a projekt

Hamarosan féláron fagyizhatunk egy napig

Hamarosan féláron fagyizhatunk egy napig

Késik a Samsung legvékonyabb mobilja: ezt lehet most tudni a Galaxy S25 Edge-ről

Késik a Samsung legvékonyabb mobilja: ezt lehet most tudni a Galaxy S25 Edge-ről

Orbán Viktor Ferenc pápáról: Szerény ember volt, de bizonyos ügyekben nem ismert kegyelmet

Orbán Viktor Ferenc pápáról: Szerény ember volt, de bizonyos ügyekben nem ismert kegyelmet