Mi lesz a jövőben az élelmiszerek csomagolásán?
Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is...
Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy az élelmiszer tartalmaz-e allergén összetevőt. A gyártóknak a feldolgozatlan hústermékek, szárnyas és hal esetén fel kell tüntetni az első fagyasztás időpontját.
Tájékoztatni kell továbbá a fogyasztókat a hús- és tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök származási helyéről is. Az EP szakbizottsága ugyancsak támogatja azt a javaslatot, hogy amennyiben egy állatot különböző helyen nevelnek, majd dolgoznak fel, akkor mindkét ország nevét feltüntessék a csomagoláson, de ebben a kérdésben a tagállamok képviselőit tömörítő Tanács egyelőre ellentétes véleményt képvisel.
Emellett a Tanács azzal a javaslattal sem ért egyet, hogy az információt kötelezően a csomagolás elülső oldalán kelljen feltüntetni. Az EP szakbizottság javaslata szerint a csomagolás hátoldalán viszont kötelezően szerepeltetni kell a termék zsír-, cukor- és sótartalmát, tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy mennyi telített zsírsavat tartalmaz a termék, vannak-e benne mesterséges zsírsavak, és mekkora a szénhidráttartalma.
Ez alól csak az azonnali fogyasztásra szánt áruk, a szezonális áruk, az alkoholos italok és a kézzel készített termékek mentesülnének. Egyértelművé kellene tenni azt is, ha csupán egy élelmiszer-utánzatról van szó. Előfordul ugyanis, hogy az áruházak polcain nem igazi, hanem növényi zsiradékból előállított „sajt” található, ami viszont a fogyasztó számára ránézésre nem egyértelmű.