Fotó: lemászott a pokoli toronyból a tüntető apa

Fotó: lemászott a pokoli toronyból a tüntető apa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy elvált francia apa, aki három napon át egy daru tetejéről követelte gyermeke láthatását, hétfőn este befejezte tiltakozó akcióját, és elhagyta a daru kosarát.

Előzményként - a kormányfő ígéretének megfelelően - az igazságügyi miniszter fogadta az elvált apák jogait képviselő egyesületek vezetőit. A földre leérkezve a 42 éves Serge Charnay kijelentette: az ügy "még távolról sem ért véget". Ezzel arra utalt, hogy tovább folytatja harcát fia láthatásáért.

Charnay pénteken mászott fel a nyugat-franciaországi Nantes városában egy daru tetejére, miután a bíróság végleg megtagadta tőle hatéves gyermeke láthatását. A döntés oka az, hogy az elvált férfit korábban négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert többször engedély nélkül vette magához a gyermeket, akit a válás után az anyjának ítélt a bíróság.  

©

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök, Nantes korábbi polgármestere vasárnap este azt kérte kormánya két tagjától, Christiane Taubira igazságügyi és Dominique Bertinotti családügyi minisztertől, hogy fogadja a hasonló helyzetben lévő apákat képviselő szervezeteket. Ezek - saját adataik szerint - 16 ezer tagot számlálnak.

"Meg kell érteni, hogy egyre több olyan apa van, aki teljesen jogosan követeli, hogy gyakorolhassa szülői felügyeleti jogait. Jelenleg olyan a rendszer, hogy az apák számára lehet nem igazságos ítéletet hozni" - ismerte el a France Info hírrádióban a családügyi miniszter. 

A férfi vasárnap fogadott el először vizet a daru aljában posztoló rendőröktől, akik hétfőn már élelmet is feljuttattak neki egy kosárban. Vasárnap az illetékes hatóságok azt közölték, hogy amennyiben a férfi lejön a daruról, gyorsított eljárásban megvizsgálják a kérését egy, a bíróság által rendelkezésére bocsátott ügyvéd segítségével.  

Vasárnap este az elvált feleség ügyvédje is megjelent a helyszínen. Mint a sajtónak elmondta: a férfit kétszer mondta ki a bíróság bűnösnek volt felesége ellen elkövetett erőszak miatt, és két alkalommal "elrabolta" közös gyermeküket is: 2010-ben két hétre, 2011-ben pedig két és fél hónapra. Ezen előzmények után függesztette fel az apa láthatási jogát a rennes-i bíróság.

A férfi hétfőn azt üzente, hogy szeretne kapcsolatba lépni az ügyvédjével és "megvizsgálni a jogi javaslatokat" a helyzet rendezésére. Ugyanakkor jelezte, hogy továbbra sem nem bízik a bírókban és az igazságszolgáltatás működésében. "Egyáltalán nem sajnálom, hogy tavalyelőtt két hónapra elvittem a gyereket, mert különben egyáltalán nem láthattam volna" - mondta a daru tetején, amelyre pirossal egy szívet rajzolt, és ráírta: "mentsétek meg a gyerekeket az igazságszolgáltatástól". Azt viszont megígérte, hogy az igazságügyi miniszter és az elvált apák egyesületeinek megbeszélését követően hétfőn este lejön a daruról.