Ritka viking ezüstkarperecet talált egy brit férfi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egészen ritka és értékes viking ezüstkarperecre bukkant egy férfi Észak-Írországban egy szántóföldön, felesége azonban a szemétbe akarta dobatni vele a koszos fémdarabot - adta hírül hétfőn a The Daily Telegraph című brit lap.

David Taylor nem fogadott szót, hanem megtisztogatta és kapcsolatba lépett a legközelebbi múzeummal. Neje egy bika elhullajtott orrkarikájának vélte a "koszos vacakot", Taylor azonban nem, és örül, hogy nem engedelmeskedett felesége parancsának: a karperecet hétfőn hivatalosan is kincsnek nyilvánították.

Szakértők szerint a 950 és 1100 közötti időszakból származik. Pontos pénzbeli értékét még nem határozták meg. Az ezüstkarperec tömege 4,5 dekagramm, feltehetően egy harcos karját ékesítette, de pénzként is funkcionált.

A mai Észak-Írország területét ezer éve a vikingek uralták - többek közt Thorfinn, a koponyahasító -, a karperechez hasonló leletek mégis ritkák ír földön. Taylor egyébként sógora szántóföldjén találta a kincset, miközben segített neki jókora kövektől megtisztítani a parcellát.