Mindenki az egyiptomi hadsereg AIDS-gyógyító gépén röhög

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nevetség tárgyává vált tudományos körökben és az interneten az egyiptomi hadsereg három műszere, amelyek állítólag elektromágnesekkel képesek felismerni, majd gyógyítani az AIDS-et, a hepatitiszt és más betegségeket.

A hadsereg nagy dobra verte találmányait: a napokban Kairóban rendezett bemutatóra meghívták Adli Manszúr ideiglenes államfőt és Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornagyot, a hadsereg vezérkari főnökét.

Az eseményt még az egyiptomi tévé is közvetítette, így az egész ország láthatta, ahogy a hadsereg mérnökei arról beszéltek: a gépek képesek vérvétel nélkül diagnosztizálni a vírusokat, egy videobejátszásban pedig egyikük azt állította egy páciensnek, hogy bár korábban AIDS-es volt, a készülékeknek köszönhetően meggyógyult.

A felvételek később az interneten nevetség tárgyává váltak, közösségi oldalakon és blogokon számos egyiptomi arról írt, hogy a hadsereg bolondot csinált magából.

Ráadásul egy későbbi sajtótájékoztatón a fejlesztésért felelős tiszt már egyenesen arról beszélt, hogy "kiveszi a betegekből" a vírust, és "AIDS-(elleni) húsgolyókkal" gyógyítja pácienseit.

A műszerek tudományos körökben is értetlenséget váltottak ki, azok működéséről, illetve a kifejlesztésüket megelőző kutatásokról pedig semmit sem tudni.

A hadsereg egyelőre nem mutatott be semmiféle komolyan vehető technikai és tudományos bizonyítékot, így egyelőre a műszereket "potenciális csalásnak kell tekinteni" – írta az AP hírügynökség kérdésére Massimo Pinzani, a University College London tanára, akinek bár megmutatták az egyik gépet, nem engedték, hogy kipróbálja azt.

A hadsereg bejelentését még Adli Manszúr tudományos tanácsadója is kétségbe vonta, Essam Heggy, a Kaliforniai Műszaki Egyetem tanára pedig "sokkolónak" nevezte az egyiptomi mérnökök állításait.

Ugyanakkor a hadsereg mérnöki ügynöksége továbbra is kiáll a műszerek hitelessége mellett, és az egyiptomi egészségügyi minisztérium is valósnak nevezte a meghökkentő állításokat.