Fordulat a repülőről leszállítás után elhunyt magyar nő ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Peren kívüli egyezséget kötött az általa beperelt légitársaságokkal annak a New York-i magyar nőnek a férje, akit több alkalommal sem engedtek gépre szállni, és a többnapos procedúra végén elhunyt.

Megállapodott az általa beperelt légitársaságokkal Soltész János, az a magyar férfi, akinek felesége elhunyt, miután hosszú procedúra során többször sem hagyták, hogy felszálljon az Amerikába induló gépére – írja a New York Daily News.

A különösen túlsúlyos, 193 kilós, amputált lábú és cukorbeteg, 56 éves nő 2012 őszén jött férjével Magyarországra bronxi otthonukból, de idehaza kórházba került, majd amikor onnan kikerült, megkísérelt hazautazni New Yorkba. A tolószékes nőt előbb egy Budapestről induló KLM-járatra nem engedték fel, ezután Prágába utaztak, hogy ott egy Delta-gépre kíséreljen meg felszállni, végül visszatértek Budapestre, hogy egy Lufthansa-géppel induljon haza.

A légitársaságok különféle indokokkal utasították el a felszállást: először az volt a gond, hogy a kerekesszékkel nem tud eljutni a helyéig, Prágában nem tudták a fedélzetre vinni a nőt, majd ismét Budapesten azt mondta a kapitány, hogy a többi utas érdekében nem tudja megvárni, amíg elhelyezkedik a nő a székével a fedélzeten, ezután fél órába telt, amíg leemelték a Vilma nevű nőt a gépről. Ezután hazamentek Veszprém közelébe, és a nő két nappal később meghalt.

A harmadik sikertelen kísérlet után Soltészék visszatértek Veszprémbe, ahol megszálltak, két nap múlva pedig a nő meghalt. A férj 6 millió dollárra perelte be a KLM-et, a Lufthansát és a Delta Airlinest, azzal vádolva őket, hogy szándékosan semmibe vették felesége egészségi állapotát és megtagadták, hogy megfelelő helyet biztosítsanak neki.

A New York Daily News szerint azonban most peren kívüli egyezség született a légitársaságok és a férj között, de annak feltételeit nem hozták nyilvánosságra. A New York-i lapot sem Soltész úr ügyvédje, sem a megkérdezett légitársaságok nem avatták be a  részletekbe.