szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-Kínában megkezdték az ország legidősebb, 35 éves pandájának fél éven át tartó születésnapi ünnepségsorozatát, hogy méltóképpen köszöntsék majd novemberben a 100 éves embernek megfelelő életkorú Paszét.

A nőstény panda minden valószínűség szerint országosan a legismertebb, miután 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját. Pasze, aki Szecsuan tartomány Paohszing megyéjében született, Pan Pan "művésznéven" vált igazán sztárrá.

Pasze egészsége 2000-ben rosszra fordult, magas vérnyomással kezelték és - elsőként a pandák között - sikeres műtéttel eltávolították szeméről a kialakult szürke hályogot – számolt be a Hszinhua hírügynökségnek az egyik gondozója.

A panda öregedése folyamán a szakemberek több, korábban nem tapasztalt problémával találkoztak, amelyekre egyedi megoldásokat kellett találniuk. Így megritkult fogazata miatt például kedvenc bambuszrügyeit kis szeletekre vágták, mellé tojásfehérjeport kapott, és a gyógyteát itattak vele.

Paszéról a következő hónapokban animációs filmet készítenek, könyvet is kiadnak róla és festményeken is megörökítik majd.

A fucsoui pandakutató központ arra szeretné felhasználni a születésnapig hátralévő fél évet, hogy különböző rendezvényekkel, akciókkal felhívja a figyelmet a pandák és élőhelyük védelmére, az iskolákban bővítsék a pandákkal kapcsolatos ismereteket, tudományos szemináriumokat szervezzenek és ideiglenes pandagondozó önkénteseket toborozzanak – számolt be Csen Jü-cun, a központ vezetője.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 375 pedig fogságban. Vadon átlagosan 15 évig élnek.

 

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj