szerző:
hvg.hu

A fehérváriak Bázelben helyzetig sem jutottak, így nem tudták meglepni az elképzelés nélkül ugyan, de folyamatosan támadó svájciakat. A Videotont a zseniálisan védő Bozsovics mentette meg a nagyobb vereségtől, a gól nem rajta múlt. Basel-Videoton 1-0.

G-CSOPORT, 4. FORDULÓ
BASEL (svájci)–VIDEOTON 1–0 (0–0)
Bázel, St. Jakob Park, 12 743 néző. V: Aranovszkij (ukrán)

BASEL: Sommer – P. Degen, Schär, Dragovic, Steinhöffer – Cabral, D. Degen (Zoua, 90.), M. Díaz (F. Frei, 75.), Stocker – Streller, A. Frei (Szalah, 67.). Vezetőedző: Murat Yakin

A kispadon: Vailati (k.), Pak Dzsu Ho, Sauro, Pak Kvan Rjong

VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Szolnoki – Mitrovics, Neto – F. Oliveira, Sándor Gy. (Kovács I., 90.), Gyurcsó (Walter Lee, 83.) – Torghelle (Nikolics N., 70.). Vezetőedző: Paulo Sousa

A kispadon: Tujvel (k.), Kaká, Héctor, Tóth B. 
Gólszerző: Streller (80.)

Paulo Sousa váratlanul kihagyta a kezdő csapatból az elmúlt hetekben kiváló formában játszó Nemanja Nikolicsot, helyette Torghelle Sándornak adott lehetőséget. Murat Yakin ezzel szemben két támadóval próbálkozott: a visszatérő Alexander Frei és Marco Streller készült góllövésre a magyarok ellen.

Az, hogy az első félidőben nem kapott gólt a fehérvári csapat, az elsősorban nem a védelemnek volt köszönhető. Ezúttal - csakúgy, mint két hete - a kapuban parádézó Mladen Bozsovics tartotta a lelket a Videotonban. Három világszínvonalú mentése is volt. A 9. percben Frei fejesét védte bravúrral, a 23. percben a másik csatár, Streller ötösön belüli lövését, nem sokkal később pedig újfent Frei ötösről megküldött labdáját hárította.

©

A svájci csapat a széleken vezette szinte az összes támadását. A pálya a Degen fivérek oldalára billent: David és Philipp egymást váltották a jobb szélen és onnan ívelgettek középre. A Videoton szerencséjére a támadások tele voltak hibával, elcsúszásokkal, ám a megszerzett labdákkal nem tudott mit kezdeni Sousa mester gárdája.

A Videoton egyik legveszélyesebb akcióját Oliveira követte el. Ő – a Chelsea második gólját szerző Oscar tegnapi félpályás góljának mintájára – "kilométerekről" próbálta átemelni Sommert a 27. percben. A másik egyáltalán nem gólveszélyes helyzetet Torghelle megmozdulása jelentette, egy alapos „fölé” képében.

A félidőben nem volt csere egyik oldalon sem, annak ellenére, hogy Sándor Györgyről valószínűleg senki nem tudta, hogy pályán volt. A fehérváriak elmúlt három mérkőzésen, öt gólt szerző Nikolicsot pedig érdemes lett volna már ekkor kipróbálni. A bázeliek az első 45 percben nyomás alatt tartották a Videotont, de góllá nem ért a mezőnyfölény.

©

A második félidőre szinte semmi nem változott. A Degen testvérek mindent elkövettek azért, hogy a svájci csapat gólt szerezzen. Ennek ellenére csak csordogált a mérkőzés a 60. perc környékéig, amikor a Videoton vezetett egy veszélyes támadást, amelynek végén a keveset mutató Torghelle emelt kapura, de Sommer könnyedén hatástalanította a kísérletet. Ezt követően Streller szórakoztatta a nézőket egy kabaréba illő lövéssel: megcsinálta a cselt, belépett a 16-oson belülre, majd külsővel és sípcsonttal jócskán a kapu mellé gurított.

Ezek után Murat Yakin lecserélte csapata legveszélyesebb játékosát, Alexander Freit és beküldte Mohamed Salahot. Ezt zokon is vette a svájci válogatott gólkirálya és szitkozódva az öltözőbe vonult. Ezután Paulo Sousa is cserére szánta el magát. Torghelle helyére érkezett Nikolics, a fehérvári támadásokba azonban nem sikerült lendületet vinnie. Nem úgy, mint Salahnak a Basel rohamaiba. A 80. percben a korábban esetlenkedő Streller az egyiptomi támadó labdáját vette át, majd lerázta Viniciust és bevágta a labdát Bozsovics mellett a kapu jobb sarkába. 1-0! A lecserélt Frei pedig olyan higgadtan vette mindezt tudomásul, mintha Videoton szurkoló lenne.

©

A Basel ezen az estén jobb volt, ezzel nem lehet vitatkozni, azonban dicsérni kell a Videoton remek védekezését, ami a 80. percig tökéletesen működött. Rendszeresen sikerült lesre állítani a veszélyes svájci támadókat, ami néha kihozta őket a béketűrésből. Paulo Sousa csapatának nagy szüksége lenne egy jól irányító középpályásra és legalább Degen szintű szélsőkre ahhoz, hogy veszélyesebbek legyenek elöl is.

A továbbjutás elnapolva, legközelebb két hét múlva újra hazai pályán próbálkozhat a Videoton a nyerő taktikával. Akkor a belga Genk lesz az ellenfél, amely ellen törlesztenie kell a fehérváriaknak az első fordulóban elszenvedett 3-0-ás vereség miatt.

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője: "Ez teljesen más mérkőzés volt, mint a két héttel ezelőtti. Akkor sikerült meglepni a Baselt és a korai gól megkönnyítette a helyzetünket abban, hogy kontrolláljuk a találkozót. A mostani meccs furcsasága, hogy a második félidőben jobban uraltuk a játékot, mégis akkor kaptuk a gólt".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén