Íjakkal és farönkökkel csaptak össze az indiánok Brazíliában - fotók

Íjakkal és farönkökkel csaptak össze az indiánok Brazíliában - fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

November első felében összecsaptak egymással az amazóniai indián törzsek legügyesebb harcosai és sportolói. Idén is megtartották saját olimpiájukat Brazíliában, a 11. Bennszülött Játékokat, ahol nemcsak a labdáé, sokkal inkább az íjé, a kenué és a farönköké volt a főszerep. Nem csak a 2014-es foci-vb és a 2016-os nyári olimpia létezik a dél-amerikai országban.

39 népcsoport mintegy 1400 harcosa mérte össze erejét a 11. Bennszülött Játékokon, a brazíliai Porto Nacionalban. A világ legnagyobb bennszülött sportrendezvényén férfiak és nők olyan tradicionális számokban indulhattak, mint íjászat, lándzsadobás, kenuzás, úszás vagy birkózás.

Az eseményt hagyományosan az amazóniai indián törzsek között szervezik, de a rendezők nem titkolt célja az, hogy a játékokat más kontinensen is népszerűsítsék. Így a közeljövőben ne csak Latin-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is jelentkezzenek versenyzők.

A Bennszülött Játékokat 1996-ban alapították Brazíliában, ahol az ország 190 milliós népességének 0,4 százaléka indián, ami mintegy 800 ezer főt jelent - olvasható a yahoo.com oldalon.

Kattintson a képre és tekintse meg a Bennszülött Játékokról készült Nagyítás-galériánkat!
©

A játékokon az egyik legnépszerűbb sportág a bennszülött stílusban megrendezett birkózás, ahol mivel nincs a küzdelemnek bírója, a harc végét vagy az jelenti, ha az egyik ellenfél kopogással jelzi, hogy feladja a harcot, vagy az egyik küzdő fél a levegőbe emeli a másikat.

De a versenyprogramban van a "farönkfutás" is, mikor az indulóknak 90 kilós fatörzsekkel a vállukon kell bizonyos távolságot megtenni, vagy a „huka-huka” elnevezésű foci, ahol nyolcfős csapatok csapnak össze, és melynek lényege az, hogy a labda nem érintheti a földet.

A brazil kormány 740 ezer dollárral támogatta a játékokat, ami jelentéktelen összeg a 2014-es labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia dollár milliárdokat felemésztő költségvetése mellett.