Hivatalos: véget ért Lance Armstrong sportkarrierje

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megfosztották hét Tour de France-győzelmétől és egy életre eltiltották a kerékpáros versenyzéstől Lance Armstrongot, mert nem hajlandó tovább védekezni az őt ért doppingvádak ellen - jelentette be hivatalos közleményben az amerikai doppingellenes ügynökség.

Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) helyi idő szerint csütörtök éjjel jelentette be szándékát Armstrong ügyében, miután a sportoló honlapján közölte: nem harcol tovább a doppingvádak ellen, amelyeket több mint tíz éve próbálnak rábizonyítani. "Minden ember életében elérkezik az a pont, amikor azt mondja: ami elég, az elég. Számomra most jött el az idő" – fogalmazott.

Az ügynökség szerint a bejelentés egyet jelentett azzal, hogy megfosztják a sportolót hétszeres Tour de France győzelmétől, a 2000-ben szerzett olimpiai bronzérmétől, és az összes díjától, amelyet 1998 után szerzett. Emellett egész életére eltiltották attól, hogy sportolóként, edzőként, vagy bármilyen hivatalos pozícióban olimpiai sportágak közelébe kerüljön.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke korábban azt nyilatkozta: Armstrong gyakorlatilag elismerte bűnösségét azzal, hogy a továbbiakban nem küzd az ellene felhozott vádakkal szemben.

Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) június 14-én eljárást indított, majd június 30-án vádat emelt Armstrong ellen. A kerékpározástól tavaly visszavonult sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolják, Armstrong 2009-es és 2010-es vérmintáin állítólag manipuláció nyomai mutathatók ki.

A szervezet még júniusban eltiltotta a sportolót mindennemű versenyzéstől, új szenvedélyének, a triatlonnak sem hódolhatott. Armstrong minden vádat tagadott, de tudta, ha elmarasztalják, megfoszthatják mind a hét Tour de France-győzelmétől.