29 milliárdba kerülne Orbánék új sportálma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2019-re tervezett budapesti Universiadét nagyrészt költségvetési forrásból finanszíroznák. Olimpiai falura is szükség van; felépülhetne például a józsefvárosi kínai piac helyén – javasolja az Egyetemi-főiskolai Sportszövetség elnöke.

A 2019-re tervezett budapesti Universiade rendezési költsége mintegy 29 milliárd forint lehet – írta a Népszabadság.

A lap szerdai számában Kiss Ádám, az Egyetemi-főiskolai Sportszövetség elnöke elmondta: sok összetevője van a költség kérdésének, így egyelőre pontos választ nem lehet adni erre. Az elnök mai árakon a rendezés költségeit 20-22 milliárd forintra becsülte, amit mintegy 7 milliárd forinttal (23 millió euró) növelhet a nemzetközi szövetségnek fizetendő jogdíj. "Mindez azonban további tárgyalások függvénye" – tette hozzá.

Szavai szerint a költség zöme költségvetési forrásból származna. Ugyanakkor a szövetség célja, hogy a befektetés egy része az azonnal befolyó összegekből – támogatás, részvételi és jogdíj –, másik része pedig közvetetten, egy-két éven belül megtérüljön.

Szólt arról is, hogy az olimpiai falu kérdését szociálisbérlakás-programmal összekötve tartaná megoldhatónak, s erre Budapesten több terület is szóba jöhet. Megemlítette például a bezárásra ítélt józsefvárosi kínai piac helyét. A VIII. kerület polgármestere a falura vonatkozóan szándéknyilatkozatot adott a szövetségnek – tette hozzá.