Karácsony: Be fogunk adni egy új népszavazási kérdést az olimpiáról

Karácsony: Be fogunk adni egy új népszavazási kérdést az olimpiáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Új népszavazási kérdést fognak beadni a budapesti olimpiáról - jelentette be Karácsony Gergely. Mint mondta, a Kúria csak egy kérdést utasított el, vagyis elvileg még lehet népszavazást tartani az olimpiáról.

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Hajrá Budapest Mozgalom egyik szervezője a Digi TV V-közép című műsorában azt mondta, új népszavazási kérdést fognak beadni a budapesti olimpiával kapcsolatban annak ellenére, hogy az elsőnek beadott kérdést a Kúria elutasította.

Karácsony Gergely azt mondta, ő azt gondolja, végül igenis lesz népszavazás a budapesti olimpiáról, de nem azzal a kérdéssel, amit a Kúria visszautasított. Mint mondta, a Kúria nem azt mondta ki, hogy ebben a témában nem is lehetne népszavazást tartani, hanem csak egy konkrét kérdést utasítottak el, ezért jelenleg egy új kérdés megfogalmazásán dolgoznak.

Hozzátette, ezt a népszavazási kérdést még nem adták be, dolgoznak rajta, támogatókat gyűjtenek hozzá, és azt szeretnék, hogy a népszavazási kezdeményezést több magánszemély adja be egyszerre és egy társadalmi koalíció alakuljon a kezdeményezés mögé.

Karácsony hozzátette, a Kúria szerinte egy rossz döntést hozott, nyugodtan ki lehetett volna írni népszavazásra a korábban beadott kérdést is, de most a Kúria érveléséből indulnak ki, ez ugyanis kijelöli azt az utat, hogy merre induljanak. "A kérdés már megvan, be is fogjuk adni" - jelentette ki Karácsony Gergely, aki hozzátette, a kezdeményezés nem feltétlenül olimpiaellenes, aki olimpiát akar garanciákkal, az is nyugodtan támogathatja a népszavazási kezdeményezést, mert a népszavazással legalább egy vitát lehet kezdeményezni.

Mint mondta, nem országos népszavazást akarnak, hanem csak budapestit, mert úgyis a város rendezné az olimpiát, és ezért elsősorban a fővárost érintő kérdésről van szó. Hozzátette, szeretné, ha nem egyszerű sportszeretetből szavaznának az emberek az olimpia mellett, hanem csak akkor, ha ez tényleg fejlesztési lehetőséget jelent a városnak.