A doppingvétség miatt eltiltott orosz távolugrónak adott igazat a bíróság

A doppingvétség miatt eltiltott orosz távolugrónak adott igazat a bíróság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elfogadta Darja Klisina fellebbezését, így a távolugró lesz az egyetlen orosz atléta, aki versenyez a riói olimpián.

"A sportoló hitelt érdemlően igazolta, hogy versenyeken és azokon kívül is alávetette magát a doppingellenőrzéseknek, Oroszországon kívül"

- írta indoklásában a CAS, amely hozzátette, minden érintettet értesített a döntésről.

"Győzött az igazság"

- reagált a hírre Dimitrij Szviscsev, az orosz parlament sportbizottságának elnöke, majd hozzátette: szerinte a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) belátta, nincsenek olyan tények, melyek alapján kizárhatták volna Klisinát.

©

"Most meg kell nyugodnunk és sok sikert kívánnunk Darjának" - nyilatkozta Vitalij Mutko orosz sportminiszter.

Az Orosz Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, Valentyin Balahnyicsev szintén elégedett, mert "nem erre a döntésre számított". Szerinte az egész orosz doppingügy hátterében politikai érdekek húzódnak.

A Reuters brit hírügynökség szombaton számolt be arról, hogy egy magát megnevezni nem kívánó, de az ügyet közelről ismerő forrás elmondta: új bizonyítékok kerültek elő az úgynevezett McLaren-jelentéssel kapcsolatban, amelyek Klisinát is érintik.

©

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta Oroszországot.

A korábban - tavaly ősszel - kirobbant orosz doppingbotrány következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kitiltotta az összes orosz atlétát az olimpiáról, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig elutasította a 68 érintett fellebbezését, s az akkor döntés szerint közülük egyedül Klisina indulhatott volna semlegesként Rióban.

A női távolugrás selejtezőjét kedden rendezik Rióban.

Hozzászólások