Gyurta Dániel: Ennél nehezebb helyzetből is kimásztam már

Gyurta Dániel: Ennél nehezebb helyzetből is kimásztam már

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ahogy tavaly Rióban, úgy a budapesti vizes világbajnokságon sem jutott fináléba Gyurta Dániel. A bemelegítésnek szánt 100 méter mellen 26., kedvenc távján, 200-on pedig 17. lett, 28 századdal lemaradva a középdöntőről.

Miután kiderült, hogy az idei év legnagyobb versenyén is nélküle rendeznek döntőt a 200-on, Gyurta azt mondta: az időt látva számított erre, de nem csalódott, hiszen mindent megtett a jó eredményért, épp úgy, mint az olimpia előtt. "Ennek most valamiért így kellett lennie" – fűzte hozzá.

Aztán emlékeztetett arra, hogy volt már ilyen, sőt, ennél talán nehezebb helyzetben 2004, az athéni olimpia után, és abból is fel tudott állni. Ott, 15 évesen ezüstérmes lett, de a hirtelen jött népszerűség, illetve az, hogy idővel a testfelépítése is megváltozott, visszavetette a fejlődésben. 2009-ig kellett várni, hogy nagy medencében ismét érmet nyerjen világversenyen: Rómában világbajnok lett 200-on. "Akkor ki tudtam jönni a gödörből, most is ez a cél" – jelentette ki, és azt is hangsúlyozta, hogy esze ágában sincs felhagyni az úszással, mert szeret versenyezni, nem érzi, hogy itt van számára a vége.

Valóra válhat a magyar álom, döntőbe juthat a férfi pólócsapat - vizes vb ÉLŐ

A délelőtti előfutamokban során öt úszószámban szurkolhatunk magyar indulóknak. Az már tegnap eldőlt, hogy Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is ott lesz a 200-as pillangó mai döntőjében - reméljük, megszületik a negyedik magyar érem. A nap legfontosabb eseménye viszont egyértelműen a férfi vízilabdaválogatott esti meccse: Märcz Tamás csapatának az oroszok elgázolása után Görögországot kell legyőznie, hogy döntőt játszhasson a hazai rendezésű világbajnokságon.

Gyurta októberben edzőt váltott, azóta dolgozik együtt új edzőjével, Nagy Józseffel, s azt mondta, semmiképp sem szeretne változtatni azon a munkán, amit a szakemberrel elkezdtek. "Persze 17 év után nagyon nehéz megváltoztatni a mozgásomat, a technikámat, az edzésmunkámat, de menni kell előre."

A mellúszó számok miatt nem csalódott, csak azért, mert a szerdai 4x100-as vegyes váltóból rossz váltás miatt kizárták a magyar egységet, pedig döntőt érő helyen értek célba. Egyébként szívesen indulna vasárnap 4x200-on is. "Ha a szövetségi kapitány úgy dönt, hogy a harmadik hibám ellenére, amit világbajnokságokon elkövettem, betesz a csapatba, bizalmat szavaz nekem, akkor szeretnék indulni" – fűzte hozzá.

Hozzászólások