szerző:
Gergely Márton - Tóth Richárd
Tetszett a cikk?

Négy gyors tézissel készültünk a világbajnokág után. Meg egy ráadással. Nyert a legjobb csapat, vesztettek az egyéni képességekre építő válogatottak. A bírónak a tekintélye megkopott a videóval szemben, Putyin viszont megkapta imázsjavító versenyét. És bizony még most sem úsztuk meg politika nélkül.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

1. A legjobb csapat nyert, nem kérdés

A döntő első félidejében Franciaországnak szerencséje volt, talán először az egész vb-n, szemben a kétszer is csak tizenegyesekkel győző horvátokkal. No, nem feltétlenül az öngól jelentette a mázlit, Griezmann a beadásnál a horvát védelem ismert gyengeségére épített: Modricék hagyták magukat a szabadrúgás előtt kicsalni a 11-es pontig, kiszolgáltatott helyzetbe hozták kapusukat, aki csak nézni tudta, ahogy (végül) Mandzukic fején megpattan a labda. Az igazi szerencse az volt, hogy a bíró minden videósegítség ellenére bedőlt Griezmann-nak, akit nem rúgtak fel, hanem feldobta magát. A tizenegyesnél viszont a tévé képei kellettek, mert szabad szemmel nincs játékvezető, aki a kezezést befújja.

A videó megtekintése után a döntés már helyes volt: a nigériai szövetségi kapitány közlése szerint az illetékesek előre közölték minden válogatottal, hogy a testtől elálló kéz esetén a FIFA büntetőt ír elő.

A második félidőben már nem volt kérdés, Pogba és Mbappé révén kijátszották a franciák az erősségüket, és Lloris a végén még vissza is adta Mandzukicnak a gólt, amit az első félidőben tőle elcsórtak. A horvátok hiába birtokolták többet a labdát, igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. Lőttek távolról, pontatlanul: 15 lövésükből három talált kaput, a franciák nyolcszor próbálkoztak, de hat ebből kapura tartott, és három be is ment (az öngól nem része a statisztikának). A horvátok pontatlansága nem feltétlenül az ő hibájuk, hanem a franciák erőssége.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Dechamps csapata a döntőig vezető úton meccsenként 4,3 lövést engedett ellenfeleinek a tizenhatoson belülről. Horvátország viszont átlagban 7,4-et. Az amerikai futballban mondják, hogy támadósorral meccset nyernek, védelemmel pedig bajnokságot. Ez igaz volt a mi labdarúgásunkra is Oroszországban.

©

A franciák a védelemre építették tehát játékukat, és mindössze három kreatív játékossal álltak fel, de a Griezmann–Mbappé–Giroud-hármasból az utóbbi, az Chelsea „csatárja” is a védelemmel volt legtöbbet elfoglalva. Az ötlet úgy hangzott, már a belgák ellen is: átengedni az ellenfélnek a labdát, és viszonylag későn megtámadni a labdát hozó játékost. Az ellenfél védelmének feljebb húzásával ugyanis üres terület keletkezik Mbappé életveszélyes elfutásaihoz.

A franciák nem adták fel a defenzív játékot szinte soha. Egyedül az argentinok ellen, amikor rövid időre hátrányba kerültek, mutatták meg, hogy képesek labdabirtoklásból is játszani. Kétszer nyomták meg nagyon erősen a játékukat a vb alatt: Messiék ellen, és rúgtak percek alatt hármat, és a horvátok ellen a második félidőben. Abból két gól született. Thomas Hitzlsperger írta a Guardianban:

a franciákon az ember azt érzi, mindig egy sebességgel alacsonyabb fokozatban játszanak, mint amiben tudnának.

Mintha Dechamps így spórolt volna minden lehetőségre. Tudták, hogy a belgák életveszélyesek, a horvátokat pedig szinte lehetetlen elpusztítani. Ezért végig úgy játszottak, hogy legyen valahonnan feljebb lépni, ha hirtelen valamiért muszáj volna. Messiék megtapasztalhatták, mi történik, ha kiprovokálják a francia ellenreakciót.

A vb-döntők tíz legemlékezetesebb pillanata

Miért veszített az Aranycsapat 1954-ben? Bent volt-e az angolok harmadik gólja az 1966-os fináléban? Melyik volt minden idők legjobb brazil válogatottja? Hogyan lett Zinedine Zidane nyolc év alatt hősből bűnbak? Mindezt felidézzük a vb-döntőre hangolódva.

A francia válogatott volt a világbajnokság második legfiatalabb csapata, mégis övék volt a második legértékesebb keret. A játékosok fele ráadásul a kevés európai abszolút topcsapat egyikénél keresi pénzét, minek következtében jelentős tapasztalatuk volt a legmagasabb színvonalon játszott tétmeccseken. A franciák győzelme nem szerencse, hanem tervezés következménye.

2. Franciaországnak kellett ez a siker

Nehéz évek állnak Franciaország mögött, és még nem derült ki, hogy sikerült-e kiheverni azokat. Az 1998-as világbajnoki diadal óta az emberek gyászolni és tüntetni gyűltek össze leginkább a köztereken. A Charlie Hebdo elleni merénylet szörnyű terrortámadások sorát nyitotta meg, 2015 novemberében Zidane-ék győzelmének helyszíne, a Stade de France is célponttá vált. Az iszlamista terror lesújtott Párizsra és Nizzára, és több más településre, közben az ország zsidó lakosságát félig emigrációra kényszerítették politikailag motivált erőszakos bűntények. A társadalmat megosztotta és félelemmel töltötte el a terror, miközben a gettósodó külvárosok fiataljai részben jogosan úgy érezhették, az állam az út szélén hagyja őket. Majd minden jogalap nélkül az állam képviselőire támadtak sok helyen.

Közben a politika sem volt kegyes az országhoz. A jobbközép (Sarkozy és Fillon) korrupciós botrányokba fulladt, a baloldal az inkompetensség csapdájában vergődött, és közel volt a szélsőjobb győzelme. Emmanuel Macron rakétával érkezett, de az ő varázsa is megkopott az elmúlt év alatt, a sokáig halogatott reformok pedig sokaknak fájnak. Egy szó, mint száz: ez a világbajnoki cím nagyon kellett a francia léleknek. Jobban, mint a legtöbb nagy futballnemzetnek. És akkor jegyezzük meg a csalódást, amit két éve a hazai Európa-bajnokság jelentett, ahol hagyták, hogy a portugálok kiénekeljék a szájukból a sajtot.

 

©

A sikerért a francia labdarúgás szisztematikusan megdolgozott. Ahogy a Vox egy nagyon érdekes videóban bemutatta, ők találták ki az első akadémiai rendszert, és így Franciaország adta a legtöbb játékost a labdarúgó-világbajnokságnak. Ötven, kereken ötven francia születésű focista vett részt az orosz vb-n. Hogy annyian nincsenek is a keretben? Igen, 29-en nem francia színekben futottak ki a gyepre., hanem portugálban, marokkóiban stb. És ezen a ponton akkor térjünk ki a magyar kormánypárt és szélsőjobb-ba hajló holdudvarának fanyalgásához. Nem győzték mondani, hogy a migráció miatt kell a horvátoknak drukkolni. Mert a franciáknál sok a migráns.

Először is rögzítsük: a világbajnokság végeredménye szerint Orbán kedvenc sportjának a legjobbjai azok, akiket Orbán országában gyűlölni kell.

Másrészt mi alapon kívánja megmondani a magyar szélsőjobb, hogy a 21 Franciaországban született, francia állampolgár közül, ki a francia, és ki nem az? A himnuszt minden pályán lévő játékos énekelte, és a győzelem után mindegyik francia zászlóba burkolódzott. A csapatról azt mondani, hogy egy része nem francia, csak rasszista alapon működik. Ha kételkednek ebben, akkor gondoljanak vissza, hogyan védték Shaolinék magyarságát idén télen (nagyon helyesen). Ugye, ha a magyar Himnusz szól, akkor még ők is tudják, mi a rasszizmus?!

Szerénységre talán Paul Pogba taníthatná őket. A döntő előtt azt mondta, a korábbi világbajnoki címért járó csillagot nem ő érdemelte ki, ezért szeretné hozzátenni a másodikat. A fináléban az ő találata pecsételte meg a csapatok sorsát.

3. Aki még nyert: Putyin és a technika

Különleges vébé volt ez. Nemcsak azért, amiért minden világbajnokság különleges, mert négyévente van, hanem azért is, mert itt vezették be először a videóbírót. Hamar megszoktuk, ahogy a bíró kiszalad oldalra, megnézi a monitort és dönt, adott esetben felülírja saját magát, vagy egy elzárt szobából meghallgat valakiket, akik azt mondják, felül kellene írni magad.

És a játékosok is hamar megszokták, mutatták is, hogy spori, tévedtél. A videóbíró a gépet helyezte az ember fölé, a tizenegyeseket a mérkőzések központjába, 29 büntetőt ítéltek meg összesen, amiből 22-t gólra is váltottak a vébén. De a tizenegyesek és a technika mellett ez Putyin vébéje is volt, Oroszország első számú ura megmutathatta, hogy a felszínen úgy látszik, tökéletes világbajnokságot tud rendezni, amit Gianni Infantino FIFA-elnök is többször megerősített. A felszín alatt azonban átalakított városrészekről, hajléktalanok és szegények eltakarításáról, ordas korrupcióról lehetett hallani.

4. A bukottak és a csapat vébéje

De persze ilyenkor mindenkit csak a játék érdekel, ami volt, mi az hogy, nagyon is. Méghozzá olyan játék volt, amelyik bebizonyította azt, amit Messik és Ronaldók árnyékában képesek vagyunk elfelejteni – csapatjáték. Ezért jutott döntőbe a horvát csapat, ezért lett bronzérmes Belgium és ezért kullogott haza Argentína és Portugália. De kullogtak mások is, a spanyolok azért, mert a vébé előtt egy nappal kirúgták a kapitányukat, és még inkább azért, mert a tiki-taka helyett ez hátrafelé való passzolgatás volt, nem több, aminek nem vébén, hanem kukában a helye. Az oroszok elleni negyeddöntőben 1100-nál többet passzoltak, de gólt maguk nem lőttek.

Búcsúzott Németország is, ők a török tengely megtörése miatt, a csapat nem tudta ki- vagy megbeszélni azt, hogy Özil és Gündoğan Erdogannal parolázott, a csapategység megbomlott, ami a pályán is jól látszott, csoportutolsó lett a 2014-es címvédő.

Argentína, Portugália és Németország antihős szerepe mellett meg kell emlékezni a hős csapatokról is. Pozitív csalódás volt Dánia és Svédország, főleg úgy, hogy a dánoktól nem lehet csak és kizárólag Christian Eriksent kiemelni, a pályán lévő mindenkori 11 focizott, ahogy a svédek is könnyen túltették magukat Ibrahimovic hiányán. A végül a negyedik helyen végzett angolok sem szomorkodhatnak, végre olyan angol csapat futott ki a gyepre mérkőzésről mérkőzésre, ahol nem primadonnák és nem allűröktől fuldokló, nagybetűsnek hitt sztárok fociznak.

 

©

+1 Ne feledkezzünk meg a horvátokról sem

Németh András kollégánk külön cikkben foglalkozott a horvátokkal. Nincs olyan horvát, aki ne lenne büszke a futballválogatott világbajnoki második helyére, Zágráb és a többi horvát város terein százezrek nézték a meccset és ünnepelték a csapatot, annak ellenére, hogy nem sikerült legyőzni a franciákat. Az ünneplésbe politika is szorult, figyelmeztették a politikusokat, ne próbálják meg a maguk fényezésére felhasználni a sikert.

A fehér-piros csapat  játékosait hétfőn fogadják a zágrábi Jelacic bán téren, s az ország hatalmas ünneplésre készül: a horvát vasút az egész országból várja az ünneplőket, féláron szállít mindenkit Zágrábba és vissza otthonába. Az öröm és a fájdalom óráiban már megkezdődött a felelősök keresése is. A portálok például azt hangsúlyozzák, a franciák első gólját nem kellett volna megadni . „Antoine Griezmann az első gólt megelőző szabadrúgást úgy kapta, hogy legalább egy másodperccel az előtt feldobta magát, hogy Brozovic hozzáért volna, amikor pedig a franciák beívelték a labdát, s Mandzukic öngólt fejelt, a kékek egy játékosa, Pogba egyértelmű lesen volt – írják a horvát portálok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak