Meghalt a Fradi kapuslegendája

Meghalt a Fradi kapuslegendája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Életének 75. évében elhunyt Géczi István. Az olimpiai ezüstérmes kapus egész pályafutását a Fradiban töltötte.

A Ferencvárossal Vásárvárosok Kupáját nyert és KEK-döntős Géczi István, 1944-ben született Sajóörösön. 1962-ben, 18 évesen került a Ferencvárosba. 1962-től 1975-ig volt az egyesület tagja, egyetlen más csapatnak sem volt a játékosa. 507 mérkőzésen védte Fradi hálóját, 309 bajnoki meccse a mai napig rekord a klub kapusai között.

Az ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes nemzetközi porondon is maradandót alkotott, ő az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes VVK-döntő mellett 1975-ben a KEK-fináléban is pályára lépett. Mindemellett 1972-ben UEFA-kupa-elődöntőig is eljutott a Ferencvárossal.

A magyar válogatottban 23-szor szerepelt, részben amiatt, mert az akkori rendszer döntése értelmében öt évre száműzték a nemzeti együttestől. Így is szerepelt Európa- és világbajnokságon, valamint olimpián is, utóbbin ezüstérmet ért el a válogatottal 1972-ben, Münchenben.

1975-ös visszavonulása után az FTC kapusiskoláját vezette, és volt az NB I.-es csapat kapusedzője is.

A Fradi mellett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen dolgozott, doktori címet szerzett, 1990 előtt öt éven át országgyűlési képviselő is volt.

Pályafutása elismeréseként 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett.

(Fradi)

Hozzászólások