szerző:
hvg.hu

Az UEFA korábbi elnökét a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság rendezői pályázatának vizsgálata keretében vették őrizetbe.

A Mediapart francia oknyomozó portál információi szerint kedden őrizetbe vették Michel Platinit Párizs közelében annak a nyomozásnak a keretében, amely a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezői pályázatának elbírálásával kapcsolatos korrupciót vizsgálta. A lap információi szerint Platinit Nanterre-ben tartják fogva az egyik helyi rendőrőrsön.

A lap hozzáteszi, hogy a volt főrendőr Claude Guéant-t, Nicolas Sarkozy volt kabinetfőnökét, majd belügyminisztert is kihallgatták mint szabadlábon lévő gyanúsítottat. Guéant-t januárban egyébként kétéves börtönbüntetésre ítélte egy bíróság korrupciós ügyek miatt. Rajta kívül Sarkozy volt sportügyi tanácsadóját, Sophie Diont is őrizetbe vették az üggyel kapcsolatban.

A 63 éves egykori legendás labdarúgó 2007 és 2015 között vezette az európai labdarúgó-szövetséget, az UEFA-t, végül Sepp Blatterrel, a FIFA elnökével együtt a FIFA etikai bizottsága eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől nyolc évre. A két sportvezetőt korrupciós vádak miatt vonták eljárás alá.

Platini hivatalosan 2016. május 9-én mondott le az UEFA elnöki posztjáról azt követően, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mentette fel őt, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását, melyet a nemzetközi szövetség (FIFA) szabott ki rá.

©

Katar mint a váratlan befutó

A 2022-es világbajnokság megrendezésének helyszínéről 2010. december 2-án döntöttek a FIFA végrehajtó bizottságában. A bizottság Katart hozta ki győztesnek a szintén pályázó Ausztrália, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok helyett. Katar akkor 14 szavazatból 8-at kapott, holott előtte Joseph Blatter arról beszélt, hogy diplomáciai egyetértés van arról, hogy az Egyesült Államok kapja a rendezési jogot.

©

A döntést már akkor sokan bírálták, de a nyertesek szerint a Közel-Keletre vinni a vébét bevállalós, de kockázatmentes döntés volt, amely Mohamed bin Hammamot, korábbi ázsiai futballelnököt (2002 és 2011 között) és FIFA-vezetőségi tagot igazolta. Bin Hammamról azonban azóta kiderült, hogy a szó legszorosabb értelmében lefizette kollegáit.

A katari vébé ráadásul nemcsak korrupciós, de emberi jogi botrányokat is keltett. A 2010-es sikeres pályázattól számított 5 éven belül közel ezer munkás halt meg az építkezések során, több jelentés szerint is kizsákmányoltan, csaknem rabszolgasorban dolgoztatták őket. A bevándorló munkásokról ráadásul úgy tudni, útleveleiket elvették munkáltatóik, fizetéseiket pedig rendszeresen visszatartják.

A Le Monde azt írja, a francia pénzügyi csalásokat és visszaéléseket kivizsgáló hivatal 2016-ban indított előzetes vizsgálatot korrupció, bűnszervezet és befolyással üzérkedés miatt a 2022-es vébé rendezési jogának odaítélése miatt, Platinit pedig már 2017 decemberében kihallgatták.

Különös vacsora az Élysée-palotában egy héttel a döntés előtt

A csalásokat vizsgáló hivatalt különösen egy 2010. november 23-ára, a francia köztársasági elnöki Élysée-palotába szervezett vacsora érdekelte, ahol jelen volt Nicolas Sarkozy akkori elnök mellett Michel Platini is, valamint az akkori katari emír, Tamim Ben Hammad Al Thani, és Hamad Ben Jassem sejk, akkori katari miniszterelnök és külügyminiszter is. A Le Monde által látott feljegyzések szerint a vacsorán ott volt a most szintén őrizetbe vett Sophie Dion, és Claude Guéant kabinetfőnök is.

Platini később a Le Monde-nak azt állította, már a vacsora előtt tudta, hogy Katar mellett fog szavazni a bizottságban, és csak azért találkozott Sarkozyvel, hogy ezt elmondja neki, azt nem is tudta, hogy a katariak is jelen lesznek. Platini, aki korábban az Egyesült Államok pályázatát támogatta, azt is mondta, hogy sejtette, hogy Sarkozy meg akarja majd győzni, hogy Katarra szavazzon, de maga is így döntött.

Egy korábbi svájci vizsgálat során Joseph Blatter FIFA-elnök – aki az Egyesült Államok pályázatát támogatta – viszont erre a vacsorára vezette vissza Platini pálfordulását. 2015-ben azt mondta, Platini a szavazás előtt egy héttel felhívta, hogy elmondja, már nem támogatja a tervét, mert az elnök megkérte rá, hogy vegye számításba Franciaország helyzetét. Platini azt is elmondta, nem egyedül fog Katar mellett szavazni, és később az is kiderült, hogy Európából a ciprusi, a belga, és a spanyol bizottsági tag is vele szavazott.

Platini és Blatter
©

A Le Monde egy korábbi cikkében azt írta, a találkozót egyébként nem a külügy, hanem kimondottan a most őrizetbe vett sportügyi tanácsadó Sophie Dion szervezte, aki a lapnak viszont letagadta, hogy ott lett volna a vacsorán. Claude Guéant akkor szintén azt mondta a lapnak, hogy a vacsora nem mond neki semmit, semmilyen emléke sincs róla, és nem volt ott. Az Élysée-palota feljegyzései szerint mindketten jelen voltak.

A France Football magazin szerint a titokzatos vacsorán többek között szóba került az is, hogy Katar megvenné a Paris Saint-Germain focicsapatát (ez 2011-ben meg is történt), ezért cserébe kérte a vébépályázat támogatását.

Michel Platini: francia futballmuskétás

A sportágban kivételes módon egykori sztárból csúcsvezetővé előlépett Platini eddig esélyesnek tűnt a korrupciós vizsgálat során szintén felfüggesztett Sepp Blatter svájci FIFA-elnök utódlására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapest-Belgrád Afrikában: a kenyai kínai vasút is a semmibe vezet

Budapest-Belgrád Afrikában: a kenyai kínai vasút is a semmibe vezet

Ukrajnai választás, avagy a klónok támadása

Ukrajnai választás, avagy a klónok támadása

Őrizetbe vettek egy férfit, aki a portugáliai erdőtüzeket okozhatta

Őrizetbe vettek egy férfit, aki a portugáliai erdőtüzeket okozhatta

Az állatkerti flamingók családi balettjénél most nincs menőbb koreográfia

Az állatkerti flamingók családi balettjénél most nincs menőbb koreográfia

Újabb baleset az M7-esen

Újabb baleset az M7-esen

És akkor "elkészült" az 5-ös metró Budapesten

És akkor "elkészült" az 5-ös metró Budapesten