szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a magyar sportági szövetség „a könnyebbik utat választotta”.

Menesztette kedden a Magyar Kézilabda-szövetség a női válogatott szakvezetőjét, Kim Rasmussent. A döntést a szakember távollétében hozta meg a szervezet elnöksége. A kirúgásáról Pálinger Katalin alelnök tájékoztatta Rasmussent, aki aztán a Kossuth rádióban arról beszélt: a dán jó munkát végzett, és a célul kitűzött olimpiai szereplést még elérheti a válogatott, a kialakult helyzetben azonban azt kellett figyelembe venniük, hogy mi a legjobb a csapatnak.

A tréner azért került bizonytalan helyzetbe, mert a decemberi világbajnokságon a Románia elleni meccset követően sportszerűtlenül viselkedett, ezért a nemzetközi szövetség felfüggesztette, ám a vizsgálatot azóta sem folytatta le ellene, ezért nem tudni, milyen büntetés vár rá.

Rasmussen most a dán TV2-nek nyilatkozva reagált a menesztéséről szóló hírre. Arról beszélt, jól tudja, hogy ebben a szakmában a döntések néha kevésbé racionálisak. Utalt a korábbi, nagy port kavart 2015-ös kirúgására, amikor a Vardar Szkopjétól kevesebb mint egy hónap után küldték el.

A magyar női kézilabda-válogatottól történt elbocsájtása mégis nagyon váratlanul érte. Már csak azért sem számított rá, mert novemberben írt alá újabb négy évre a csapathoz.

Furcsa, hogy akkoriban még elégedettek voltak a munkámmal és a csapat fejlődésével, most pedig hirtelen nem tartják szem előtt az elvégzett munkát. Ha valami bosszant, akkor ez nagyon”

– nyilatkozta.

Rasmussen úgy látja, elbocsájtásával a magyar szövetség a könnyebb utat választotta.

Úgy érzi, az elnökség jegelhette volna kicsit a témát, hiszen az olimpiai pótselejtező-torna csak március végén, de még a következő csapatmegbeszélés is csak február közepén lesz. Kivárhatták volna hogyan alakul a nemzetközi szövetséggel a viszonya, és ha nem javul, akkor készülhettek volna egy B tervvel.

A szövetség türelmetlen volt, ezért a felfüggesztés miatt feláldoztak”

– közölte.

A dán hozzátette azt is: a szövetségnek könnyű volt kifogást találnia, de szerinte a felfüggesztésre való hivatkozás nem állja meg a helyét.

Azt is felidézte, hogy sérülések és várandósság miatt szinte soha nem tudta a lehető legerősebb összeállításban szerepeltetni csapatát, minden világversenyről kulcsemberek hiányoztak. „Folyamatosan valami újat kellett építenem, és amikor éppen felépítettem valamit, akkor további sérülések vagy terhesség miatt újra kellett kezdeni mindent, különösen a kulcspozíciókban. A védelmet – amelynek a jelentőségével mindenki tisztában van – háromszor kellett felépítenem. Kaotikus volt, de számomra őrülten izgalmas is egyben, mert új kihívásokat jelentett” – magyarázta.

Azt is elárulta a menesztett kapitány, telefonon értesítették az elbocsátásról, miközben Ausztriában síelt. Amikor tudomást szerzett a döntésről, megszakította a pihenését, Magyarországra utazott, hogy lezárja kapcsolatát a magyar szövetséggel (MKSZ), és összecsomagoljon. Ezután visszatér Dániába, ahol már csak a jövőbe tekint. „A kézilabda és az edzősködés az életem. Természetesen szeretnék a lehető leghamarabb visszatérni” – mondta. Hozzáfűzte, szívesen dolgozna ismét a hazájában, de készen áll egy újabb külföldi kalandra is.

Kim Rasmussent 2016 májusában nevezték ki, azóta a magyar válogatott története legrosszabb Európa-bajnoki, és két legrosszabb világbajnoki helyezését produkálta. A kontinenstornán 2016-ban a 12., 2018-ban a hetedik helyen végzett, a vb-n 2017-ben 15., tavaly pedig 14. lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Sport

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya személyes támadásként élte meg a játékvezetők és a delegátus tevékenységét a Románia elleni vesztes csoportmérkőzésen, a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat