Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Kovács Gábor
Szerzőnk

Kovács Gábor

Kovács Gábor Gasztro

A sörök is labdába rúghatnának

Szent Flórián, a sörfőzők védőszentje nyilván nem focirajongó: mi más magyarázata lenne annak, hogy az EB elődöntőiben olyan borisszák kerültek, mint a spanyolok, a portugálok és az olaszok. A sör nagyhatalmak közül egyedül Németország jutott el a legjobb négy közé.

Kovács Gábor Gasztro

Van, aki töltve szereti - recept

Akármilyen üde, zöld, friss tavasz hírnöke, tele nagyszerű vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mégis csak karalábé. Nevének hallatán sokaknak a menzás paradicsomos káposzta kategória ugrik be. Még a szagát is érzik a rántásos karalábéfőzeléknek. Lehet másként is.

Kovács Gábor Gasztro

Hogyan készül a chili con carne? - recept

Ha van egyszerű alapanyag, ami valóságos hollywoodi karriert futott be, akkor az a bab. Pedig nem is olyan régen még a szegény ember gesztenyéjének nevezték, és a 20. század első felében is a legolcsóbb, leghétköznapibb eledelnek számított.

Kovács Gábor Gasztro

Miért van a karácsonyi asztalon hal? - recept

A mai értelemben vett, keresztény karácsonyról a IV. század óta emlékezünk meg. Eredetileg december 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony vigíliája, más szóval karácsony böjtje vagy Szenteste. A keresztény hagyomány alapján a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tartott.

Kovács Gábor Gasztro

A fűszer, amelyért hét hízott ökröt is adtak – recept

Már régi szakácskönyveinkben is gyakran találkozunk a szerecsendió említésével: elődeink a „borsos tyúkhústól” a „majoránna lév”-ig, főzelékektől a különféle pástétomokig, levesektől a húsokig, halételektől a mártásokig ételek sokaságát ízesítették a reszelékével vagy finomra tört virágával.

Kovács Gábor Gasztro

Az egyik legkedveltebb téli étel háromféleképpen - recept

Ha egy francia vagy spanyol étteremben rakott káposztát rendelnénk, igen furcsán néznének ránk. Meglepetések itthon is érhetnek bennünket, mert nyilván, mint sok mást, ezt a közkedvelt téli ételt is ahány háziasszony, annyiféleképpen készíti el. A konszenzus, hogy az egyetlen, ami nem hiányozhat egy valódi rakott káposztából, a savanyú káposzta.

Kovács Gábor Gasztro

Mire jó a pangasius? – Recept

Itthon az egyik legkelendőbb hal a – harcsafélék családjába tartozó – vietnami importból származó pangasius. Népszerűsége különösen az éttermekben érhető tetten, kedvező árának és könnyű feldolgozhatóságának köszönhetően. Ismerkedjünk meg vele.

Kovács Gábor Élet+Stílus

A tökéletes pacalpörkölt – recept

Igaz, hogy pörköltben él a nemzet, de azért a pacal mindig is megosztotta a népeket. Kétféle ember van, aki szereti, és aki nem. Ezzel nem mondtunk túl sokat. Ízlések és pofonok különbözők, ám sok minden a látványtól, s persze a szagoktól függ.

Kovács Gábor Gasztro

A tökéletes zsíros kenyér

Nem, nem tévedés. Most zsíros kenyerezünk. Lehet, hogy nem éppen trendi, talán soha nem is volt és lesz. De aligha akad olyan magyar emberfia, aki ne evett volna már zsíros kenyeret. Legalább házibulikon. Ha az egészséges étkezés hívei fel is szisszennek, mi ennek ellenére mindenkit arra biztatunk, hogy olykor bátran egyen egy jó kis zsíros deszkát.

Kovács Gábor Gasztro

Milyen lazacot eszünk? – recept

Pestiesen szólva, lazacnak lenni soha sem volt életbiztosítás. A vadvízi lazac, úgy is, mint az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta, jól megszívta. Kiválóságának köszönhetően gyakorlatilag lehalászták. Többnyire csak tenyésztett lazacok kerülnek – itthon szinte kizárólag – a boltok hűtőpultjaira.

Kovács Gábor Gasztro

Japán sörforradalom

Rizs, szója, cirok – nem egy étel hozzávalói, a japánok éppenséggel ezekből is képesek sört főzni. Bár az utóbbi években mintha kezdenének rákapni az igazira.

Kovács Gábor Gasztro

Hányféleképpen készül a lecsó? – recept

A paradicsom és a paprika közös szerepeltetésének egyik változatát, a lecsót legtöbben hungarikumnak tartják. Annyira beépült a hazai gasztronómiába, hogy nem is gondolnánk róla, hivatalosan mindössze nyolcvan éves. Ezen a néven ugyanis először az 1930-as években említi magyar szakácskönyv.

Kovács Gábor Gasztro

Sört mérnek a Budai Várban

Úgy tűnik, a Főzdefeszt és a Cseh Sörfesztivál után egy igazán nagyszabású nyári programra számíthatnak a sörkedvelők. Ráadásul orrhosszal megelőzve a szokásos szeptember eleji budapesti borfesztivált. Augusztus végén a sörösök veszik be Buda várát.

Kovács Gábor Gasztro

Mire jó a mustár? – recept

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi?

Kovács Gábor Gasztro

Egy pohár plzeni a pizzához

Igenis vannak elszánt és értő sörivók, akiket nyáron sem lehet elbolondítani semmiféle ízesített, lájtos habos szomjoltóval. Ráadásul ráuntak a standard sörök nem túlságosan izgalmas ízeire.

Kovács Gábor Gasztro

Tökéletes tökösök – recept

Nem tudjuk, hányan vannak, akik egyik kedvencükként a kapros tökfőzelékre esküsznek. Csak reménykedünk, hogy a magyar konyha e sokak által lenézett, ám nagyszerű fogása elfoglalhatja méltó helyét a nyári menükben.

Kovács Gábor Gasztro

Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek

Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.

1
41 42 43 44 45 46 47