szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az idei március 15-e egyik kellemes, vidám és politikamentes eseménye a ferencvárosi Élesztő-ben megrendezett IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye volt, amelyre nyolc országból érkeztek nevezések.

 

A házi főzők hét BJCP (Beer Judge Certification Programme) kategória – Bécsi ászok, Kölsch, Ír vörös, Russian imperial stout, Amerikai IPA, Savanyított sör és Belga erős ale – söreivel nevezhettek. Míg a gerillák – azaz azok, akik receptjeiket egy sörfőzdébe főzették meg – maguk határozhatták meg, hogy milyen sörtípussal neveznek.

A versenyzők  8 országból neveztek, mintegy 230 sörrel, és ez nagyjából megegyezett a tavalyi számmal. Az azonban a verseny színvonalának emelkedését jelzi, és persze a versenyzőket is dicséri, hogy egyre kevesebb az olyan sör, mely nem felel meg a minimális minőségi elvárásoknak sem. Sőt! Valamennyi kategóriában akadtak kiemelkedő sörök így nehezítve meg az ötven(!) zsűriző munkáját. A bírálók egyébként valamennyien előzetes oktatáson vettek részt, hogy a nemzetközi versenyeken is rendszeresített BJCP  kritériumai szerint tudják a söröket osztályozni.

Bajkai Tibor savanyított söre aranyat ért
©

Miközben a zsűri tagjai fáradságos önfeláldozással minősítették a söröket, az érdeklődő közönség számára is nyílt lehetőség, hogy kóstolóval győződhessen meg róla, az első bizonytalan próbálkozások óta nagy előrelépés történt a házi –a valóban otthon, a konyhában, a fürdőszobában vagy a garázsban – főzött sörök minőségében. A Tűzoltó utcában felbukkanó turistazsákos alakok sem a Normafát tévesztették össze a Belső-Ferencvárossal, hanem lelkes sörfőzők voltak, így hozván kínálásra saját főzésű házi söreiket.

A féltékenységnek és a szakmai irigységnek nyomaival sem találkozott a tudósító. Sokkal inkább a tapasztalatok önzetlen megosztása, a szakma fogásainak megbeszélése, a tapasztalatcsere volt jellemző. A házi – ebben az esetben a kézműves jelző is jogos – sörfőzés miközben egyre inkább levetkőzi gyermekbetegségeit, minden felhalmozódó szakismeret mellett is megőrzi a laikusság báját, művelői nem lépnek ki a „háziipar kereteiből”, csak elenyésző kisebbségük főzeti meg sikeres receptjét egy sörfőzdében, hanem megmarad amatőrnek. Olyannak, aki szabadon szárnyaló képzelettel, nem ritkán izgalmasabban főz, mint a szigorúbb előírások foglyaként, sok professzionális sörmester. Nem véletlen hát, hogy a remek hangulatú sörverseny végén jó ismerősként köszöntek el egymástól a résztvevők: Jövőre, veletek, ugyanitt!

A kategóriák és a győztesek:

Bécsi Ászok : Arany: Merkl Norbert - Dunavíz II.
Kölsch: Arany: Pleva Gábor - Kölni Kakas
Ír Vörös: Arany: Závodszky gergő - RÖS
Russian Imperial Stout: Arany: Bába Ákos - Fekete Szakáll
American IPA: Arany - Sajgó Álmos - IPA 11
Belga Erős Ale: Arany: Závodszky Gergő - Ejnye Ottó
Savanyított sör: Arany: Bajkai Tibor - Oud Rosita

Gerilla:

Arany: Schindler József - One Night: Seduction
Ezüst: Hara'Punk - Monkey Funky Yeah
Bronz: Schindler József - Zodiak IPA  

   

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól

Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget