szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Felesleges álszenteskedni. A Prágába látogató magyar turisták számottevő többsége letudva a kötelező városnézést, elsősorban a jó cseh söröket és a sajátos hangulatú sörözőket keresi a Moldva két partján.

Nem csoda, hogy az elmúlt huszonöt évben több cseh, illetve prágai kocsma-guide is született hazai kiadóinknál. Volt mit bepótolni. A sort vagy pontosabban a sört a Polgár-Simkó páros sörkalauza nyitotta 1989-ben, majd ezt követte a Sörmentén Prága 1. és 2. kiadása, majd jött Hagymássy András Prágai sörkalauza és most itt a Prága 3.

 Nomen est ómen, persze hogy a sörkalauzok a város legfőbb attrakciójára, a sörre és a jellegzetes sörözőkre fókuszálnak, de azt azért sugallják, hogy könnyű Prágának:  távolról sem viselték meg annyira az elmúlt ezer év háborúi, így a II. Világháború sem, mint Budapestet. Se a tatár, se a török nem dúlta fel, és a legújabb kor csatái is odébb zajlottak. Így aztán a műemlékekben, régi épületekben igencsak bővelkedő cseh fővárosban nem nehéz tetten érni a történelmet, mi több, a sörtörténelmet.

A magyar turisták többsége vet egy pillantást a Szent Vitus székesegyházra, végigszalad az Aranyutcácskán, átvágja magát a Károly hídon hömpölygő tömegen, majd a tömegvonzásnak engedve végignézi az Orloj harangjátékát. S miután szemrevételezte a Tin-templomot, talán még elsétál a zsidónegyedbe, hogy megállapítsa: a temető és a múzeum látogatása szemérmetlenül drága. Ha kötelező látnivalók letudva: uzsgyi, a kocsmába. Nincs is abban semmi kivetnivaló, hogy a prágai kocsmák magyar szótól hangosak.

A rendszerváltozás után sok rémhír terjengett arról, hogy a Királyok útja – a legfontosabb „turistaösvény” – mentén könnyen átvágják a turistákat, így a rutinos versenyzők előnyben részesítik a hangulatos külvárosi sörözőket.

©

Ebben a törekvésükben segíti őket a Prága 3. Mint Marton Jenő a Hibernia kiadó igazgatója, maga is nagy sörbarát lévén, egyúttal a kötet egyik szerzője elmondta a most beválogatott 96 vendéglátóhely nagy többsége sem az első, sem a második kiadásban nem szerepelt. Így valójában a Prága 3. inkább a Sörmentén sorozat – Bécs, Budapest, Csehország, Prága – legújabb darabjának, mint bővített, újabb kiadásnak nevezhető. A szerzőtársak – Vétek György és Hagymássy András – is rutinos sörbúvárok és ez garancia arra, hogy aki a könyv alapján járja majd végig a „prágai sörszlalomot” nem fog csalódni. A merítés a hagyományos sörözők mellett megmutatja az új trendeket, a söröző-sörfőzdék gomba módra szaporodó sokaságát.

Mert természetesen Prágában sem állt meg az idő, akad hely, ahol modellvasúton érkezik a sör a vendég asztalához, és igenis van, ahol meztelen pincérnők szolgálnak fel. Ma már természetes az is, hogy nemcsak a szokásos szentháromságot – výcepní, ležák, tmavý – és nem is csak egy sörgyár termékeit csapolják, a rekorder kocsmában 48 féle csapolt (!) sör közül választhatunk.

A könyv követi a klasszikus útikönyvek módszerét, vagyis törekszik arra, hogy a bemutatott helyek jól reprezentálják azt, amit ma a turista Prága sörözőiben megtapasztalhat. Emellett valamennyi városrész legjelentősebb műemlékeit is bemutatja és bevezet a cseh kulinária világába is. A szerzők ügyesen kerülik el az ilyen útikönyvek legnagyobb csapdáját: az állandó önismétlést, ami ennyi hely bemutatása esetén igen tiszteletreméltó teljesítmény.

A kötet hasznos útitárs, rengeteg praktikus tanáccsal látja el a sörszomjas vándort, akit térképek segítenek eligazodni Prága kocsmavilágában. Élvezetes a stílusa is, ám még szórakoztatóbb lenne, ha több anekdota szólna a híres törzsvendégekről. De az olyanokról is, mint Bohus bácsi, aki szerint jobb egy kiskocsmában sörözni, mint egy nagy gyárban dolgozni – és ezzel a „svejki” megállapítással nincs is mit vitatkozni. 

©

 Bónusz: A Prága 3. a budapesti cseh sörözőket is felvillantja a kötet végén, hogy idehaza is folytatni lehessen a túrát. A HVG kiadó legújabb kiadványában, a Sör Plusz magazinban is olvashatnak a sörkedvelők az itthoni cseh sörözőkről, és a széles csapolt, palackozott választékról, mely segít "sörmekkai"  illúzióba ringatni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét