szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

Szűkül az információs szakadék a fejlett információs társadalmak, és a szegény országok között derül ki a Világbank jelentéséből.

A Világbank az ENSZ fejlődő országok technológiai fejlődését elősegítő kampányának hatékonyságát mérte fel. Eszerint „az emberek a szegényebb országokban egyre gyorsabb ütemben jutnak hozzá a technológiai megoldásokhoz”.

Az ENSZ Információs Társadalomért (WSIS) kezdeményezésének szóvivője szerint a különbségek gyorsan csökkennek. A jelentés szerint a rés dinamikusan csökken. A földlakók felének van már vonalas telefonja, 77 százalék pedig mobiltelefon tulajdonosa. A WSIS eredetileg 2015-ös határidővel tűzte ki célul az ötven százalékos vonalas telefon „lefedettséget”, amely máris teljesült. A fejlődő országok a mobiltelefonok számának növekedésében már utolérték a fejlett nyugati országokat.

Az ENSZ azt reméli, a technológiai felzárkózás – például a mobiltelefon és az internetelérés terjedése – segít a szegénység csökkentésében.

A WSIS mostani genovai konferenciáján megegyezés született a Digitális Szolidaritási Alap létrehozásáról, amely önkéntes felajánlásokból működik majd, célja pedig a helyi közösségi projektek támogatása – mondta el a WSIS szóvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Négyszeresére nőtt hazai intézményi gerinchálózat

Új országos internet-gerinchálózatot adtak át Budapesten, amely másodpercenként 10 gigabit sebességgű adattovábbításra alkalmas, egyenszilárdságú hozzáférést biztosítva közel 700 hazai intézmény 600 ezer felhasználójának.

hvg.hu Karrier

A spam az idén 50 milliárd dollár kárt okoz

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a spam az elmúlt évben jelentősen csökkentette a termelékenységet, illetve más módokon is extra kiadásokat okoz a vállalatoknak. A számla az idén legalább 50 milliárd dollárra rúg majd.

Infinit Tech

Digitális szakadék az Európai Unióban

A digitális szakadék kialakulásában az Európai Unióban a jövedelem, az iskolázottság, valamint az életkor számítanak a legmeghatározóbb tényezőknek – állapította meg az Európai Bizottság nemrég közzétett tanulmánya.

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése