szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mars-kutatók szerint egyre valószínűbb, hogy létezett élet a vörös bolygón, és a tudósok egy része feltételezi, hogy jelenleg is van.

Mint az egész naprendszerben a Földhöz leginkább hasonló ismérveket fölvonultató égitest 250 kutatója részvételével rendezett egyhetes hollandiai konferencián pénteken kiderült, a tudósok háromnegyede vallja, hogy valaha baktérium formájában létezett élet a Marson. Minden negyedik részvevő vélekedett úgy, hogy akár még jelenleg is lehet élet a vörös bolygón.

Az Európai Űrügynökség Mars Express kutatószondája által a Marsról küldött eredmények elemzésére összehívott noordwijki értekezleten megjelentek mindenesetre elhatározták: további vizsgálódásokat folytatnak annak megállapítására, van-e élet a vörös bolygón.

Mint a londoni University College szakemberei korábban e konferencián kikövetkeztették, a marsi egyenlítő környékén is lehet fagyott tenger a vörös bolygó felszíne alatt mindössze néhány centiméterrel. A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy hasonló jelenséget marsi pólusok tájékain már kimutattak, de most először jutottak fagyott felszín alatti vízjég meglétének a jeleihez a marsi egyenlítő környékén.

A Mars Express, amely 2003 decemberében állt bolygószomszédunk körüli pályára, tavaly ősszel kimutatta, hogy a Mars légkörében a vízgőz és a metán néhol együttesen jelentős mértékben fordul elő, s mindez azt a elméletet támasztja alá, hogy a bolygón kialakulhatott az élet valamilyen kezdetleges formája. A metán ugyanis mikroorganizmusok hatására keletkezhet, azaz bakteriális anyagcsere-folyamatok is eredményezhetik képződését. Igaz, vulkáni tevékenység terméke ugyancsak lehet ez a Földön is jócskán előforduló gáz, de jelen esetben ennek ellene szól az, hogy bár a Marson hatalmas vulkáni hegyek magasodnak, mind ez idáig a bolygó körül keringő szondák vulkáni aktivitásra még nem bukkantak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Fagyott felszín alatti tenger a Marson?

A marsi egyenlítő környékén is lehet fagyott tenger a vörös bolygó felszíne alatt mindössze néhány centiméterrel. A londoni University College szakemberei a Mars Express európai űrszonda felvételei alapján vonták le következtetésüket.

MTI Tech

Víz nyomaira bukkantak a Marson

A Marson kutató Spirit amerikai önjáró laboratórium víz nyomaira bukkant, pontosabban egy olyan ásvány létét mutatta ki, amely csakis víz jelenlétében képződhetett - jelentették be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.

MTI Tech

Rejtély a Marson

Egy rejtélyes jelenség megtisztította a két amerikai Mars-szonda egyikének napelemeit, amitől az önjáró robot teljesítménye szinte a maximálisra szökött fel - jelentette kedden a New Scientist brit tudományos folyóirat.

Tech

Marskutatás magyar részvétellel?

Egy washingtoni tanácskozással a múlt héten indult útjára az a nagyszabású, 16 országot - köztük Magyarországot - tömörítő űrkutatási program, amely a Hold és a Mars felderítését célozza.

MTI Tech

Meteoritra bukkantak a Marson

Meteoritra bukkant a Marson majd egy éve kutató Opportunity amerikai önjáró laboratórium, az elsőre, amelyet valaha is egy másik bolygón megtaláltak - jelentette be szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik tudományos munkatársa.

Gazdaság

Zöldhasmars: tovább gyengült a dollár

Sokéves mélypontra zuhant az elmúlt napokban a dollár a világ valutáival szemben. Ami a forintot illeti, hét és fél éve nem volt olyan erős a zöldhasúval szemben, mint most. Összeállításunk a gyenge dollárnak a magyar lakosságra és a vállalatokra gyakorolt hatását vizsgálja.

Világ

Lerobbant a túlórázó Mars-jármű

Október elseje óta mozgásképtelen a Mars felszínét kutató Spirit amerikai robotjármű - közölte a földi irányítóközpont a kaliforniai Pasadenában.

MTI Tech

Az Opportunity Mars-járó megtalálta a hővédő pajzsát

Megérkezett a tavaly januári leszálláskor használt hővédő pajzsához az Opportunity Mars-járó, amely az elkövetkezendő időszakban kivételesen nem a vörös bolygó köveit, hanem alaposan összetört egykori szerkezeti elemét vizsgálja.

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Angela Merkel a legbefolyásosabb nő idén

Angela Merkel a legbefolyásosabb nő idén