szerző:
hvg.hu

Hannoverben bezárt a CeBIT informatikai kiállítás, amelynek idei szlogenje azt kérdezte, hogy az ember képes-e meglátni a jövőt. Az a félmillió látogató, aki ott járt alighanem egyetért azzal, hogy azon a helyen igen.

Az idei CeBIT nem hozott semmiféle forradalmi újdonságot. Olyat, mint két éve az Intel Centrino mobilchip volt, amely gyakorlatilag lehetővé tette a wi-fi üzletág gyors kiépülését szerte a világon. Ez a bemutató sokkal inkább az érett termékek és nem az ígéretek kiállítása volt. Hogy jön akkor e nagyon is jelenben élő seregszemléhez a jövőlátás? Nos, először is a bemutatott eszközök közül igen sok még a gyártó cégeknél várja az értékesítést, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy az elektronikus eszközök és technológiák kombinációi egészen új felhasználási utakat nyitnak.

Kattintson a képre, ha a CeBIT-en bemutatott új
termékeket kíván látni!
Például az intelligens otthonok vagy irodák megjelenése, az igény alapú számítástechnika (értsd a számítási kapacitás, vagy az információszolgáltatás fizikai alapjai a villanyhoz, a vízhez vagy a csatornázáshoz hasonlatos közművé válnak) elterjedése, a szórakoztatás és az informálódás helyhez kötöttségének teljes megszűnése, a hordozható infokommunikációs eszközök üzleti felhasználásának térnyerése teljes mértékben átalakítja a világot. Ráadásul minden egyre olcsóbb lesz. A szóban forgó szolgáltatásokat és szerkezeteket egyre több cég és ember lesz képes megvásárolni, akik egyre több az újdonságokra alapuló új szolgáltatást vesznek igénybe a világ bármely pontján. E szolgáltatások a jövőben nem csak könnyen elérhetőek, hanem interaktívak is lesznek, ami igen erőteljes testre szabást eredményez. Mindenki azt kapja amire vágyik, vagy amire szüksége van, vagy amit meg tud fizetni.

Az új digitális életviteli modelleknek megfelelően új termékkategóriák jönnek létre. Például a viselhető kommunikációs eszközök afféle öltözködés-kiegészítőként jelennek meg, s ugyan úgy a divat részévé válnak, mint manapság a kendő, a retikül, a nyakkendőtű vagy a nadrágtartó.

Az új felállású versenyben nem az fog jobb pozíciókat kiharcolni, aki költséghatékonyabban lesz képes gyártani, hanem az, aki a gyorsan változó igényekhez gyorsabban és tökéletesebben lesz képes alkalmazkodni. Az alkalmazkodóképességet azok a technológiák teszik lehetővé, amelyek mindenhová beépülnek (nem véletlenül illetik őket a beágyazott jelzővel), s láthatatlanul követnek bennünket mindenhová. Talán a legjobb példa erre a rádiófrekvenciás azonosítás nevű csoda, az RFID technológia térnyerése. Az RFID chipek a vonalkódokat helyettesítik, és segítségükkel a termékek mozgása tökéletesen nyomon követhető, ami igen sok mindenre jó. Például az árukészlet forgásának megfigyelésétől, a vásárlói smartkártyákkal kombinálva a fogyasztói szokások feltérképezéséig.

Mindezek alapján a jövőben valószínűleg már jó előre ki fogják találni, hogy mit akar a vásárló és azt hogyan akarja. Arról is gondoskodni fognak, hogy szükségletei kielégítéséhez egyszerűen és gyorsan gondoskodhasson. Ha például az okos hűtőszekrény észleli, hogy kevés maradt otthon a standardan fogyasztott élelmiszerekből, figyelmeztető jelzést küld a gazdájának, aki ha van kedve egyetlen mozdulattal jóváhagyhatja a rendelést, s mire a boltba ér a csomag összekészítve vár rá.

Nagy kérdés azonban, hogy akarunk-e így élni? Erre biztos választ nem adhatunk ma még, de hát pár éve még azt sem tudtuk elképzelni, hogy az utcán sétálgatva fényképeket, videofelvételeket készítünk egymásról és ugyan azzal az eszközzel el is küldjük az ismerőseinknek. A CeBIT-en mindenesetre mindaz látszott, ami megváltozhat az életünkben. Hogy pontosan mire is kell gondolni, azt pedig az ázsiaiaktól érdemes megkérdezni, mert látnivaló volt, hogy e dologgal náluk foglalkoznak a legtöbbet és a legtöbben.

A mellékelt képgalériában csak kóstolót adhatunk a vásárban megjelent újdonságokból, hiszen a több mint hatezer kiállító számtalan érdekességgel szolgált. A disznóöléskor is csak annyi kóstolót szokás a szomszédba vinni, amennyi egy tálcára felfér. Ebből már tudni lehet, hogy a böllér milyen munkát végzett. Mi nem ígérhetünk többet morzsáknál, illetve annál, hogy az elkövetkező időkben az egyes újdonságokra, trendekre részletesen is visszatérünk a hvg.hu oldalain.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meixner Zoltán (hvg.hu) Világ

A jövő megjelent a világ legnagyobb informatikai kiállításán

Az informatikai ágazat megint teljes gázzal dübörög. Legalább is a hannoveri CeBIT informatikai kiállítás az idén (március 10-e és 16 között) azt üzeni a világnak, hogy új korszak hajnalán vagyunk, amelyben a digitális technológiák észrevétlenül, de minden egyes ízében átszövik az életünket. S nincs visszaút.

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

Az Atlético az utolsó továbbjutó a BL-ben

Az Atlético az utolsó továbbjutó a BL-ben

Van egyfajta retrohangulata egy ilyen kockás szövetes Teslának

Van egyfajta retrohangulata egy ilyen kockás szövetes Teslának

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Ferenc pápa: Ostobaság, hogy Mária "társmegváltó" lenne

Ferenc pápa: Ostobaság, hogy Mária "társmegváltó" lenne