Verjük át az internetszolgáltatót!

Verjük át az internetszolgáltatót!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A szolgáltatókat is meg lehet érteni: a legtöbb ISP forgalmának több...

A szolgáltatókat is meg lehet érteni: a legtöbb ISP forgalmának több mint hetven százaléka kizárólag a torrent le- és feltöltésekből adódik, a nagy mennyiségű adatfolyam pedig sok pénzükbe kerül. A webezés/levelezés napi pár megabájt, de egy napi "torrentezés" több tíz gigabájt is lehet, és a szolgáltatók ezt nem szeretik. Éppen ezért van az, hogy bár internet kapcsolatunk gyors, a P2P forgalom igencsak lassú: a szolgáltatók valahová 40 k/sec és 100 k/sec közé korlátozzák ennek a protokolnak a sebességét. Ehhez természetesen joguk van - van ahol már a szerződésben is benne van a P2P korlátra vonatkozó kitétel. Figyelem: nem minden szolgáltató korlátozza a P2P adatforgalmat! Kérjük nézze meg felhasználói szerződését vagy érdeklődjön a szolgáltatónál a P2P korlátozással kapcsolatban!

De persze mi felhasználók nem hagyjuk magunkat, (naná), íme a legnépszerűbb megoldások szolgáltatónk P2P forgalomkorlátozásának kikerülésére - éljen a villámygyors torrent! Figyelem! Ez a leírás haladó felhasználóknak ajánlott! 

Ez a kék brekkencs lehet az egyik megoldás


A legtöbb esetben a következő megoldások valamelyike beválik: az adatforgalom kódolása (encrypt), az alapbeállításnak használt port megváltoztatása, az egyirányú forgalom mennyiségének megváltoztatása, vagy egész egyszerűen  adatforgalmunk "elrejtése". A legegyszerűbb (és leggyorsabb) ha az első módszert, az adatforgalom kódolását választjuk.Nincs is más dolgunk, mint használni az ún. RC4 encryption nevű kódolást.

[[ Oldaltörés: Tipp ]]


Módszerek
Az R4 kódolás nem csak az ún. "header" adatokat, hanem az egész adatfolyamot (data-stream) kódolja, ezáltal megnehezíti, vagy éppen lehetetlenné teszi a bittorent "felismerését" a szolgáltató számára.Ehhez persze nem mindegy milyen torrent kliens-t használunk, lássuk mely kliensek tudják ezt a fajta kódolást.
A legnépszerűbb a Vuze nevű kliens (régebbi nevén Azureus) - ez egy JAVA-ban írt remek kis szoftver (mivel JAVA teljesen cross-platform, szóval mindenen működik). Nincs is más dolgunk mint feltelepíteni, kiválasztani a menükből a Tools/Select Options/Connection/Transport Encryption lehetőséget. Itt tegyünk egy pipát a "Require encrypted transport" doboz mellé és válasszuk az RC4-et a "Minimum encryption" nevű legördülő menüből.

Ne felejtsük el engedélyeni, a valószínűleg a világ leghosszabb nevű opcióját, mely a  "Allow non-encrypted outgoing connections if encrypted connection attempt fails" névre hallgat - így akkor is le tudunk tölteni torrenteket ha esetleg a másik oldalon (seeders) nem lenne támogatva az RC4. 

Ha esetlegt Bittorentet használunk ott is megtaláljuk ezt az opciót: Options/Preferences/Advanced/Connection és itt válasszuk a  "Protocol encryption." lehetőséget. Itt két további opciót látunk: "auto detect" és "always." Az "always " lehetőséget választva mindig kódolva lesz a torrent forgalom - sajnos ez azzal jár, hogy néha nem fog menni a letöltés, mivel sok seeder nem támogatja az RC4-et. Ilyenkor csak állítsuk vissza "auto"-ra és máris megindul.

Cseréljünk port-számot!
Ha esetleg a fenti megoldás nem hoz eredményt, akkor még mindig megpróbálhatjuk kicserélni a port-számot.
A torrent alapesetben a 6881-as porton kommunikál "kifelé", néhány kliens esetleg a 6881-6999 tartományban. A szolgáltató néha a portok szerint "szűri" a forgalmat, egyszerűen állítsuk tehát át a port számát - ez a lehetőség mindegyik torrent kilensben megtalálható, többnyire a "preferences" vagy "options" menüpontok alatt. Fontos! Ha átállítjuk a port-ot, akkor a routerünket is át kell konfigurálnunk különben nem lesz adatforgalom! A http://www.portforward.com/ címen megtalálunk minden segítséget ehhez a művelethez.

Lazy-bitfield
Az újabb torrent kliensek tartalmaznak egy ún. "lazy-bitfield" nevű opciót - ezt engedélyezve a torrent úgy fog viselkedni mintha "nem is lenne torrent", kikerülve ezzel a szolgáltató sebességkorlátozását. A Vuze kliensben ennek az opciónak a beállítása szinte gyerekjáték: Tools/Options/Transfer. Ezen a lapon engedélyezzük a Lazy-Bitfield-et és készen is vagyunk.
 
Minden szolgáltató más-más eljárással próbálja "kiszűrni" a torrentezőket, így előfordulhat, hogy az itt ismertetett eljárásokból nem mindegyik működik - sőt, megeshet, hogy egyik sem (ez a szolgáltatónktól függ). Egy próbát azonban megér, nem?:)


Hozzászólások