szerző:
techline.hu

A számítógép sok mindenre jó, és még a hamisításban is...

A számítógép sok mindenre jó, és még a hamisításban is élen jár. A hamis (fake) vagy manipulált fotókat ma már meg sem lehet különböztetni  az eredetitől, de egy otthoni PC segítségével egyszerűen készíthetünk hamis webkamera képet is, szőrös európai férfiból vonzó keleti bombázóvá válva, sőt készíthetünk beszélő és mozgó fotót is. A PC tehát mindent meg tud változtatni – természetesen a hangunkat is!

Ha vicces üzenetrögzítő bejelentkezéseket vagy csengőhangokat akarunk gyártani, esetleg meg akarjuk tréfálni barátainkat, csak töltsük le az AV Voice Changer kipróbálható verzióját, és máris indulhat a móka!

A szoftver kezelése nagyon egyszerű: telepítés után egy médialejátszóra emlékeztető felületet kapunk (természetesen szükségünk lesz egy mikrofonra), és máris beszélhetünk. Először saját, jól megszokott hangunkat fogjuk hallani, ha azonban a „Voice Morpher” kockában elkezdjük mozgatni a kis gombócot az egérrel, máris változik a hangmagasság (pitch) és a hangszín (timbre), attól függően, hogy az X vagy az Y tengelyen pozícionáljuk a szelektort ebben a kis hangmátrixban. A kevesebb itt is több – ha élethű hangot akarunk, akkor nem érdemes nagyon agresszíven mozgatni a mutatót –, a nagyon magas (vagy nagyon mély) pitch például inkább rajzfilmes és mókás hatást eredményez, míg a szolidabb beállítások élethű, ám eredeti hangunktól különböző eredményt produkálnak. Ha nem akarunk sokat szöszölni, akkor előre beépített hangokat is találunk – gyerek, férfi, női és robothangok közül választhatunk, csak töltsük be a megfelelőt, és a mikrofonba beszélve máris hallhatjuk a változást. 

Halló... jónapotkívánok... itt Dart Vader beszél!

Természetesen ki is menthetjük ténykedéseink eredményét, sőt, a szoftver képes együttműködni szinte minden mikrofont kezelő szoftverrel (Skype, MSN, Yahoo, Ventrillo - tulajdonképpen bármi szóba jöhet, ami a Windows hangkártya-meghajtót használja). Így tehát megtehetjük, hogy valakivel MSN-en női hangon beszélünk, holott nem vagyunk nők – de ezt inkább ne tegyük, mert nem szép dolog, és elég perverz is:-)

Az igazán érdekes és mulatságos azonban a hírességek hangjának utánzása, ez a funkció Parody Mixer néven található a szoftverben. Ennek segítségével különböző hírességek hangjait használhatjuk sajátunkként, vagy mixelhetünk egy új hangszínt, mondjuk Madonna és Larry King hangjából – persze ehhez rendelkeznünk kell az eredeti hangok felvételeivel: hírességek esetében ehhez azért elég könnyű hozzájutni. 

A szoftver honlapján részletes tutorialokat találunk, így például képekkel illusztrálva láthatjuk, hogyan cseréljük le hangunkat egy „aranyos kisfiú” hangjára (cute boy voice), de persze van leírás arról is, hogyan beszélhetünk csábító női hangon, he esetleg eleve nem rendelkeznénk ilyen hangszínnel. 

Mielőtt elkönyvelnék, hogy az ún. „Voice Morphing” tulajdonképpen egy hatalmas átverés, jó ha tudjuk, hogy a hangszín megváltoztatása (érdekes módon) nem illegális- az algoritmus egy fejlettebb verzióját (Mvox) a legtöbb telefontársaság és ügyfélszolgálatot üzemeltető nagyobb cég (pl. AT&T) is használja – ezért van, hogy minden telefonos kisasszony hangja olyan kellemes, és csilingelő (közben pedig nem is). Mi több, a zenei stúdiókban is megtalálhatjuk a MorphVox egy speciális változatát, amellyel még énekelni is lehet, másvalaki hangján. (Nem is beszélve a „Vocaliod” nevű szoftverről, aki úgy képes énekelni, hogy még emberi hang sem szükséges hozzá). 

A titkosszolgálatok állítólag ezt a szoftver (VI) használják

Úgy hírlik, hogy az FBI és a titkosszolgálatok olykor a Vocal Imitation nevű szoftver egyik speciális verzióját (nem az ingyenesen letölthetőt persze) is bevetik. Ez amúgy egy roppant érdekes program: ha valaki rendelkezik a célszemély hangjának ún. „szegmenseivel”, akkor egy kis szöszölés után megszólalhat annak hangján – senki sem fog rájönni a csalásra. Kár, hogy a Voice Imitationt, profi szoftverről lévén szó, nagyon nehéz és időigényes kezelni, úgyhogy mi, otthoni felhasználók maradjunk csak meg a mókás és ingyenesen kipróbálható AV Voice Changernél. Kellemes hangtorzítást kívánunk!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Ne higgyünk a szemünknek!

Az informatikai szakzsargon egyik legújabb (bár már így is több éves) kifejezése, az angol „fake” szó.

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Egykori OTP-s felsővezető került az Appeninn élére

Egykori OTP-s felsővezető került az Appeninn élére

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert