szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Színeztünk ki már fekete-fehér képeket Photoshop CS3-ban, most itt az ideje, hogy...

Színeztünk ki már fekete-fehér képeket Photoshop CS3-ban, most itt az ideje, hogy ugyanezt megtegyük a Photoshop „kistestvérének” segítségével is!

Töltsük be az alapképet – sajnos a régi fotók legtöbbje vagy túl sötét, esetleg túlexponált (túl világos), ezért a színezést, és a részletek/körvonalak könnyebb láthatósága érdekében először kicsit játszanunk kell a fényerővel: csak nyomjuk meg a CTRL+L-t (levels), és máris láthatjuk a grafikonon, ha valahol nem teljes a spectrum. Állítsunk be egy közepesen világos, és közepesen kontrasztos értéket (látni fogjuk az előnézeti képen a változást, miközben állítgatjuk a csúszkákat) – a színezéshez a legmegfelelőbb jó „közepes”, világosabb, de még kontrasztos kép. 

Állítsuk fotónkat RGB-módba (különben nem fogunk tudni színeket használni) – az image menüben válasszuk az RGP mód opciót: image/mode/RGB-color (eredetileg a „greycale” azaz fekete-fehér mellett lesz a pipa, tegyük át az RGB-hez).

A színezés során, minden színt külön rétegre fogunk felvinni: ez több okból is fontos: egyrészt így később minden színt külön tudunk „állítgatni”, ráadásul törölni/javítani is külön-külön tudunk. Csak hozzunk létre egy új réteget, (SHIFT+CTRL+N) adjunk neki egy nevet (mi a példában először az egyik gitárt festettük be, így a réteg neve „gitár” lett).

Az új réteg típusát „normal”-ról állítsuk „color”-ra: ez nagyon fontos, enélkül ugyanis csak ráfestünk a képre (kitakarjuk azt), míg color módban a réteg szürkeárnyalatainak „tetejére” fogunk színt felvinni. Megvan tehát a réteg, és a típusa is megfelelő (color), válasszunk egy színt a palettáról, majd válasszuk a brush (ecset) eszközt az eszköztárról. (a legegyszerűbb, ha megnyomjuk a B betűt, ás máris az ecset van kiválasztva). 

Most az ecsettel fessük be a kívánt felületet, ha valahol „kifolyunk” vagy tévesztünk, csak törüljük ki a radírral (eraser-eszköz, vagy E-betű) és dolgozhatunk tovább. Ha be van festve a felület, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy a szín nem azonos azzal, mint ami a palettán kiválasztottunk. Ez a color-mód miatt van (a réteg most keveri a színt, és az alatte levő szürke-árnyalatokat) – hozzunk tehát létre egy új „adjustment”, HUE/saturation réteget a színes réteg fölött. Most tartsuk lenyomva az ALT billentyűt, és klikkeljünk bal egérgombbal az új adjustment, és az előző, színes (a példában „gitár” nevű) rétegek között a réteg-palettán (kb. a kettőt elválasztó csíkon).

Az új adjustment réteg erre egy kicsit balra tolódik, és megjelenik előtte egy kis szimbólum (lásd kép): ez azt jelenti, hogy mostantól, ez a módosító-réteg csak az alatta levő rétegre vonatkozik, és nem az egész képre. Magyarul: bármit állítunk az új adjustment rétegen (színt, fényerőt, stb.) az csak az alatta levő rétegre fog vonatkozni: így tudjuk majd a színeket külön-külön finomhangolni.

Klikeljünk az adjustment rétegen a kis kockára amiben a fogaskerekek vannak, és máris állítgathatjuk a gitár színét, fényerejét, és a szín-telítettséget is.

Ismételjük tovább a fenti műveleteket: új réteg, ezen színezzük ki a következő felületet, majd ehhez is hozzunk létre egy adjustment réteget, állítsuk be a megfelelő színt, és jöhet a következő felület. 

Ha a képen vannak apróbb hibák (ez régi fotók esetén gyakori), akkor a Clone Stamp eszközzel, vagy a Spot Healing Brush eszközzel (J betű) egy klikkeléssel javíthatjuk azokat.

Ha nem az egész képet, csak annak részeit színezzük ki, akkor még érdekesebb hatásokat érhetünk el – kísérletezzünk bátran! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus: Magyarországon már indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni

Virológus: Magyarországon már indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni

Megfertőződött négy vízilabdázó a Fradiban

Megfertőződött négy vízilabdázó a Fradiban

"Nincs elvi akadálya", hogy a szennyezéssel együtt adják el az Illatos úti telepet

"Nincs elvi akadálya", hogy a szennyezéssel együtt adják el az Illatos úti telepet