szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mérgező vegyületek játszanak szerepet a madarak vándorlási képességeiben: az állatok azon képessége, hogy látják a Föld mágneses mezejét, a mérgező szuperoxidoknak köszönhető. Mindez pedig egy véletlen folytán derült ki, írja a National Geographic.


Mindeddig csak találgatni tudtak a kutatók azzal kapcsolatban, hogy a madarak azon képessége, amellyel képesek a bolygó mágneses mezejét felhasználva navigálni, miként függ össze a kriptokróm nevű fehérjemolekulával  - ezen molekula felelős ugyanis a mágneses képesség mögött rejlő kémiai folyamatokért.

Az Illinoisi Egyetem kutatói egy laboratóriumi véletlen baleset folytán jöttek rá, hogy a kriptokróm és a mérgező szuperoxid vegyületek jól reagálnak egymásra, állítja Klaus Schultz, az intézmény biofizikusa, aki több társával együtt publikálta felfedezését a Biophysical Journal szakfolyóiratban.

© NOAA
A szervezetet erősen mérgező szuperoxidok alacsony koncentrációban jól reagálnak a kriptokrómmal anélkül, hogy károsítanák az állatok szemeit. A tanulmányban leírtak szerint a madarak immunrendszere vélhetően alacsony koncentrációban tartja a szuperoxidokat, így biztonságban zajlanak le a reakciók, a madarak pedig nyugodtan használhatják különleges tájékozódási képességeiket. Mindezen folyamat az emberi szemben is megtörténik, a mi esetünkben azonban még alacsonyabb szuperoxid-koncentrációról beszélhetünk.

Azért cserébe, állítják a kutatók, hogy a madaraknál jóval tovább élünk, képtelen vagyunk a mágneses mezők kezelésére. Az evolúció másként járt el az ő esetükben: tájékozódási képességük miatt több szuperoxid van bennük, ez sejtjeiket pedig olyan szinten károsítja, így jóval rövidebb ideig élnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!