szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár egyelőre még nincsen kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a mobiltelefon-használat hozzájárulna a rákos betegségek kialakulásához, skandináv és izraeli kutatók szerint legalábbis „okunk lehet az aggodalomra”. A tudósok egy amerikai szenátusi bizottságnak számoltak be vizsgálataikról.

A PC Mag értesülései szerint Dariusz Leszczynski, a University of Finland kutatója úgy fogalmazott: „korai lenne azt állítani, hogy a mobiltelefonok teljesen biztonságosak. Véleményem szerint a jelenlegi biztonsági előírásoknak nincs meg a kellő tudományos hátterük, mivel egyelőre korlátozottak azok a kutatási adatok, amelyek önkéntesektől származnak”.

A szakember sürgette az amerikai kormányt, hogy több támogatást nyújtson a mobiltelefonok biztonsági kockázataira fókuszáló kutatásoknak. Múlt héten egy amerikai lobbicsoport 1200 készülék adatait tette közzé, s készítettek egy kalkulátort is, ahol mindenki kiszámolhatja, hogy saját telefonja mennyi sugárzást bocsát ki.

Szintén megjelent a panel előtt Siegal Sadetzki, a Tel-Aviv Egyetem járványszakértője, aki az elmúlt tíz évben vizsgálta a mobiltelefonok egészségre gyakorolt hatásait. Kutatásai során talált kapcsolatot a nagymértékű telefonhasználat és a rák kialakulása között, de az eredmények nem döntőek, s „az általános vélekedés szerint további kutatásokra lehet szükség” – tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök is igen aktív mobilfelhasználó
© AP

A problémát többek között az okozza, hogy a mobiltelefonokat még nem használja annyi ideje az emberiség, hogy szilárd bizonyítékot szolgáltatnának a már meglévő kutatási adatok. Sadetzki a Japánra 1945-re ledobott atombombákkal vont párhuzamot, ugyanis a sugárzáshoz köthető első rákos megbetegedést szerinte csupán 1994-ben jelentették, az első leukémiás esetekről pedig csak a hatvanas években számoltak be.

„Ennek ellenére nem gondolom, hogy a mobiltelefonokat be kellene tiltani” – tette hozzá a kutató. „Azonban továbbra is kérdéses, hogy miként tehetjük biztonságossá a használatukat.”

Leszcynski, Sadetzki és a bizottság további tagjaiként tevékenykedő szakértők azt javasolják a felhasználóknak, hogy a telefont ne tartsák közvetlenül a fejük mellett, s alkalmazzanak kihangosítót vagy headsetet. Devra Lee Davis, a University of Pittsburgh onkológiai intézetének igazgatója szerint már annak is komoly pozitív hatása lehet, ha a telefont legalább 20 centiméterre tartjuk a fejünktől. Davis benyújtott egy tervezetet, amelynek értelmében a mobiltelefon-használóknak a szolgáltatás igénybevétele során három évente egy-egy dollárt kellene befizetniük, amit egészségügyi kutatásokra fordítanának.

Az amerikai kormányzat jelenleg hosszú távú kutatást folytat a mobiltelefonok biztonságát illetően. Jon Bucher, az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) ügyvezető igazgatója szerint a vizsgálat eredményeit legkorábban 2013-2014-ben ismertethetik. A kutatás során kísérleti egereket és patkányokat tesznek ki a CDMA és GSM mobiltelefon-sugaraknak 900 és 1900 MHz-es frekvencián.

A bizottsági ülést egyébként Arlen Specter pennsylvaniai demokrata szenátor hívta életre. A rákot túlélő politikus a gyűlés után úgy fogalmazott, a legfőbb eddigi tanulság: „nem tudjuk egyelőre, hogy mi a válasz a kérdéseinkre, annyi azonban bizonyos, hogy a megelőző lépések nem árthatnak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Csak a 11 jegyű mobilszámok működnek januártól

Január közepétől már nem 7, hanem 11 számot kell hívniuk a mobilosoknak akkor, ha telefonálnak, függetlenül attól, hogy saját hálózatuk vagy a másik kétszolgáltató ügyfelét hívják.

hvg.hu Tech

Könnyen javítható a leejtett mobil és laptop is

Nem okozhat gondot a jövőben, ha nagy magasságból ejtjük le mobilunkat vagy laptopunkat - ha még lesz a jövőben laptop egyáltalán. Az Illinoisi Egyetemen ugyanis olyan öngyógyító áramkörökön dolgoznak, amik ugyanazon az elven működnek, mint az önjavító kocsi- vagy hajófesték, írja a Technology Review.

hvg.hu Tech

Mennyi sugárzást kap mobiltelefonjától? Számolja ki velünk!

Bár a kutatók egyelőre megosztottak arra nézve, hogy a mobiltelefonok elektromágneses emissziója milyen hatással van ránk, egy amerikai non-profit szervezet most összeállította a legerősebben sugárzó készülékek listáját. Egy kalkulátor segítségével ön is megnézheti, hogy telefonja a lista melyik szegmensébe tartozik.

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia