szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

De szép is lenne, ha minden alkalmazás ilyen „portable” verzióban készülne!

De szép is lenne, ha minden alkalmazás ilyen „portable” verzióban készülne! Sajnos ezt soha nem fogjuk megérni: főleg a Windows (de a Mac, sőt kis túlzással a Linux alapú rendszerek is) egész egyszerűen nem erre vannak kitalálva. Egy tökéletes és álombéli világban azonban az alkalmazások és az azokat futtató rendszer olyan szinten el lenne szeparálva, hogy minden szoftverünk „portable” lenne. 

A valóságban azonban nem így van: a szoftverek írogatnak a regisztrációs adatbázisba, a System könyvtárba, a felhasználó dokumentum könyvtárába, feltelepítik maguk mellé a szokásos kis adware-eket és kémprogramokat, kérdőíveket, ilyen-olyan „toolbar”-t (ez utóbbitól amúgy falnak tudok menni), és még ezer más dolgot. 

Szerencsére az ügyes internetezők (és néha a fejlesztő cégek is), gondoskodnak róla, hogy a legfontosabb és leggyakrabban használt szoftverekből legyen hordozható verzió is. Ezeket könnyen megtalálhatjuk a neten, sőt vannak gyűjtőoldalak is (ezekről már írtunk).

Lássuk a Techline aktuálisan kedvenc hordozható szoftvereit!

Irodai cuccok

Hordozható iroda – reklámozzák a notebookokat sok helyen, holott a valóságban inkább az USB kulcsokra kellene írni ezt a szlogent. Tavaly (és még régebben) nagy sláger volt a hordozható OpenOffice, benne minden jóval, amire csak szükség van (szövegszerkesztő, táblázatkezelő stb.). Ráadásul magyar nyelvű. A telepítője azonban több mint 80 MB, kicsomagolva pedig több mint 230 MB, így az idei kedvenc már inkább a hordozható AbiWord lett.

A mérete csak 12-13 MB, és mindent tud, amit egy szövegszerkesztőnek tudnia kell. Igaz, nem egy komplett irodai csomag, csak szövegszerkesztő, így ha sokat dolgozunk Excel fájlokkal, akkor még mindig az OpenOffice a nyerő. Folyamatábra, project-flow és hasonló diagramok készítéséhez még mindig az alig 15 MB-os Dia Portable a legjobb. Nem egy PowerPoint, ne keverjük össze (sokan keverik). PDF fájlokhoz talán a FoxIt a legjobb választás, ingyenes, hordozható és még vagy száz szempontból jobb, mint az Adobe féle „szörny”, az Acrobat Reader. Számolgatóshoz pedig a SpeedCrunch a legjobb – mindent tudó számológép 2 Mbájtban!

Grafika

Bár hordozható Photoshop is létezik, ez azonban elég illegális – ráadásul nem is túl stabil. És főleg nem ingyenes. Szerencsére itt a Gimp, teljesen ingyenes és portable, alig foglal több helyet 20 MB-nál. Túl sok változás ezen a téren nincsen: tavaly és azelőtt is a Gimp volt a kedvenc, ingyenes, hordozható képszerkesztőnk. Lehet azért, mert nincs más?

Képnézegetőnek/rendszerezőnek sokan az Irfanview-t használják - helyesen teszik, remek kis szoftver. A szó szoros értelmében azonban nem hordozható (igaz, a telepített verziót bárhová mozgathatjuk, működni fog). Ugyanez igaz, a nagyon népszerű XnView-ra is. Ha azonban valami egyszerűt, kicsit és igazán hordozhatót akarunk, akkor próbáljuk ki a Cornice nevű kis szoftvert

A mérete csak 4 MB, és mindent tud, amit egy képnézegetőnek tudnia illik: forgatás, mozgatás, full screen, thumbnail-ek, rendszerezés, slideshow, sőt akár csomagolt fájlokon belül is megnézi a képeket.

Biztonság, védelem

USB kulcsaink levédéséhez, kódolásához a TrueCrypt bizonyult a legjobbnak. Ha nem lenne hordozható és ingyenes, akkor is a legjobb lenne. Virtuális meghajtókat készíthetünk az USB-n, ezeket kedvünkre kódolhatjuk/titkosíthatjuk, sőt akár titkosított, előre telepített Windowst http://www.truecrypt.org/docs/?s=hidden-operating-system is készíthetünk vele.

Vírusvédelem tekintetében még mindig az ingyenes AV a legjobb, http://www.free-av.com ezen a téren évek óta változatlan a helyzet. Jelszavaink és egyéb bizalmas adataink tárolásához idén a KeePass volt a kedvencünk. Kicsi, hordozható, a tudásában pedig tökéletes. Fájlok végleges törléséhez sokáig az Eraser volt a kedvenc, ő azonban nem annyira hordozható: így az új favorit immáron a CyberShredder névre hallgató ügyes kis alkalmazás. Három algoritmust is használ törlés közben, ha tehát valamit így szedünk le a gépről vagy az USB-ről, akkor az garantáltan törölve lesz. 

Internet/média

Csevegéshez a legegyszerűbb, ha a Mirandát használjuk. Skype, ICQ, Yahoo, MSN – az összes csevegő szolgáltatást elérjük vele egyszerűen és könnyen. Egy kicsit lehetne „hordozhatóbb”, de még így is a legjobb. Ha valóban nagyon hordozható és mobil csevegőre vágyunk, akkor még mindig a Trillian Anywhere verzióját érdemes rávarázsolni az USB-re vagy a DVD-re. Ha az RSS-eket nem szeretjük webes felületen keresztül használni, akkor érdemes próbát tenni az igen sok funkcióval felruházott GreatNews nevű kis szoftverrel. Iszonyúan gyors (jóval gyorsabb, mintha valamilyen böngészőn keresztüli RSS-olvasót használnánk), ráadásul rengeteg szűrés, kategorizálás, könyvjelző és egyéb funkció kapott benne helyet. Hírolvasó-mániásoknak kötelező darab!

Torrentezéshez idén is az utorrent volt a legjobb hordozható kliens. Böngészéshez pedig (minő meglepetés) még mindig a hordozható Firefox a legjobb, a 3.5-ös verziónál tartunk éppen, és természetesen magyar nyelvű.

Ha olyan helyen vagyunk, ahol csak percekre/órákra férünk hozzá a nethez, akkor hasznos lehet kedvenc oldalaink letöltése, majd azok offline módban olvasgatása. A HTTrack nevű kis alkalmazás pontosan erre a célra készült. A kezelése roppant egyszerű, csak adjuk meg a vonatkozó oldalak címét, kicsit paraméterezzünk (dárum, dokumentummélység stb.), és a szoftver máris letölti nekünk a weboldalt. Később nyugodtan átolvashatjuk, akár internet nélkül is. Videó-és zene lejátszáshoz a Media Player Classic találtatott a legjobbnak, főleg azért, mert tényleg nagyon kicsi és hurcolható, illetve azért, mert nem „csak” videót vagy zenét, hanem mindent (feliratot, MIDI fájlokat, stb.) lejátszik. 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Túl nagy ádámcsutkája miatt nem kellett Hollywoodnak - Clint Eastwood 90 éves

Túl nagy ádámcsutkája miatt nem kellett Hollywoodnak - Clint Eastwood 90 éves

Az EU reméli, hogy Trump megváltoztatja a döntését, és nem hagyja ott a WHO-t

Az EU reméli, hogy Trump megváltoztatja a döntését, és nem hagyja ott a WHO-t

Nappali, konyha, fürdő és háló 10 négyzetméteren: teszten az új Ford lakóautó

Nappali, konyha, fürdő és háló 10 négyzetméteren: teszten az új Ford lakóautó