szerző:
techline.hu

Egyelőre csak a 21,5”-os változathoz jutottunk hozzá, amiről azért nehéz lenne ódákat zengeni, de meg kell hagyni, jól...

Egyelőre csak a 21,5”-os változathoz jutottunk hozzá, amiről azért nehéz lenne ódákat zengeni, de meg kell hagyni, jól sikerült darabról van szó. Amire igazán kíváncsiak lennénk, az a 27”-os i5 Quad vagy i7 Quad processzorokkal szerelt monstrum, de annak e cikk készültekor még éppen akadozik a szállítása, így pár hét még hátra van, hogy kiéljük magunkat.

Ám a kisebbik változatnak sincs miért szégyenkeznie. Először is mert egy 21,5”-os, LED-es kijelzővel dicsekedhet, amelyen már filmet nézni is élmény, játszani vagy dolgozni pedig végképp az. A gépben egy 3,06 GHz-es Intel Core 2 Duo processzor található, 4 GB RAM társaságában, ami tökéletes háttér az OS X 10.6 Snow Leopard számára, hogy zökkenőmentesen és gyorsan üzemeljen, az 500 GB-os háttértáron pedig elfér minden fontos program és adat. Nálunk az NVIDIA GeForce 9400M videovezérlővel szerelt példány járt, ebből a szempontból nagy csodát nem lehetett várni tőle: szépen mennek rajta a játékok is, de plusz ötvenezerért a játékosabb kedvűek vehetnek ATI Radeon HD 4670-nel szerelt változatot is, kétszer ekkora, azaz 1 TB-os merevlemezzel. Macre is vannak játékok szép számmal, de ha felteszünk egy Windowst is az OS X mellé „játékrendszernek”, az erősebb verzió bőségesen elviszi a friss windowsos játékokat is. A nálunk járt változat viszont inkább a multimédiára, otthoni munkára szakosodott közönséget célozza, és persze kiválóan lehet internetezni, irodai munkát is végezni vele. Sőt, adott esetben videók vágására, grafikai munkára is remek választás lehet (DTP-re mondjuk nem biztos, hogy az üveggel takart monitor a legjobb, de jó esetben mellétesz az ember egy kontroll kijelzőt). A LED-es megvilágítású kijelzőnek amúgy nagyon szép, kontrasztos a képe, a 16:9-es arány pedig pont megfelel házimozizni (1920x1080 pixel a maximális felbontás).

Ahogy az lenni szokott, itt is előre telepítve kapjuk az aktuális OS X verziót, az iLife csomagot (képkatalógus, videovágó, videó-DVD-készítő, webszerkesztő és zeneszerkesztő van a csomagban). A gépben van iSight webkamera, Bluetooth (2.1+EDR), wifi (802.11n), LAN csatlakozás, egy FireWire 800 és négy USB 2.0 port. Újdonság viszont a beépített SD kártyaolvasó, amely a ház jobb oldalán, a DVD-író nyílása alatt kapott helyet. Így ott már két hosszúkás „rést” találunk a korábbi modellekhez képest. Részletes adatlap a különböző iMac típusokról itt található.

Pár éve egy – persze a kornak megfelelően – hasonló tudású iMacért még bőven 500 ezer forint fölött fizettünk volna, közelebb járva a 600 ezerhez. Az általunk tesztelt változat (bruttó) 327 ezer forint körüli áron kapható, ami még mindig nem olcsó, de a korábbi árazáshoz képest sokat szelídült az elmúlt években az Apple. Ezért az árért cserébe mindössze haza kell vinnünk a gépet (már ha nem hozzák házhoz ingyen), letenni az asztalra, és bekapcsolás után azonnal használni. Macre temérdek szoftver létezik ingyen is (elég körbenézni itt a Techline.hu-n, mutattunk már mi is rengeteget), és persze megtaláljuk a nagy szoftverházak termékeit is, szóval még csak a Windowsra sincs szükség. Sőt OS X alatt jóval kényelmesebben dolgozhatunk (a kényelmesen használható felületre szinte minden szoftverfejlesztő láthatóan törekszik), és valamivel nagyobb biztonságban is vagyunk például a vírusok, trójaiak, kémprogramok ellen (feltéve, hogy nem kattogunk mindenre önfeledten, ami megjelenik a képernyőn, mert hát a felelőtlen felhasználó ellen sem rendszer, sem biztonsági szoftver nem képes védelmet nyújtani). De aki nem bírja Windows nélkül, a Boot Camp segítségével natívan is feltehet akár egy Windows 7-est is a gépre az OS X mellé, vagy használhatja a korábban nálunk is bemutatott Parallelst, vagy VMware-t, virtuális Windows létrehozására az OS X-en.

CINEBENCH R10 eredmények

Szóval az erős, csendes és dizájnos géphez kapunk még egy rendszert, néhány minőségi extra szoftvert és egy 20 ezer forintos egeret, plusz egy hasonló áru BT billentyűzetet. Innen nézve korántsem biztos, hogy drágának kell nyilvánítanunk az iMacet, különösen, ha azt vesszük, hogy 3 évig minimum tökéletesen kiszolgál minket ezzel a teljesítménnyel.

Mágikus egér és BT billentyűzet
A géphez tehát alapból kapjuk az Apple „mágikus egerét” és egy vezeték nélkül használható billentyűzetet is. Utóbbiról mi kicsit hiányoljuk a numerikus billentyűzetet, de amúgy kényelmesen használható, nagyjából azonos a MacBookok kiosztásával.

Ami még a dobozban van...

A Magic Mouse talán nagyobb sikerre van ítélve, mint elődje, a zaklatott sorsú Mighty Mouse. Különlegessége, hogy a jobb és bal gomb hagyományos módon nyomkodható (bár külsőleg nem különülnek el), viszont az egér teljes felső felülete érintésérzékeny, így kényelmesen „görgethetünk” vele, külön görgető nélkül. Sőt használhatjuk a többujjas technikákat is, például az iPhone-on megszokott kétujjas nagyítást/kicsinyítést, vagy mondjuk a böngészőben a vissza/előre lapozást. Ráadásul beállíthatjuk azt is, hogy az iPhone-hoz hasonlóan az asztali rendszerben is lendületesebben görgethessük a listákat. A Magic Mouse meglepően nehéz darab, de mivel nem emelgetjük, ez tulajdonképpen lényegtelen. Használni viszont kifejezetten nagy élmény, és valóban kényelmes, ha hozzá tudunk szokni, hogy feleslegesen ne babráljuk a felületét munka közben, különben véletlenszerűen fogunk elpörgetni dolgokat, vagy mondjuk ránagyítani valamire (az éppen használt programtól függően).
Mivel a géphez jár, így azt kell mondanunk, jó vétel. Az már más kérdés, hogy megéri-e a 23 ezer forintos árát a boltban. Ennyiért láttunk azért már kényelmesebben fogható egeret, igaz, annak nem volt érintős felülete...

Mindent egybevetve, a nálunk járt gép kitűnő választás otthonra vagy irodába is, kényelmesen tudunk rajta dolgozni akár pro alkalmazásokkal (Photoshop, Premiere stb.) is. Amolyan igazi „csendestárs” a mindennapokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: élet egy Mac Minivel

Az első Mac Mini még G4-es processzorral látott napvilágot, de már akkor is meglepően nagy sikere volt, pedig az ára...

Telt ház lesz karácsonykor a szállodákban

Telt ház lesz karácsonykor a szállodákban

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője

Kétszer fizettek ugyanazért az épületért Matolcsyék

Kétszer fizettek ugyanazért az épületért Matolcsyék

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Nyomoz a rendőrség Borkai fiának az ügyében

Nyomoz a rendőrség Borkai fiának az ügyében