szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A makákók is elboldogulnak az egyszerűbb matematikai feladatokkal - fedezték fel kísérletek során a németországi Tübingen egyetemének kutatói.

Az intézmény idegbiológusainak sikerült elérniük, hogy az állatok nagyság szerint rakják sorrendbe a különböző méretű pontokat. A majmok rövid idő alatt megtanulták a "kisebb-nagyobb" elvet. A szakemberek emellett azt is sikerült felfedezniük, hogy az állatok agyának mely része dolgozik a feladványok megfejtésén - derült ki az amerikai tudományos akadémia Proceedings című folyóiratában közölt tanulmányból. 
   
A "kisebb-nagyobb" elv az emberek célirányos magatartásának is előfeltétele. E nélkül például a bevásárlás során nem tudnánk összehasonlítani a termékek árait. Ahhoz, hogy a tudósok feltárják, mely agysejtek oldják meg az összehasonlítást, megfigyelték az állatok agyműködését. 
   
A méretkülönbség felmérésekor a majmok agyának elülső része mutatott lenyűgöző reakciót, az agysejtek algoritmus szerint működtek, vagyis egy részük csak akkor dolgozott, ha a "nagyobb mint" parancsot kellett követniük, a másik részük viszont csak akkor, ha a "kisebb mint" parancsot kellett végrehajtani.
   
A mostani felfedezések hosszútávon segítséget jelenthetnek az olyan emberek számára, akiknek agysérülés miatt károsodott a logikai gondolkodása és következtetési képessége - mondta Andreas Nieder, a kutatókat vezető állatpszichológus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!