szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hivatalos bejelentés óta nagy várakozás előzte meg Microsoft Kinect érkezését, amelyről korábban a mi is részletesen...

A hivatalos bejelentés óta nagy várakozás előzte meg Microsoft Kinect érkezését, amelyről korábban a mi is részletesen beszámoltunk. A Kinect lényege - amolyan gyors ismétlés következik - egy kamerás mozgásérzékelő rendszer, amely képes testünk mozgását leképezve irányítani a játékot, a beépített mikrofon segítségével pedig hangparancsokat is adhatunk mostantól az Xbox 360-nak. A kamerával együtt több játék is érkezik (10 ezer forint körüli áron), de nem csak ezeket, hanem magát a gép menüjét is irányíthatjuk mozgással vagy hanggal, saját játékos profilunkat pedig arcfelismeréssel aktiválhatjuk. Az alábbi teszt-videó egyébként egészen jól összefoglalja az új kiegészítő képességeit:


Milyen is tehát a rendszer a gyakorlatban? Először is ki kell hevernünk a fogyasztói árat, ugyanis a közel 40 ezer forintos árcédula erős túlzás (a Nintendo Wii ára 50 és 60 ezer között mozog, ami ugyebár egy teljes konzol), igaz, ezért nem csak a Kinect kameráját, hanem a Kinect Adventures című játékot is megkapjuk. Ez némileg tompítja a fájdalmat, de azért nem állítjuk, hogy megéri az árát. A magyar háztartások egyébként nem csak a drágaság miatt moroghatnak a Kinectre, ugyanis a megfelelő működéshez az érzékelő és a játékos között legalább 1,8 méteres távolság szükséges. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar lakások jelentős részében nem lesz könnyű az újgenerációs játék, főleg ha még azt is beleszámítjuk, hogy mennyi mindent lehet leverni egy szűk szobában a tévé előtt ugrálva (a Wii tulajdonosok pontosan ismerik már ezt az érzést).


A következő probléma a konfiguráció menete, amely meglehetősen időigényes és macerás folyamat. Legyen elég hely. Álljunk ide, álljunk oda. Beszéljünk, majd ne beszéljünk. Csináljunk elég fényt. Ne mozogjunk. Mozogjunk, csak ne így. Ne szidjuk a Microsoftot. Persze senki nem fog beleőszülni, de a Kinect nem adja könnyen magát, ami főleg egy játszani akaró ember számára virtuális ingerlés, soha véget nem érő előjáték. De megéri várni arra a lányra, aki nem volt olcsó és még kéreti is magát?

A válasz egy bizonytalan igen. Először is a Kinect óriási ötlet, mindenki számára könnyű játékot és kellemes kikapcsolódást ígér, ráadásul az XBoxot mozdulatokkal és hangparancsokkal irányítani zseniális élmény. Ketten is lehet egyszerre használni, nem kell hozzá technikai jártasság, családi szórakozásnak ideális, eltérő korok és értelmi szintek esetén is. Azonban akadnak hibái is: túl nagy helyet igényel, de még így sem mindig pontos, ráadásul a képernyőn némi késéssel jelenik csak meg mozgásunk (ez az úgynevezett lag jelenség). Ez persze nem a világvége, és az ígéretek szerint még jönnek majd frissítések is, szóval azért nem kell megijedni, de a tökéletes motion capture világa még nem hazavihető.

És végül jöjjenek a fontos gyakorlati kérdések, amelyek feltehetően mindenkit érdekelnek:

  • A Kinect önmagában és új XBox 360 csomag részeként is kapható (utóbbihoz egy hónap magyar Live előfizetés is jár).
  • A Kinect Adventures játék alapértelmezett tartozék, a dobozban kell lennie, ellenkező esetben átverésről van szó.
  • A kamerának kell saját áramforrás, így a régebbi XBox 360 modellekkel is kompatibilis, de az új XBox 360-hoz elég csak egy kábellel kötni (Kinect Ready felirat olvasható az ilyen gépek dobozán).
  • A Kinecthez már közel egy tucat kapcsolódó játék kapható, de sorra érkeznek majd az olyan játékok is, amelyeket klasszikus kontrollerrel és a kamerával is irányíthatunk majd.
  • A Kinect hangfelismerő rendszere a durvább akcentust is képes megérteni, de csak angolul beszél, tehát például a gépet "ekszbáksz" hangparanccsal szólíthatjuk meg.
  • A Kinect látóterébe belelóghatnak bútorok is, csak nekünk kell vigyázni, hogy ne rúgjunk bele semmibe.
  • A Kinect ugyanolyan jól működik, ha meztelenül állunk elé. Esetleg nekünk lehet furcsa, de nem biztos.
  • A Kinect nem ismeri fel a nem emberi alakokat.
  • Ha játszunk, húzzuk be függönyt, mert kívülről nézve elég idétlennek fogunk tűnni. Aki nem hiszi, nézze meg a Kinect Adventures játékban a gép által rólunk készített fotókat, és megérti, mire kell vigyázni.

További érdekes kérdéseket az IGN stábja boncolhat, akik személyesen ki is próbáltak mindent (többek között a meztelen játékot is), érdekfeszítő kísérleteiket pedig  velünk is megosztották:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban