szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bolygónkon jelenleg 1,8 millió különböző, élő organizmus van kategorizálva – ez nem azt jelenti, hogy összesen ennyi...

Bolygónkon jelenleg 1,8 millió különböző, élő organizmus van kategorizálva – ez nem azt jelenti, hogy összesen ennyi lenne (bár ez sem kevés), csupán azt, hogy ennyiről van tudomásunk. Az egysejtűektől a rétisason keresztül a házi malacig, rengeteg különböző élőlény. Az Eol.org csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy valamennyi életformáról részletes, képekkel, videókkal és persze hosszú leírással, ismertetővel kiegészített adatlapot hozzon létre. A feladat óriási – az oldalt meglátogatva azonban kellemes meglepetésben lehet részünk: az Eol ugyanis nagyon szépen bővül, köszönhetően a Wiki-rendszerű (azaz a látogatók is írhatnak bele) megvalósításnak. 

Bár még nem tartalmaz mindent, az Eol máris meghaladta az egymillió bejegyzést (nagyjából nyolcszázezer még hátravan), a legjobb azonban az egészben, hogy itt nem csak egy-két képet és egy rövid leírást kapunk!

Minden egyes élőlényhez egy nagyon hosszú, részletes adatlap tartozik. Ha tehát mindent meg akarunk tudni a „Falco peregrinusról” (ami mellesleg a világ leggyorsabb élőlénye, hiszen több mint kétszáz mérföld/óra sebességgel képes repülni), akkor a megfelelő helyen járunk. Lesz itt képgaléria, sejtbiológia, morfológia és ezer almenü: mind-mind a szóban forgó élőlényhez. És persze lesz „fun fact”, azaz jópofa adatok is (lássuk be, az átlagos netezőt főleg ez érdekli), így könnyen megtudhatjuk, hogy az Octopus cyanea egyáltalán nem rendelkezik csontvázzal és csontokkal, így bármilyen alakzatot és formát fel tud venni; megfigyelők szerint, egy hétórás periódus alatt több mint ezerszer változtatja a formáját. Természetesen ő egy medúza, ez a csontváz hiányából talán megtippelhető volt.

Az oldal kezelése elsőre kicsit talán bonyolultnak tűnhet (végül is több mint egymillió élőlényt kell kategorizálni, egyetlen webmesternek sem lehet könnyű ezt megoldani…). A legegyszerűbb, ha a főoldalon rányomunk a kiemelt (featured) cikkszavak valamelyikére, így máris eljutunk a lényeghez, az adatlaphoz. Itt azután a jobb oldalon találhatunk egy óriási menüt, ahol fajok és osztályok szerint kutakodhatunk az adatbázisban, az egysejtűektől a madarakig. 

Még egyszerűbb, ha az oldal tetején található keresőt használjuk: ide bátran beírhatunk bármit, nem kell tudnunk például a malac latin nevét („Sus scrofa domestica”, röviden „röfi”), elég ha beírjuk, hogy „pig”, és máris szembesülünk egy meglepő ténnyel… Csak malacból ugyanis 172 különböző fajtát tart nyilván az Eol (ki hitte volna, hogy ennyiféle van?). Igaz, a kereső nem tökéletes, hiszen a „pig” keresésre megkapjuk a „pig frog”-ot is (ami egy béka, azaz igen messze áll a malactól),  de bekerül egy-két madár és növény is, ha az elnevezése hasonló.

Ha nem is szeretjük a biológiát, akkor is érdemes felkeresni az oldalt, ha másért nem, akkor azért, hogy szembesüljünk vele: bizony, több dolgok vannak földön és égen, mintsem bölcselmetek álmodni képes. Elég, ha megnézzük a Tarsius syrichtát, és máris egyetérthetünk a híres idézettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain