szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy mi a gond a használati tárgyak funkcionalitáson felülemelkedő fetisizálásával? Természetesen semmi!

 Hogy mi a gond a használati tárgyak funkcionalitáson felülemelkedő fetisizálásával? Természetesen semmi! Bár minden autó egyforma, hiszen nem más, mint egy kerekeken guruló fémdoboz, ami A pontból B pontba juttat minket, mégis nehéz vitatkozni azzal, hogy egy Lamborghini Diablo bizony gyönyörű. Annak ellenére, hogy ugyanazt tudja, mint a legolcsóbb városi kisautó. (Magyarán: tud előre menni… meg hátra is.) Az ördög azonban a részletekben lakozik: extra funkciók, forma, kivitelezés, és persze a vételár, a vételár, a vételár…

Nincs ez másként a mobiltelefonok esetében sem: alapvető funkciójuk a hívásfogadás és -kezdeményezés; és mégis… Mennyi verzió, milyen változatos megjelenési formák, extrák és apróságok. Szinte tobzódunk a mobilokban, sőt! Miután megvásároltuk kedvencünket, indulhat a szeretgetés (dicsekvés), majd a különböző kiegészítők és letölthető szoftverek gyűjtögetése.

A mobil kiegészítők (és alkalmazások) szinte már költői magasságokba emelik a bevezetőben említett használatitárgy-fétist; hiszen az alapvető funkción már nem tudunk változtatni, maradnak az extrák. iPhone vízmérték és szellentő-szoftver, kötött pulóver a mobil köré hidegebb napokra, horoszkóp szoftverek, szivargyújtós telefontöltő és persze rengeteg csengőhang, háttérkép és egyéb nyalánkságok! Kigyűjtöttünk párat a legelképesztőbb és valószínűleg leghaszontalanabb mobil-kiegészítőkből: mosolyogjunk rajtuk együtt, és persze ne szégyelljük bevallani egy-egy jól sikerültebb darab láttán, hogy „nekem ilyen kellene…”.

Aura gömb
A Solid Alliance által gyártott „Aura Ball Strap” néven forgalmazott kiegészítő nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy megmutassa a mobil gazdájának hangulatát. Természetesen mindezt auraérzékelés segítségével: az eszköz (állítólag) megvizsgálja az auránkat, és a megfelelő színek segítségével közli velünk, hogy most éppen lazák vagyunk-e, esetleg dühösek, netán rosszkedvűek.

Hogy minek ehhez mobiltelefon, az jó kérdés, mindenesete mobilra akasztható ketyereként (cellphone-strap) árulják. Még jobb kérdés az, hogy minek ahhoz egy gömb (ami nyolcféle színt tud felvenni), hogy eldöntsem, ma vajon rosszkedvű vagyok-e avagy vidám? Illetve mi történik akkor, ha azért leszek rosszkedvű, mert az auragömb nem a szerintem megfelelő auraszínt mutatja?

Szexi fehérnemű
Nem tévedés, nem elgépelés: a szexi mobilalsóneműt a telefon számára vásároljuk. Már az, hogy ilyen termék egyáltalán létezhet, rögtön két kérdést is felvet. Egyrészt lehetséges, hogy egy mobil „szexi” legyen? Hiszen bármennyire is dizájnos és modern, mégiscsak egy alumínium-doboz… Kettő: minek neki alsónemű, ha nincsen ruhája? Ha pedig lenne ruhája (megoldható), akkor minek neki alsónemű, hiszen úgysem látja senki és fázni sem fázik… Ettől függetlenül a főleg Japánban (hol máshol) Erokawa néven kapható kiegészítők szépen fogynak.

Backup Pal
A „biztonsági másolat barát” pontosan arra való, amire a neve is utal. A mobilok legnagyobb áldása, hogy nem kell emlékeznünk egyetlen telefonszámra sem fejből: hiszen benne vannak a telefonunkban. De mi történik, ha elveszítjük kedvenc készüléküket? Akkor bizony a rengeteg szám (és SMS valamint egyéb apróságok) örökre elvesznek; ember legyen a talpán, aki egy mobil elvesztése után képes ugyanazt a párszázas (-ezres) telefonszám-kollekciót újból összegyűjteni. Szerencsére ez a kis eszköz mindent eltárol és lement. Persze egy számítógép és a megfelelő szoftver segítségével is archiválhatjuk telefonunk tartalmát, de az nem annyira menő. Hogy mi történik akkor, ha a „backup palt” is elveszítjük? Nos, abba már bele sem gondolunk…

Rezgő karkötő
Bár a fotó alapján mókás kiegészítőnek tűnhet (ebben közrejátszhatnak az élénk színek is), ez a karkötő valójában az egyik leghasznosabb kiegészítő mókás listánkról. Mobilunkkal összekötve minden bejövő hívás esetén diszkréten rezeg a csuklónkon, és persze a hívó fél telefonszámát és nevét is kijelzi, megspórolva ezzel, hogy a zsebünkben, táskánkban kelljen turkálni. Elég egy pillantás csuklónkra, és máris tudjuk, érdemes-e fogadni a szóban forgó hívást vagy sem.

Biztonsági öv-mobiltartó 
Vezetés közben telefonálni nagyjából annyira biztonságos, mint orosz rulettet játszani. Bár sokan egy legyintéssel elintézik („én olyan jól vezetek, hogy meg sem kottyan”), a statisztikák sajnos nem ezt mutatják. Az autóban tehát mindkét kezünkre szükség van, szerencsére a headszettek és a kihangosítható telefonok korában a probléma már nem technikai, inkább emberi. Nem minden telefonhoz kapható azonban megfelelő tartó a műszerfalra, kesztyűtartó mellé – ezt a problémát oldotta meg frappánsan a feltaláló, a biztonsági övre szerelhető mobiltartó bevezetésével. A kis táska csupán tíz dollárba (kb. kétezer forint) kerül és elegánsan megoldja a vezetés közbeni telefonálás problémáját.

Babzsák... 
Kedvenc készülékünk kényelmét biztosítandó, nem árt, ha beszerzünk egy puha és kényelmes babzsákot, ahelyett, hogy csak hanyagul az asztalra dobnánk a szerkezetet. Ezzel a megoldással kíméljük a telefon borítását, megelőzzük a karcolódásokat. Ráadásul a kiegészítő segítségével előidézzük az egészséges irigységet, amellyel munka közben bámulhatjuk az asztalunkon trónoló mobilt, arra gondolván: menyivel kényelmesebb széke van, mint nekünk… Tíz dollárért kapható kék, piros és férfias fekete színekben.

Napelemes töltő
A napelemes eszközök roppant hasznosak, ám valamiért mégis örökös viccelődés tárgyai. Napelemes elemlámpa, napelemes kisrádió éjjeliőröknek… és még sorolhatnánk. Ennek ellenére az akkumulátorral rendelkező eszközök feltöltésének legjobb és legolcsóbb (hiszen a napfény egyelőre még ingyen van és adómentes) módja a napenergia. Szinte mindenhez létezik már „solar charger”, a notebookoktól kezdve az elektromos autókig; természetesen mobiltelefonhoz is kapható ilyen jószág. Az eszköz neve „Pico”, ára harminc dollár (kb. hatezer forint), és nagyjából harminc perc alatt képes feltölteni a mobilunkat. A Pico tulajdonképpen egy másik akkumulátor, a napfényre helyezve kb. tíz óra alatt teljesen feltöltődik, majd a mobillal összekötve az energia szépen átáramlik a telefonba; így még azt is megtehetjük, hogy a Picót előre feltöltjük nappal, a mobilunkat pedig akár éjszaka is újratölthetjük. Kirándulásokhoz vagy utazó ügynököknek tökéletes lehet.

Füves mobiltöltő
Nem kell mindjárt rosszra gondolni – ez a töltő nem „úgy” füves, hanem konkrétan füves. Mondhatni gyepes. A hangzatos „Grassy Lawn Charging Station” (töltőállomás… nem túlzás ez?) névre hallgató eszköz tulajdonképpen egy hagyományos mobiltöltő/dokkoló, az érdekesség ezúttal a kivitelezésben rejlik. A zsinórokat, dokkoló panelt és minden egyéb technikai elemet az igényesen kivitelezett műgyep hivatott elrejteni, miközben jópofa külsőt biztosít az eszköznek. Csak arra figyeljünk, hogy meg ne locsolja valaki – áram és víz; soha nem volt jó párosítás…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára