szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Igazán bosszantó tud lenni, amikor a valaha szélsebesen vágtázó gépnél malmozni kell, mire kinyílik az internetes...

Igazán bosszantó tud lenni, amikor a valaha szélsebesen vágtázó gépnél malmozni kell, mire kinyílik az internetes oldal, megnyílik egy program. Nézzük, mit tehetünk „házilag”, hogy kicsit felpörgessük notinkat! (Haladó számítógépezők persze sok olyan tippet találnak majd itt, ami úgymond a könyökükön jön ki, de a kevésbé profiknak talán jól jöhet egy-egy ötlet.) Közös szabály kezdőknek és haladóknak: mielőtt gépe felgyorsításába kezdene, készítsem biztonsági másolatot róla!

Kezdjük talán az alapok alapjánál, a tördezettségmentesítésnél. A számítógép használata során a tárolt állományok között üres helyek alakulnak ki, ami érthető, hiszen mondjuk letöröltünk egy fájlt, és a rendszer egy kisebbet tett a helyére, azaz „lyuk” marad mellette, de persze az is előfordul, hogy egy-egy állományt több részletben másol a rendszer a merevlemezre, hiszen nem férne el másképp.
A Windows rendszer maga is kínál ehhez eszközt, de azért érdemes más megoldásokat is kipróbálni, mint például a Defragglert, ahogy arról már itt írtunk, vagy mondjuk megnézni a MyDefragot itt.

Nem is gondolnánk, hogy miközben bőszen törlünk, a Lomtárunk bizony csak telik-telik (főleg, ha nem állítottuk be rajta azt a bizonyos és nagyon ajánlott tíz százaléknyi értéket), és bizony már rég elfelejtett állományok csücsülnek a gépünkön, megnehezítve rendszerünk dolgát. Nem árt tehát, ha időnként foglalkozunk a Lomtárral is, amihez több cikkünkben is adtunk tanácsokat, például itt és itt.

A következő lépés egy bonyolultabb beavatkozás, a rendszerleíró adatbázis, azaz a Registry rendberakása. Sajnos a Registryben maradt ilyen-olyan állományok, amelyet a helytelenül leszedett szoftverek hagynak, egy idő után képesek igencsak lelassítani a rendszert. A művelettől azért nem kell megijedni, remek ingyenes programok segítik ezt a nem kis feladatot. Ilyen például a CCleaner, amely a Registry helyrerázása mellett arra is alkalmas, hogy felkutassa és törölje a rendszerben hátramaradt “szemetet”, azaz átmeneti fájlokat, felesleges parancsikonokat stb. (letölthető innen), de érdemes szemügyre venni az Ashampoo cég Registry-takarítóját is, amelyet itt mutattunk be részletesebben.

Üres már a szemetesünk, de a merevlemezünkön még mindig sok felesleges állomány lehet. Nosza, nézzük meg, mi az, ami tényleg hasznos, és mi az, ami csak feleslegesen foglalja a helyet. E ténykedéshez itt mutattunk egy remek ingyeneses segédprogramot.

Ha ezzel is végeztünk, érdemes törölni az ideiglenes internetes fájlokat is. Bár a nevük „hivatalosan” ideiglenes fájlok, bizony képesek nagyon-nagyon hosszú ideig a számítógépünkön ücsörögni. Minél több ilyen állomány gyűlik össze, annál lassabb lesz a notebookunk. Gyorsan fogjunk hozzá ezek törléséhez, amit általában a böngészők Eszközök opciója alatt tehetünk meg, de a már említett CCleaner programot is befoghatjuk erre a feladatra.
A gép lelassulásának, pontosabban nem kellően gyors indulásának van még egy alapvető oka: ha már hosszabb ideje használunk egy gépet, azt bizony telepakoljuk mindenféle szoftverrel, segédprogramokkal, amelyek azután kéretlenül is elindulnak a Windowsszal együtt. Nem árt tehát, ha ezek között is rendet vágunk, például a Windows beépített msconfig-jával (Start/Futtatás/msconfig), de mutattunk erre a célra egy jóval kezesebb és átláthatóbb programot is.

Sokan esünk abba a hibába, hogy meglátva egy programot, azonnal mi is birtokolni szeretnénk, és letöltjük a gépünkre. Később megunjuk, elfelejtjük, de azért az a kis program mégis csak ott van, foglalja a helyet. Érdemes tehát szőrös szívűnek lenni, és tényleg csak azokat a szoftvereket tartani a gépen, amelyikre valóban szükségünk van. Sajnos a szoftvergyártók nem mindegyik terméküket látják el „uninstall” modullal, illetve amelyikben van ilyen, az sem mindig százszázalékos. Érdemes tehát bevetni valamilyen jó programeltávolító megoldást, például az Uninstall Goldot, ami ugyan nem ingyenes, cserébe viszont jó pár hasznos szolgáltatást kínál (bővebb leírást itt olvashatnak róla).

Érdekes kérdés a vírusirtóké. Anélkül ugyanis nem szabad a netre menni, hogy ne legyen jó vírusvédelem a gépen, másfelől egy-egy valóban szuper, méregdrága program annyira leköti a gép erőforrásait, hogy másra szinte nem is marad belőle. Éppen ezért mindenkinek érdemes utánagondolnia, mekkora memória van a gépében, egyáltalán, milyen erős a gépe, és aszerint választani vírusirtót. (E sorok írójának is folyamatosan tűzforró volt a notebookja, míg nem kiderült, a háttérben futó, amúgy bivalyerős vírusirtó pörgeti a merevlemezt, köti le a gép szinte minden energiáját.) Léteznek ma már ingyenes, mindamellett elég nagy tudású vírusirtók (közülük mi is bemutattunk egyet itt), de persze arra is van mód, hogy online ellenőriztessük a gyanús állományokat, erre is mutattunk példát itt.

S végül még egy jó tanács: ügyeljünk arra, hogy kemény, szilárd felületen feküdjön a notebookunk, s ha mondjuk bevisszük az ágyba, akkor használjunk hozzá notebook-párnát. Ha gyakran tesszük takaróra, rongyra, könnyen bekerülnek a parányi szöszök a ventilátorba, csökken a hűtés hatékonysága, könnyen túlmelegszik a processzor, ami csak a jobbik esetben vezet a gép lelassulásához, a rosszabbikban akár teljes tönkremenetel is lehet az „eredmény”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Életveszélyessé vált egy társasház Angyalföldön, egy napjuk volt kiköltözni a lakóknak

Életveszélyessé vált egy társasház Angyalföldön, egy napjuk volt kiköltözni a lakóknak

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben