szerző:
techline.hu

A böngészőpiacon részesedést szerezni nem egyszerű.

A böngészőpiacon részesedést szerezni nem egyszerű. Jól tudja ezt az Opera is, nem kevés évbe (évtizedbe) került, mire elérték impozáns helyezésüket. Sokat köszönhetnek a hordozható platformoknak is, jelenleg a világon az Opera a legnagyobb számban használt „mobil-browser” a piacon, az asztali gépek terén azonban még mindig csak a harmadik helyet birtokolja. Köszönhetően a Windowsba integrált browser-ballot-nak (böngésző-választó telepítéskor) már ezen a piacon is jelentős szereplővé nőtte ki magát a világ leggyorsabb böngészője. Immár elérhető a legújabb, „SwordFish” kódnéven néven futó 11.50-es verzió, lássuk milyen újdonságokkal szolgál!

Az első és legfontosabb (sőt legszembetűnőbb) újdonság, a weboldalak rendereléséhez, azaz megjelenítéséhez használt Presto-engine legújabb (Presto/2.9.168) verziója. Ez főleg a sebességben mutatkozik meg: a 11.50-es verziót használva a gyorsulás akár szabad szemmel is érzékelhető. Az Opera már eddig is a világ leggyorsabb böngészője volt, most azonban a 10.50-es verziónál akár 20%-al is gyorsabban pakolja ki a szövegeket és képeket a Presto a képernyőre. Az első hallásra talán nem tűnik olyan fontosnak, mondván úgyis olyan gyors a net, hogy nem érdekes már a sebesség.

Ez azonban nem teljesen igaz: a net ugyan gyors, ám az oldalak elemeinek letöltése után még mindig ott a motor (engine), ami a CSS, Java, HTML és egyéb elemeket megjeleníti. Ezen a téren bizony érzékelhető a különbség: jó példa erre, akár a Techline.hu is, (de ezer más oldal is) ahol Firefox-ot használva, bizony „meg kell várnunk” amíg a Facebook social plugin betöltődik/megjelenik, míg Opera esetében „zökkenés mentesen” érkezik az oldal. Fokozottan igaz ez az olyan elemekre, amelyek az éppen meglátogatott oldalon „kívülről” érkeznek, márpedig a mai világban szinte mindenütt találunk ilyen elemeket: Twitter doboz, FB plugin, embedded Youtube videók stb. Ebben persze nem csak a Presto, hanem a 11.50-el érkező, mintegy 15%-al gyorsabb CSS tokenizálás is segít. Nekünk felhasználóknak ebből annyi a lényeg, hogy az Opera legújabb verziója valóban egy szemvillanás alatt tölti be akár a legbonyolultabb elemekkel telezsúfolt weboldalakat is.

Az alábbi képen látható SunSpider eredények is jól mutatják, hogy az új Opera gyorsasága igen impozáns, a Firefox-ra például határozottan „ráver” sebesség tekintetében.

A felületen is eszközöltek némi változtatást. A Chrome által (sajnos) elkezdett, majd azóta a Firefox által is átvett idegesítő, és szerintünk buta dolog, azaz, hogy alapesetben nincsen „home” gomb az eszköztáron a 11.50 esetében is megjelenik. Hogy ez miért jó és kinek, az számunkra rejtély, természetesen itt is vissza tudjuk varázsolni a gombot a helyére a megjelenés/eszköztárak menüben.

A Speed Dial, azaz a gyorstárcsázás kezdőlap/startoldal is megújult. A legfontosabb újítás, hogy immár ez a felület is támogatja a külső fejlesztők által készített widgeteket és egyéb kiegészítőket, így immár semmi nem tarthat vissza minket attól, hogy a legkülönbözőbb órákkal, jegyzettömbökkel, to-do listákkal, és „időjárásjelentő” ablakocskákkal zsúfoljuk tele a startoldalt, ha éppen ahhoz lenne kedvünk. A bal felső sarokban található „start menü” remek megoldás arra, hogy a böngésző összes menüjét és beállítását egy helyről érhessük el, anélkül, hogy túlzsúfolt lenne a felület. Sőt, kellemes funkció, hogy immár egyszerű drag&drop módszerrel pakolászhatunk oldalakat a gyorshívóra.

A címsorból keresés továbbra is az Opera egyik nagy előnye. Bármelyik keresőmotort használhatjuk közvetlenül a címsorból, elég, ha a kulcsszó elé illesztjük a motor nevének kezdőbetűjét. Ha tehát a Google segítségével akarunk rákeresni arra, hogy „Techline”, akkor csak írjuk be a címsorba, hogy „g Techline”, ha ugyanezt Bing-el szeretnénk, akkor „b Techline” és így tovább. Természetesen továbbra is megmarad a jobb felső sarokban a keresőmező, sőt a SpeedDial tetején is találunk egyet.

Az Opera Link funkció segítségével könnyedén szinkronizálhatjuk adatainkat ha több gépen futtatnánk az Operát, beleértve a jelszavakat, könyvjelzőket vagy akár előzményeket is. A 10.10-es verzióban bevezetett Opera Unite továbbra is a rendszer része (Unite ismertető részletesen itt).

Mint minden böngésző, az Opera 11.50 is HTML5 támogatással rendelkezik, meglepő módon ugyanolyan pontszámot ér el, mint legutóbb a Firefox. Sok jelentősége nincs, legalábbis addig, amíg a HTML5 nem fog elterjedni, de jó tudni, hogy az Operánál is készülnek a jövőre.

Kapunk még egy teljesen felújított ikonkészletet, valamint javítottak a felület színein és kontrasztján is, így minden sokkal jobban látható. A kiegészítők terén újdonság, hogy a böngésző immár képes sütiket (cookie) átadni a kiegészítőknek, így nem kell állandóan bejelentkeznünk/adatokat megadnunk például egy Facebook plugin vagy hasonló esetében.

Ha esetleg eddig Chrome/Firefox hívők lettünk volna, akkor a 11.50 tökéletes választás lehet a „váltáshoz”, szerény véleményünk szerint ez eddig legjobb Opera verzió, a létező legtöbb kényelmi elemmel és újítással. Természetesen magyar nyelvű, és Mac/Linux verzió is van belőle. Letöltés.  

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A két Korea közötti senkiföldjén lépett fel a magyar zenekar

A két Korea közötti senkiföldjén lépett fel a magyar zenekar

Végre egy kutatás a macskákról: jellemvonásaik fele öröklés által megy tovább

Végre egy kutatás a macskákról: jellemvonásaik fele öröklés által megy tovább

A Hableány-tragédia miatt a koreai turisták továbbra is törlik a hajós programokat

A Hableány-tragédia miatt a koreai turisták továbbra is törlik a hajós programokat

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

Összesen 210 IC+ kocsit szeretne a MÁV - új mozdonyok nélkül

Összesen 210 IC+ kocsit szeretne a MÁV - új mozdonyok nélkül

Saját bárt nyitott Horvátországban Anger Zsolt

Saját bárt nyitott Horvátországban Anger Zsolt