szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A böngészőpiacon részesedést szerezni nem egyszerű.

A böngészőpiacon részesedést szerezni nem egyszerű. Jól tudja ezt az Opera is, nem kevés évbe (évtizedbe) került, mire elérték impozáns helyezésüket. Sokat köszönhetnek a hordozható platformoknak is, jelenleg a világon az Opera a legnagyobb számban használt „mobil-browser” a piacon, az asztali gépek terén azonban még mindig csak a harmadik helyet birtokolja. Köszönhetően a Windowsba integrált browser-ballot-nak (böngésző-választó telepítéskor) már ezen a piacon is jelentős szereplővé nőtte ki magát a világ leggyorsabb böngészője. Immár elérhető a legújabb, „SwordFish” kódnéven néven futó 11.50-es verzió, lássuk milyen újdonságokkal szolgál!

Az első és legfontosabb (sőt legszembetűnőbb) újdonság, a weboldalak rendereléséhez, azaz megjelenítéséhez használt Presto-engine legújabb (Presto/2.9.168) verziója. Ez főleg a sebességben mutatkozik meg: a 11.50-es verziót használva a gyorsulás akár szabad szemmel is érzékelhető. Az Opera már eddig is a világ leggyorsabb böngészője volt, most azonban a 10.50-es verziónál akár 20%-al is gyorsabban pakolja ki a szövegeket és képeket a Presto a képernyőre. Az első hallásra talán nem tűnik olyan fontosnak, mondván úgyis olyan gyors a net, hogy nem érdekes már a sebesség.

Ez azonban nem teljesen igaz: a net ugyan gyors, ám az oldalak elemeinek letöltése után még mindig ott a motor (engine), ami a CSS, Java, HTML és egyéb elemeket megjeleníti. Ezen a téren bizony érzékelhető a különbség: jó példa erre, akár a Techline.hu is, (de ezer más oldal is) ahol Firefox-ot használva, bizony „meg kell várnunk” amíg a Facebook social plugin betöltődik/megjelenik, míg Opera esetében „zökkenés mentesen” érkezik az oldal. Fokozottan igaz ez az olyan elemekre, amelyek az éppen meglátogatott oldalon „kívülről” érkeznek, márpedig a mai világban szinte mindenütt találunk ilyen elemeket: Twitter doboz, FB plugin, embedded Youtube videók stb. Ebben persze nem csak a Presto, hanem a 11.50-el érkező, mintegy 15%-al gyorsabb CSS tokenizálás is segít. Nekünk felhasználóknak ebből annyi a lényeg, hogy az Opera legújabb verziója valóban egy szemvillanás alatt tölti be akár a legbonyolultabb elemekkel telezsúfolt weboldalakat is.

Az alábbi képen látható SunSpider eredények is jól mutatják, hogy az új Opera gyorsasága igen impozáns, a Firefox-ra például határozottan „ráver” sebesség tekintetében.

A felületen is eszközöltek némi változtatást. A Chrome által (sajnos) elkezdett, majd azóta a Firefox által is átvett idegesítő, és szerintünk buta dolog, azaz, hogy alapesetben nincsen „home” gomb az eszköztáron a 11.50 esetében is megjelenik. Hogy ez miért jó és kinek, az számunkra rejtély, természetesen itt is vissza tudjuk varázsolni a gombot a helyére a megjelenés/eszköztárak menüben.

A Speed Dial, azaz a gyorstárcsázás kezdőlap/startoldal is megújult. A legfontosabb újítás, hogy immár ez a felület is támogatja a külső fejlesztők által készített widgeteket és egyéb kiegészítőket, így immár semmi nem tarthat vissza minket attól, hogy a legkülönbözőbb órákkal, jegyzettömbökkel, to-do listákkal, és „időjárásjelentő” ablakocskákkal zsúfoljuk tele a startoldalt, ha éppen ahhoz lenne kedvünk. A bal felső sarokban található „start menü” remek megoldás arra, hogy a böngésző összes menüjét és beállítását egy helyről érhessük el, anélkül, hogy túlzsúfolt lenne a felület. Sőt, kellemes funkció, hogy immár egyszerű drag&drop módszerrel pakolászhatunk oldalakat a gyorshívóra.

A címsorból keresés továbbra is az Opera egyik nagy előnye. Bármelyik keresőmotort használhatjuk közvetlenül a címsorból, elég, ha a kulcsszó elé illesztjük a motor nevének kezdőbetűjét. Ha tehát a Google segítségével akarunk rákeresni arra, hogy „Techline”, akkor csak írjuk be a címsorba, hogy „g Techline”, ha ugyanezt Bing-el szeretnénk, akkor „b Techline” és így tovább. Természetesen továbbra is megmarad a jobb felső sarokban a keresőmező, sőt a SpeedDial tetején is találunk egyet.

Az Opera Link funkció segítségével könnyedén szinkronizálhatjuk adatainkat ha több gépen futtatnánk az Operát, beleértve a jelszavakat, könyvjelzőket vagy akár előzményeket is. A 10.10-es verzióban bevezetett Opera Unite továbbra is a rendszer része (Unite ismertető részletesen itt).

Mint minden böngésző, az Opera 11.50 is HTML5 támogatással rendelkezik, meglepő módon ugyanolyan pontszámot ér el, mint legutóbb a Firefox. Sok jelentősége nincs, legalábbis addig, amíg a HTML5 nem fog elterjedni, de jó tudni, hogy az Operánál is készülnek a jövőre.

Kapunk még egy teljesen felújított ikonkészletet, valamint javítottak a felület színein és kontrasztján is, így minden sokkal jobban látható. A kiegészítők terén újdonság, hogy a böngésző immár képes sütiket (cookie) átadni a kiegészítőknek, így nem kell állandóan bejelentkeznünk/adatokat megadnunk például egy Facebook plugin vagy hasonló esetében.

Ha esetleg eddig Chrome/Firefox hívők lettünk volna, akkor a 11.50 tökéletes választás lehet a „váltáshoz”, szerény véleményünk szerint ez eddig legjobb Opera verzió, a létező legtöbb kényelmi elemmel és újítással. Természetesen magyar nyelvű, és Mac/Linux verzió is van belőle. Letöltés.  

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öcsi bácsival búcsúzik 2020-tól a Budapest Park

Öcsi bácsival búcsúzik 2020-tól a Budapest Park

A kormány célkeresztjében a Lidl, az Aldi és a Tesco?

A kormány célkeresztjében a Lidl, az Aldi és a Tesco?

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t