szerző:
Niklasson Katalin

Nem tréfálnak, valóban vallásos csoport a Kopimizmus Missziós Egyháza. A Svédországban hivatalosan is elismert vallási közösség szerint az információ szent és a másolás szentség. A vallásalapító még nincs húszéves, egyetemista. Schmitt Pált nem avatná szentté – de nem a plágiumbotrány miatt.

Mi oka lehet egy tizenéves egyetemistának arra, hogy vallásként jegyeztesse be a Kopimista Egyházat? A hvg.hu kérdésére az egyház szellemi vezére, a 19 éves filozófia szakos svéd egyetemista Isak Gerson azt mondta: mivel ők igenis vallásos csoportosulás, miért is ne szerveződhetnének vallásos csoportba.

Isak Gerson egyébként egy keresztény diákmozgalom vezetője is Svédországban, ő képviseli az Uppsalai Egyetem Diáktanácsában a keresztény hallgatókat, de a kalózok érdekeit is védi. Emellett a szerzői jogok, a szellemi tulajdon, az irodalom és az informatika érdekli. Rendszeresen publikál politikai témákról és blogol filozófiáról, területe az etika és a politikai filozófia.

A Másolás Egyházát tíz társával alapította, és jelenleg mintegy hétezer hívük van világszerte. Jelentkezhet és hívő lehet bárki, aki hisz a kopimizmusban, azaz a másolás szentségében és az információ terjesztésében.

A kopimizmus
A vallást gyakorlók meggyőződése, hogy minden információ szabadon és korlátlanul terjeszthető. A filozófia ellenzi a szerzői jogi megkötések minden formáját – kalózkodásra ösztönöz, legyen szó filmről, zenéről, tévéműsorról vagy szoftverekről.

A The Pirate Bay nevű fájlmegosztó oldal is az egyház neve alatt működik.

Egyházat Svédországban nem olyan könnyű alapítani, kétszer is elutasították erre vonatkozó kérelmét, mire harmadjára, tavaly decemberben végül hivatalosan engedélyezték az egyház megalapítását.

Arra a kérdésre, hogy komolyan vallásos-e, Gerson határozott igennel felel. Egyházában az istentiszteleteket kopyactingsnak hívják, a szeánszokon információkat osztanak meg egymással, másolnak és remixelnek.

Az egyháznak nincs tízparancsolata, nincs koncepciójuk a bűnre, nem törődnek vele, milyen büntetés vár a bűnösre. Egyetlen megközelítés izgatja őket: a „másolj sokat” elv. Nincs hagyományos istenképük, „személyes” istent nem imádnak, a szent értékekben hisznek.

Mise helyett a kopyactingekre gyűlnek össze alkalmanként, és nem feltétlenül fizikailag egy térben, például egy szobában, hanem a csatorna lehet hálózat vagy chat is. Az aktivitás: másolás. Mielőtt szétkapcsolnak, arra biztatják egymást, hogy mindenki másoljon minél többet, és adja át a tudását minél több embernek a közösségen kívül is.

Templomuk még nincs, de a részletesebb, svéd honlapon az egyik bejegyzés szerint szívesen átvennének egy templomépületet; egy hónapja hirdetést is adtak fel a blocket.se apróhirdetés-oldalon.

A hvg.hu-nak az alapítóval folytatott beszélgetésén felmerült Schmitt Pál plágiumügye is. Arra a félig tréfásnak szánt kérdésre, miszerint szentté lehetne-e avatni a volt elnököt a Crtl+C Ctrl+V egyházban, komoly és kemény válasz érkezett. Gerson szerint az egész akadémiai rendszerrel van általánosságban gond, mert a plagizálásra problémaként tekint. Pedig szerinte a plágium nem feltétlenül rossz. Amíg ez a rendszer fennáll, a plagizálás is probléma marad. "Másrészt nehezemre esik belegondolni abba, lehet-e valaki szent, aki a Fidesszel kooperált. A kopimizmus soha nem támogatott és nem is támogat fasiszta politikusokat" - fogalmazott Isak Gerson.

A kopimizmus etimológiája

A kopimizmus szó maga a Bibliából, Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt első leveléből vett idézet újraértelmezéséből ered. Magyarra a „Legyetek az én követőim, mint én is a Krisztusé"–nak fordították, angolra „Imitate me, just as I imitate Christ”. Ezt fordították le „Copy me, my brothers, just as I copy Christ himself”-re, azaz Másolj engem, testvérem, ahogy én másolom Krisztust. Jelszavuk: A másolás szent, a másolás helyes. Másolj és terjessz! Az adat legyen veled!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Niklasson Katalin Tech

Reszkessenek a fájlcserélők, túl messzire megy az ACTA?

Eljöhet-e az a világ, amikor a határőrök átnézik az MP3-lejátszókat vagy a laptopokat illegális fájlok után kutatva? Vége a YouTube-nak, a Piratebaynek vagy a Wikipédiának? Európa-szerte az utcára vonulnak a megállapodás ellenzői, Lengyelország a tüntetések hatására már jegeli a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA ratifikálását. Itthon szombatra hirdettek tüntetést az egyezmény ellen.

hvg.hu Tech

Négy év gyilkosságért, öt év zenemásolásért? Az ACTA-ról pro és kontra

Amerikában Michael Jackson zenéjének másolásáért öt év börtön jár, míg a sztár haláláért felelősségre vont orvost négy évre ítélték - hívja fel az aránytalanságokra a figyelmet a magyar Kalózpár mozgalom. Szerintük az ACTA-val az USA saját felfogását erőlteti rá a világra. Úgy vélik, a zenét, filmet, alkotást az első publikáció utáni első öt évben illessen meg terjesztési kizárólagosság, utána pedig a kultúra részévé válva szabadon élvezhető, megosztható legyen. A „kalóztörvénnyel” kapcsolatban megszólaltattuk a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatóját is, aki szerint a jogalkotásnak nem feladata minden technikai újdonság „lereagálása".

hvg.hu Tech

Európa az utcára vonult az ACTA miatt

A Twitter-generáció visszavág: a politika alábecsülte, mennyire fontos az ACTA a közvéleménynek. A „kalóztörvény” elleni demonstrációkon több tízezer ember dacolt a hideggel Európa-szerte. Azt vetik a politikusok szemére, hogy a megállapodás korlátozza a szólásszabadságot az interneten.

MTI Világ

Több ezren tüntettek az ACTA ellen

Több ezer ember tüntetett szombaton Európában, főleg Németországban és Ausztriában a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) ellen.

hvg.hu Tech

Börtön vár a Pirate Bay alapítóira

A svéd Legfelsőbb Bíróság elutasította a torrentkereső alapítóinak fellebbezését, nem elégszik meg a bírsággal. Börtön vár a világ legnagyobb torrentoldalának alapítóira szerzői jogok megsértése miatt.

Niklasson Katalin Tech

ACTA: a kalózok a jogra mutogatnak, a jogalkotók meg a kalózokra

Amint ratifikálják és törvényi erőre emelik az ACTA egyezményt, akkor az unió legtöbb tagállama önként korlátozza az internet eddigi tartalomszabadságát. A magyar Kalózpárt mozgalom szerint az egyezmény káros és nem demokratikus. Durvább, mint a PIPA és a SOPA – ez az egyik oldal véleménye. Más szemszögből az a lényeg, hogy a szerzők unión kívüli védelme erősödik.

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését