Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Túl drágán, túl sokat, túl nagy várakozásokkal - ennyiben foglalható össze a Facebook tőzsédre lépésének kritikája. Az első teljes hét után a több mint 15 százalékos mínuszban lévő cég sorra jelenti be az újdonságokat, a befektetőket azonban még nem sikerült maga mellé állítania. A lehetséges okok fejtegetése mellett arra is keressük a választ, hogy mennyi a papírok reális értéke, milyen árfolyamon éri meg részvényeket vásárolni.

Korai lenne hosszú távú következtetést levonni a Facebook tőzsdére lépésével kapcsolatban - ahogy a KBC Equitas szakértőire alapozva korábban figyelmeztettünk: a közösségi oldal első hetei a tőzsdén óriási hullámzást hozhatnak -, de az biztos, hogy rövid távon nem sikerült túl jól a dolog. Nem is sikerülhet jól, véli a Wired márciusi cikkének szerzője, az IPO modell (initial public offering, első nyilvános kibocsátás, azaz egy cég tőzsdére lépése) ugyanis nem működik a tech cégek esetében. Felix Salmon szerint a tőzsde arra kényszeríti a cégvezetést, hogy a stratégiai célok mellett/helyett rövidebb távon próbáljon megfelelni (hiszen az árfolyamot egy-egy kedvezőtlen bejelentés határozottan lefelé mozdíthatja), az irányítás pedig az alapítók helyett arctalan tömegek kezébe kerül, ami nem a legszerencsésebb a szektorban.

Ez történt eddig

A Facebook első hetekre prognosztizált hullámzása egyelőre inkább lejtmenetnek tűnik: 38 dolláros kibocsátási ár után a papírok ellenértéke csak nagyon rövid ideig emelkedett. Hogy már kereskedés első napján nem csökkent jelentősen az árfolyam, abban a kibocsátást szervező legnagyobb pénzintézetnek van szerepe: a Morgan Stanley az első napra garantálta a 38 dollárt, vállalva, hogy jelentős mennyiségű vételi ajánlattal jelenik meg a piacon, ha az árfolyam a nyitóár alá csökkenne.
©
A részvények első hét után jelentősen gyengülve, 32 dolláros árfolyamszint körül állnak. [A cikk megjelenésének napján a részvények a 30 dolláros lélektani határ alá csúsztak.] Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikai tőzsde sincs éppen a legjobb hangulatában: a Nasdaq az elmúlt hónapokhoz képest gyenge - bár az is tény, hogy a Facebook tőzsdére lépésének napja óta az index felfelé mozdult.

Túl drágán, túl sokat, túl nagy várakozásokkal

Egybecsengő piaci vélemények szerint a negatív irány mögötti egyik ok a túl magas árfolyam. Ahogy a kritikusok már a kibocsátás előtt megjegyezték, a Facebook kissé irreálisan lett beárazva, legalábbis ha azt nézzük, hogy a 100 milliárd dolláros kapitalizációja éppen százszorosa a tavalyi teljes évi profitnak. Sokan már az eredeti, 28-35 dolláros sávról is azt gondolták, hogy túl magasan van meghúzva, aztán amikor a Facebook végül 38 dollárban határozta meg a nyitóárat, egyre inkább csak felerősödtek ezek a vélemények.
©

Szintén sokak szerint probléma, hogy a közösségi oldal túl sok papírt engedett a piacra.  A cég a nagy érdeklődésre való tekintettel nem sokkal az indulás előtt 25 százalékkal, 337 millióról 421 millió darabra növelte a részvények számát.

Erős kezdés, némi kártérítéssel

A Facebook nyitónapjába egy kicsit beleremegett az amerikai tőzsde. A kereskedés némi csúszással indulhatott csak el, mert a Nasdaq rendszere egész egyszerűen nem tudta lekezelni azt a hatalmas mennyiségű megbízást, ami beérkezett. Ráadásul később is adódtak problémák, egyes kereskedők arról számoltak be, hogy nem tudták módosítani, vagy éppen visszavonni megbízásaikat. A Nasdaq emiatt egy jelentős összeget, 13 millió dollárt tett félre a várható kártérítésekre.

És ha már nagy érdeklődés, nem lehet szó nélkül elmenni a túl magas várakozások mellett sem. Sokan próbáltak a gyors haszonszerzésre játszani. Ám miután az árfolyam a kezdeti, gyorsan elillanó erősödéstől eltekintve csak nem akart megugrani, sőt csökkenni kezdett, sokan a veszteség minimalizálása érdekében megváltak, megválnak a részvényektől, a kínálati oldalon lévő túl sok részvény pedig lefelé mozdítja az árfolyamot. (Főleg úgy, ha már eleve túl sok van belőle.)

Rosszkor léptek piacra?

Egy-két évvel ezelőtt egyértelműen és vitathatatlanul virágzott a Facebook. A felhasználói szám növekedése mellett még a bevételek is dinamikusan bővültek, egyre magasabb számok tűntek fel a negyedéves jelentésekben. A folyamat azonban most mégha nem is megállni, de megcsuklani látszik: az idei első negyedév gyengébben sikerült, mint a tavalyi utolsó.

©

Ráadásul az egyre több mobilos felhasználó és a hirdetések mobilos megjelenítésének hiánya miatt a növekedés lassulása valószínűleg folytatódik, illetve rosszabb esetben csökkenő is maradhat a bevételi trend. Ezt erősíti az a folyamat, hogy az új felhasználók többsége szegényebb országokból regisztrál, így csökken az egy főre eső bevétel.

A gyanú szerint mindezt több pénzintézet is előre látta, és az utolsó pillanatban ezekhez a trendekhez igazították célár-előrejelzéseiket, amit azonban későn hoztak nyilvánosságra. Olyan piaci pletykákat is hallani, melyek szerint egyes, kiemelt ügyfeleket a Morgan Stanley még időben figyelmeztetett: a Facebook idén gyengébben teljesít majd a vártnál, így nem biztos, hogy megéri részvényt venni.

Szokatlanul sok belsős eladás

Az eladott részvények 57 százaléka facebookos alkalmazottól származott. Ez az arány átlagosan 10 százalék alatti szokott lenni, de a mostanság tőzsdére lépő tech cégek esetén kevesebb volt 1 százaléknál is.

Mikor érdemes Facebookba fektetni?

Az amerikai gazdaság 1996 és 2010 közti tőzsdére lépéseit vizsgáló friss tanulmányban (.pdf, angol) azt is vizsgálták, hogy mennyi lenne a Facebook részvényeinek reális ára. Az amerikai professzorok arra jutottak, hogy a cég mutatóit és más tech vállalatok arányszámait is figyelembe véve egy részvényért a nyitóárként szabott 38 és az azóta elért 32 dollár helyett 13.80-16.66 dollárt lenne érdemes fizetni.

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője szerint hosszabb távú befektetést feltételezve 30 dollár alatti, sőt inkább 20 dollárhoz közelítő az az árszint, ahol már érdemes lehet elgondolkozni Facebook-részvény vásárlásán. De a szakember úgy látja: egyelőre jobb várakozni, amíg meg nem jelenik az idei második negyedévről szóló gyorsjelentés. Aki rövidebb távra koncentrál, annak nehéz jó tanácsot adni, egy-egy bejelentés vagy tőzsdei hangulatváltás bármelyik pillanatban hozhat további, jelentős gyengülést, vagy éppen erősödést is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet