szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A japánok elkészítették az iparág legvékonyabb táblagépét, mely ráadásul még szép, gyors és vízálló is egyben. Minden adott a sikerhez, vagy esetleg akadnak hátulütők is? Teszten a tablet, melynek érdekessége, hogy ha nagyon akarjuk, egy kicsit meg is hajlítható. De persze ezt azért ne nagyon akarjuk.

Az újkori tabletőrületet az Apple indította el azzal, hogy 2010 elején bemutatta az azóta már számos kiadást megélt iPadet. A nagy rivális Samsung csak késve reagálta le a dolgot, és hasonlóképp a Sony is csak viszonylag későn rukkolt elő első ilyen termékeivel. Ráadásul a Sony első tabletes tapogatózásai nem is voltak túl sikeresek – a 2011-ben érkezett Tablet S, illetve Tablet P csak bizonyos piacokon voltak kapható, és igen keveset adtak el belőlük. Aztán 2012-ben kijött a vállalat első tényleg korrekt tablete, az Xperia Tablet S, mely a már jól bejáratott Xperia márkajelzés hathatós segítségével végre szélesebb rétegekhez juthattott el. 2013 pedig már egyértelműen az Xperia Tablet Z-ről szól: az alábbiakban bemutatandó készülék tulajdonképpen nem más, mint az év elején bejelentett Xperia Z okostelefon tabletgúnyába bújt testvére.

©

Design: szép

A Sonynak sikerült az, ami eddig lényegében csak és kizárólag az Apple-nek jött össze tabletfronton, vagyis sikerült egy abszolút szemrevaló készüléket összedobnia. A Samsung tabletei ugyan nem szoktak rosszak lenni, azonban a dél-koreai tervezők még rengeteget tanulhatnak design tantárgyból, most például a Sonytól. A már említett Xperia Z-ből egy az egyben át lett emelve a teljesen négyszögletes és puritán módon minimalista, és pont emiatt nagyon is imádható külcsín.

Ehhez ráadásul még hozzájön az a tény, hogy jelen pillanatban ez a piac legvékonyabb modellje, a maga alig 6,9 milliméteres vastagságával. Összehasonlításképp, a negyedik generációs iPad 9,4 milliméteres, a Nexus 10 pedig 8,9 milliméteres, ha pedig az okostelefonok között nézünk szét, akkor az iPhone 5-féle 7,6 milliméteres, illetve a Galaxy S4-féle 7,9 milliméteres értékekről kell említést tenni.

©

Tömeg, minőség, vízállóság

Az Xperia Tablet Z nemcsak szupervékony, hanem egyben légiesen könnyed produktum is. Az újdonság egész pontosan 495 grammot nyom a mérlegen, vagyis jelentősen kevesebbet, mint a 603 grammos Nexus 10, vagy a 662 grammos iPad 4, ezenkívül pedig az 585 grammos előd mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Érdekesség, hogy ha nagyon akarjuk, egy kicsit meg is hajlítható a tablet, de persze ezt azért ne nagyon akarjuk.

A fekete és fehér változatban készülő táblagép minősége a designhoz hasonlóan nagyon rendben van, sem a felhasznált anyagok, sem pedig az összeszerelés minőségét nem érheti kritika. Az előlap tükröződő felülete sajnos iszonyatosan piszkolódik, ellenben a kellemes tapintású puha hátlap már kevésbé – igaz, ha mégis kerül rá szennyeződés, azt nehezebb eltávolítani róla. Az ergonómia is korrekt, a kijelző melletti 22 milliméteres káva korrekt fogást biztosít.

Legalább ilyen fontos, hogy jelenleg ez a piac egyetlen teljesen vízálló, tehát nem egyszerűen csak cseppálló modellje, mely IP57-es minősítése révén minden további nélkül elviseli, ha mondjuk 30 percen át 1 méteres vízmélységben búvárkodunk vele. Ezt nem próbáltuk ki, viszont egy kád vízben megfürdettük, és valóban semmi baja nem lett.

©

Kijelző

A LED-es háttérvilágítással megspékelt LCD mind méret, mind pedig felbontás tekintetében növekedésen ment keresztül a Tablet S-hez képest, így már nem 9,4 colos, hanem 10,1 colos, felbontása pedig 1280x800 pixelről 1920x1200 pixelre nőtt. Mindez azt eredményezte, hogy a pixelsűrűség 161 ppi-ről 224 ppi-re ugrott, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a vizuális élmény sokkal jobb, hiszen az egyes pixeleket már jóval kevésbé látni.

Megjegyzendő, hogy a 264 ppi-s iPad 4, illetve a 299 ppi-s Nexus 10 e tekintetben már előrébb tart, ettől függetlenül azonban az Xperia Tablet Z kijelzőjére nagyon is jól esik ránézni.

©

Az egyszerre akár tíz ujjal is használható display fényereje alapvetően korrekt, kültéri használat során viszont igen zavaró az erős tükröződés. A fényerőt automatika állítja, a betűméret négy lépcsőben állítható, a szuper képminőségről a Mobile Bravia Engine 2 gondoskodik, és hasznos dolog, hogy nemcsak az on/off gomb megnyomásával, hanem akár a kijelzőn történő dupla koppintással is életre kelthető a masina.

6-7 órán át bírja

Alaphelyzetben az oldaléleken lévő összes csatlakozóaljzat teljesen el van rejtve a szemünk elől, ami egyrészt jól mutat és persze a vízállóság szempontjából is fontos, másrészt viszont enyhén macerás, hogy minden egyes alkalommal fel kell hajtani a csatikat rejtő kis ajtókat. Baloldalra került a 3,5 milliméteres jack dugalj, a bekapcsológomb, a hangerőállító gombpár, az opciós dokkoló csatija, illetve az egyik hangszóró, melynek párját az ellentétes oldalon találjuk.

©

A felső élen keresendő a tévétávirányítást lehetővé tevő infravörös port, alul pedig csupa micro cuccra lehetünk figyelmesek: microUSB port, microSIM tálca, microSD slot.

Ami nem látszik, az az integrált lítium-polimer akkumulátor, mely sajnos mindössze 6000 mAh kapacitású. (A Nexus 10-ben 9000-es, a legújabb iPadben pedig 11560-as akkumulátor rejtőzik.) A vélhetően az iszonyatos karcsúsítás áldozatává vált aksi a gyári adatok szerint mintegy 10 órás használati időt biztosít, nekünk azonban a gyakorlatban sokkal inkább csak 6-7 órát sikerült kihoznunk belőle.

Kamerák

Az elődhöz képest jelentős fejlődésen ment keresztül a frontkamera, melynek fotófelbontása 2 megapixelre duplázódott, és immár nem csak 720p HD, hanem akár 1080p Full HD videók is rögzíthetők vele. A hátoldali autofókuszos főkamera ezzel szemben nem sokat változott, vagyis maradt 8 megapixeles felbontású, és optikája mellett sajnos továbbra sincs LED-segédfény.

©

Amennyiben "kiváló automatikus" módban fotózunk, akkor mindent elvégez helyettünk az automatika, ellenben a felbontás 7 megapixelre csökken. Ellenkező esetben maximum 3264x2448 pixeles fotók rögzíthetők 4:3-as, vagy 16:9-es képarány mellett, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO1600 között állítható. Az Exmor R szenzoros kamera képminőségével elégedettek lehetünk, főleg annak ismeretében, hogy ez nem egy fotózásra kihegyezett okostelefon, hanem egy tablet. A gyorsindító funkció előnyeit talán nem szükséges ecsetelni, ezenkívül pedig a HDR feature, illetve a Full HD felbontású videofelvevő is jó szolgálatot tehet.

Hardver

A Snapdragon S4 Pro fantázianevű Qualcomm APQ8064 egy alapvetően modern, 28 nanométeres csíkszélességű chipkészlet, mely remek teljesítményt produkál, de azért ahhoz már kevés, hogy az abszolút topkategóriában rekordokat döntögessen. A négy darab Krait processzormag 1,5 GHz-es órajelen ketyeg, ezenkívül pedig még egy Adreno 320-as grafikusgyorsító is a csomag részét képezi.

©

A benchmark tesztekben a Tablet Z általában kétszeres/négyszeres értékeket virít a Tablet S-hez képest, ami azért éves szinten komoly előrelépést jelent. A RAM a várakozásoknak megfelelően 2 GB kapacitású, az integrált flashmemória pedig kiviteltől függően 16/32 GB-os.

Tesztkészülékünk az LTE és HSPA kompatibilis kiadás, melynek révén akár 100/50, illetve 42/5,8 Mbit/s-os mobilnet tempó is elérhető, de ezenkívül csak wifis változatban is kapható a készülék. A dual-band Wi-Fi a/b/g/n szabványú, ezenkívül pedig DLNA-t, hotspot funkciót, Bluetooth 4.0-át, NFC-t és GPS-vevőt (GLONASS) is kapunk. A szokásos Google térkép és navigáció mellett a Wisepilot app is fel van telepítve a tabletre, mely ebben a demó változatban 30 napon át használható ingyenesen.

Szoftver és szolgáltatások

A Sony Xperia Tablet Z alaphelyzetben Android 4.1.2-et futtat, de persze már jó előre be lett ígérve a 4.2.2-es frissítés. A felhasználói felület ugyan nem standard Jelly Bean, mindenesetre a változások nem olyan mélyrehatóak, mint például a HTC, vagy a Samsung saját felhasználói felületei esetében.

©

A lock screen arcfelismeréssel, mintával, PIN-kóddal és jelszóval védhető, ha pedig az alap csúsztatás mellett döntünk, akkor egy függőleges irányú ujjmozdulattal engedhetjük fel a virtuális redőnyt. Az alapkijelzőn öt slide található, melyek száma maximum hétre növelhető, az alul középen lévő kisalkalmazás-indítóval pedig olyan kis mozgatható appok tehetők ki a kijelzőre, melyek úgymond lebegnek a felület felett. Van például böngésző, diktafon, távirányító és számológép kisapp, de fontos megkötés, hogy ezek közül egyszerre csak egy futhat.

Hasznos kis alkalmazás az Xperia Link, melynek révén egyszerűen használható a megosztott mobilnet-kapcsolat. Szórakoztatásunkról alapértelmezetten a Fruit Ninja és a Temple Run 2 gondoskodik, fontos továbbá, hogy a készülék hivatalos PlayStation minősítéssel büszkélkedhet.

Az elődben debütált, Sony által kifejlesztett többfelhasználós üzemmódról ezúttal sajnos le kell mondanunk, de mivel ez már alapban ott van az Android 4.2-ben, a frissítés megérkezését követően várhatóan újra fel fog bukkanni.

©

Munka szempontjából kiemelendő, hogy az Office Suite 7.1 jelenléte mindenképpen pozitívum, de pro licenc hiányában sajnos elég limitált a szoftver szolgáltatási köre.

A Walkman zenelejátszó szokás szerint nagyon topon van, rengeteg vizuális téma és hangszínszabályzó is van benne, ezenkívül pedig TrackID-t és RDS-es sztereó FM rádiót is kapunk a pénzünkért. A videólejátszó simán megbirkózik a Full HD felbontású MKV állományok lejátszásával, de a feliratok és az AC3, illetve DTS hangsávok már megakadnak a torkán.

Verdikt

A Sony-nak sikerült megalkotnia egy olyan tabletet, melynek láttán vélhetően még az iPad-hívők is elégedetten csettintenek. Ráadásul az Xperia Tablet Z nem csak szupervékony és akár vízbe is meríthető, hanem emellett még remekül is használható, hiszen fürgén reagál a felhasználói parancsokra, szép a kijelzője és multimédiás fronton sincs szégyenkeznivalója.

Mindennek persze alaposan megkérik az árát, hiszen a 16 GB memóriás és LTE kompatibilis tesztkészülékünk hivatalos listaára 199990 forint, míg a Wi-Fi-s 16 GB-os modell 159 990 forintba kerül, miközben a Retina kijelzős iPadért hasonló kiszerelésben 188990, illetve 149990 forintot kérnek.

Az abszolút minőségi Xperia Tablet Z bátran ajánlható gyakorlatilag bárkinek, de tökéletesnek csak akkor lehetne nevezni, ha már kapásból Android 4.2 lenne rajta, és az akkumulátora nagyobb kapacitású lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy megsemmisítésre ítélt budapesti domborművet próbálnak megmenteni önkéntesekkel

Egy megsemmisítésre ítélt budapesti domborművet próbálnak megmenteni önkéntesekkel

Bejelentették az ügyészek és a bírók béremelését

Bejelentették az ügyészek és a bírók béremelését

Borongós csütörtökre van kilátás

Borongós csütörtökre van kilátás

„Ha elromlik a Föld, akkor meghalunk”

„Ha elromlik a Föld, akkor meghalunk”

Bele ne szédüljenek: az utazási betegségre is lehet gyógyír

Bele ne szédüljenek: az utazási betegségre is lehet gyógyír

Fű alatt államosítanák az MTA teljes ingó vagyonát

Fű alatt államosítanák az MTA teljes ingó vagyonát