Nem csak a legnépszerűbb torrent oldalakat "lőtte le" a UPC

Nem csak a legnépszerűbb torrent oldalakat "lőtte le" a UPC

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyfélszolgálaton véletlen hibára hivatkoznak, a kommunikációs igazgató szerint a hiba oka sem világos egyelőre, de fél napja elérhetetlen a UPC előfizetők számára a legtöbb torrentoldal. Lincshangulat alakul az Isohunt, nCore, Pretorians, Torrentz.eu, stb felhasználói közt, és az se segít, hogy a szolgáltató a saját ügyfélszolgálati oldalát is "lelőtte".

Az nCore közösségi oldalon javában zajlik a "Spooky Days" verseny, aminek legfőbb tétje, hogy a torrentoldalon felbukkanó Halloween figurák lekattintásával szerezhető jutalompontokkal előrébb lehet jutni a rangsorban (anullálni lehet hibákat, jóváírást lehet kapni, plusz pontokat szerezni stb.) - de ebből a versenyből - legalább is az élmezőnyből - a UPC-s felhasználók kiestek. Tegnap este még csak szórványosan, több mint fél napja azonban lényegében az ország minden részéről jelezték a szájt Facebook-oldalán, hogy a webcím nem érhető el.

A több mint 200 ezer taggal működő oldal azóta sem érhető el, az ügyfélszolgálaton a panaszkodók szerint általános hálózati hibára hivatkoznak, és gyors elhárítást ígérve kérnek türelmet, ám eközben a cég mobilnetes előfizetőinél ez a probléma nem jelentkezett (aminek az lehet a magyarázata, hogy a UPC mobilnet valójában a Vodafone átcímkézett szolgáltatása)

Tegnap este egy usernél a "sima HOTMAIL se" jött be, de volt, aki arra panaszkodott, hogy "a munkámhoz kell egy nagyker weboldal, de az se megy". Egy időre elérhetetlenné vált a Youtube is, a Facebook nem akarja letölteni a képeket, és jelen pillanatban sem lehet a UPC ügyfélszolgálati oldalán a hibát bejelenteni.

Egyes mérgelődők szolgáltatóváltással fenyegetőznek, és megjelentek az első összeesküvés-elméletek is; az egyik hozzászóló azt írta: "egyébként nem akarnék összeesküvés elméleteket gyártani, de talán csak nem azért lett "véletlenül" most ez a hiba, nehogy kiemelkedő adatforgalom legyen a torrentezés miatt náluk a hosszú hétvégén!?!"

A szolglátató saját ügyfélszolgálati oldala sem töltődik be....
©

Szűcs László, a UPC kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta: nem tudják a hiba okát, egyelőre csak az nyert bizonyosságot, hogy több nemzetközi kapcsolódási oldalt nem tudnak elérni. Vannak oldalak, ahol csak a képek nem töltődnek be minden alkalomal, de az is előfordul, hogy egy-egy weblap hol betöltődik, hol nem. "Az elérési hibák random módon jelentkeznek, de még az sem biztos, hogy a hiba a mi hálózatunkon keletkezett. A kollégáink dolgoznak a problémán, de mivel nem találtuk még meg az okokat, egyelőre azt sem tudom megmondani, hogy mikorra lehet minderre megoldást találni" - mondta Szűcs László.

*

UPDATE! Délután 3 óra után a helyzet megoldódott, melyel kapcsolatban a UPC-től az alábbi tájékoztatást kaptuk: "Szakembereink kiderítették, hogy a jellemzően külföldi weboldalak vagy külföldi szervereken tárolt hazai tartalmak elérését megnehezítő hiba nem a UPC hálózatában keletkezett, hanem azt egy tőle független hálózatban alkalmazott hibás beállítások okozták, melynek következtében a központi intenetes hálózati csomópontokon egyes lekért adatok, weboldal-tartalmak nem jutottak el a UPC hálózatába. Miután felvettük a kapcsolatot ezzel a hálózati szolgáltatóval és jeleztük számára a hibát, akkor az átállította a helytelen beállításait, így az adatforgalom délután 3 órakor helyreállt. A hiba miatt elnézést kérünk ügyfeleinktől".

Ha ez érdekes volt, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.