Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az androidos készülékekre esküszik? Vagy az Apple új kütyüi érdeklik? Netán a videojátékokért van oda? Mutatjuk, miért is lesz nagyon jó a jövő év.

Az év három legfontosabb technológiai szakkiállítása, ahol sok újdonságot bemutatnak, szokás szerint a napokon belül kezdődő Las Vegas-i CES, a február végi barcelonai Mobile World Congress és a szeptember eleji berlini IFA lesz. Ezeken és a gyártók által külön-külön tartott eseményeken 2016-ban is rengeteg érdekes új készüléket mutatnak majd be – összegyűjtöttünk párat, amit megéri kivárni.

iPhone 7

Az Apple telefonjai tulajdonképpen az első modell bemutatója óta viszonyítási alapnak számítanak, így aztán nem csak a felhasználók, hanem a konkurensek is odafigyelnek rá, mikor mit mutat be az Apple. (Még akkor is, ha ők azt a funkciót már évek óta beépítették, csak valahogy kevesebb marketinges mázt öntöttek rá, így nem is lett annyira felkapott.)

©

Ha minden jól megy, jövőre is két iPhone érkezik, a 7 és a 7 Plus. Mivel viszonylag távol van még a megjelenésük, így semmi biztosan nem lehet róluk elmondani, azon kívül persze, hogy gyorsabbak lesznek, mint az eddigiek. A képernyőméret növelésére mi nem számítunk (tehát marad a 4,7 és az 5,5 hüvelykes átmérő), arra viszont igen, hogy az aktuális iPhone-okban debütált 3D Touch nyomásérzékeny technológia mögé még több funkciót tesz majd az iOS 10-ben az Apple. Fontos változás lehet még az audio jack elhagyása, amire fogadni még nem mernénk, de az Apple múltja alapján teljesen elképzelhető iparági újításnak tartjuk.

Az iPhone 7 (Plus) várható bemutatója: szeptember eleje

Huawei P9

A Huawei P8 mindent egybevetve a 2015-ös év egyik legjobb androidos mobilja volt, úgy lépett be a csúcskategóriába, hogy közben sikerült a Samsung–LG–Sony vonal csúcsmodelljeinél tízezrekkel olcsóbbra beárazni. Utódjáról még nem tudni túl sokat, de a P8 és a kínai vállalat utóbbi időben tanúsított lendülete alapján érdemes számolni a P9-cel.

©

A Huawei P9 várható bemutatója: május

Samsung Galaxy Note6

Androidos fronton a Samsung óriásmobilja törekszik leginkább a telefon és a számítógép közti határvonal elmosására. És bár ez a határ jó eséllyel még sokáig fennmarad, a jól sikerült Galaxy Note5 után biztosak vagyunk benne, hogy a Note 6 még egy téglát kivesz majd a válaszfalból. A legfrissebb pletykák például arról szólnak, hogy a Note6 telefonos üzemmódban Androidot futtatna, viszont át lehetne kapcsolni Windowsra, amikor a laptopba helyezik. Bár ez még csak egy korai pletyka, és lehet, hogy 2016-ban még nem valósul meg, sokan nagyon örülnénk neki, ha ilyen módon is összeérne a két világ.

©

A Samsung Galaxy Note6 várható bemutatója: augusztus

Huawei TalkBand B3

Az okosórák és okoskarpántok piacán nehéz igazán újat, igazán egyedit mutatni, főleg ez utóbbi szegmens unalmas: mérik a fizikai aktivitásunkat, számolják a lépéseinket, figyelik az alvásunkat, csipognak, ha elhagyjuk a telefonunkat és persze az időt is mutatják. A Huawei az egyedüli gyártó, amelynek még 2014-ben sikerült valami tényleg érdekes készülékkel előállnia: a mára két generációt megélt TalkBand egy olyan okoskarpánt, ami egyben egy meglepően kényelmes Bluetooth headset is. Hogy hogyan működik, azt egyszerűbb megmutatni, mint elmagyarázni.

A TalkBand 3 várható bemutatója: február vége (Mobile World Congress szakkiállítás)

Apple Watch 2

Az új kütyük egyik jellemzője, hogy nem szabad megvenni belőlük az első generációs modellt – ebből ugyanis részben szándékosan, részben pedig „tapasztalatlanságból” hagytak ki bizonyos funkciókat. Az első almás Watch nagy siker, villámként csapott le az okosórás piacra, de biztosak vagyunk benne, hogy 2016-ban egy jóval kiforrottabb eszközt mutatnak majd Tim Cookék. Nagyban növelheti a viselés kényelmét, ha az Apple komolyabban veszi majd a teljes vízállóságot – így a töltésen kívül folyamatosan viselhető lesz az óra, ahogyan sok konkurens modell. A pletykák szerint az új kijelzőüveg vékonyabb, emiatt pedig nagyobb akkut is kaphat az óra – ez szintén sokat dob majd a kényelmi faktorán. Arról is szólnak nem alaptalannak tűnő hírek, hogy kamera is kerülhet a második Apple Watch-ba.

©

Az Apple Watch 2 várható bemutatója: március

Új Kindle

Azt hihetnénk, hogy az e-könyv-olvasók terén nem lehet már túl sok újat mutatni, de az Amazon évről évre bebizonyítja, hogy létezik az a hasznos újítás, amire addig nem is gondoltunk. A Kindle Voyage és a Paperwhite már most is a piac legjobb választásai, és valami hasonló újdonságra számítunk 2016-ban is az Amazontól.

Az új Kindle várható bemutatója: nyár

Nintendo NX

A Nintendo 2006-ban bemutatott Wiije a konzoltörténelem egyik legsikeresebb darabja volt. A 100+ millió példányban értékesített játékgépnek nem csak a japán gyártó, hanem a teljes iparág is sokat köszönhet: kényelmes mozgásvezérlésével olyanoknak is megvillantotta a videojátékok világát, akik korábban talán nem is gondolkoztak konzol vásárlásán. Aztán jött a nagy bukás: a PS4-Xbox One páros előtt egy évvel piacra dobott Wii U totális érdektelenségbe és a gyártó által is elismert kudarcba fulladt. Éppen ezért szokatlanul korán, már 2016-ban megérkezik a Nintendo új konzolja, amit jelenleg NX néven emlegetnek, és ami a japán vállalat elnöke, Kimisima Tacumi szerint teljesen más utat képvisel majd, mint a Wii és a Wii U. Hogy milyet, arról egyelőre semmit nem tudunk, de várni már nagyon várjuk, képes-e ismét nagyot villantani a Nintendo – benne van a pakliban.

Egyelőre minden benne van a pakliban.
©

A Nintendo NX várható bemutatója: valamikor 2016-ban

PlayStation VR

A végére hagytuk, pedig simán lehet, hogy minden újdonság közül ez a legfontosabb, és nem is csak a játékipar számára. A virtuális valóság végre nem csak science fiction és nem csak szakértők okoskodása: nagyon is valódi, már most is köztünk élő technológia, amelynek mindennapos elterjedéséhez szükség van egy viszonylag kényelmesen használható hardverre és ami még nagyobb hiánycikk, komoly szoftveres támogatásra, azaz rengeteg jó VR-programra. A Sonynál és környékén ehhez minden megvan: a másfél éve bemutatott Morpheus szemüveg, valamint a hozzá tartozó rendszer PlayStation VR néven kerül piacra, és a 30+ milliónyi, 10-20 ezer forintos szoftvereket rendszeresen vásárló PlayStation 4-tulajdonos a fejlesztők számára is komoly vonzerőt jelent, így aztán szoftverben sem lesz hiány. A programok persze főleg játékok lesznek, de azt garantáljuk, hogy a virtuális valóság, ahogy fejlődik, egyre kevésbé csak a játékokról fog szólni. Lesznek itt sokkal izgalmasabb dolgok is.

A PlayStation VR várható megjelenése: az év első fele

DOOM

Ugyan nem megfogható kütyü, mégis tökéletesen illik a felsorolásba az 1993-ban kiadott menni-lőni játék új kiadása. A Doom-sorozat negyedik részét – ami korábban a Doom 4 címet viselte, most már egyszerűen csak DOOM-ként emlegetik – 2008-ban kezdték el fejleszteni, így a befektetett energia mennyiségére biztosan nem lehet panaszunk. És hasonló bizakodásra ad okot a fejlesztő id Software neve is. Nem is beszélve az alábbi, valódi játékmenetet mutató előzetesről.

A DOOM várható megjelenése: március

Luxor 2

A fentieknél jóval kevésbé ismert gyártó terméke a Luxor 2 zseblámpa, de nagyon is illik az összeállításba. Újítása az automatikus fókuszálás: ha a lámpát távoli hely megvilágítására használjuk, akkor nagyobbá válik a megvilágított felület, ha viszont közvetlen közeli hely felé tartjuk, akkor automatikusan összeszűkül a fénysugár. A fényes kütyü emellett a zseblámpáktól elvárható többi területen sem teljesít rosszul.

©

A Luxor 2 várható megjelenése: március

Ha mindig értesülni szeretne a legérdekesebb új kütyükről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tulajdonosi vita miatt zárt be az egyik legnagyobb turistabuszos cég

Tulajdonosi vita miatt zárt be az egyik legnagyobb turistabuszos cég

Káel Csaba: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?

Káel Csaba: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?

A bankok új javaslatot tettek a „családvédelmi” hitelekkel kapcsolatban

A bankok új javaslatot tettek a „családvédelmi” hitelekkel kapcsolatban

Fontmilliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat

Fontmilliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Nem tetszett a kígyónak a klipforgatás: belemart a rapper kezébe (videó)

Nem tetszett a kígyónak a klipforgatás: belemart a rapper kezébe (videó)